Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

«Άμπωτη», νέο τραγούδι από τους «Υπεραστικούς» (VIDEO)





«Δεν μίλησες κι άλλοι μιλούν τώρα για το καλό σου, σφηνώνουν τις ιδέες τους στον αναστεναγμό σου. Δεν πάλεψες και σου φορούν στο σώμα και στη μνήμη σάβανο τις σημαίες τους ανθρωποφάγα σμήνη».

«Άμπωτη» τιτλοφορείται το νέο τραγούδι των «Υπεραστικών», του συγκροτήματος που μας έχει συντροφεύσει σε εργατικούς - λαϊκούς αγώνες και στις σκηνές του Φεστιβάλ, με τον έντεχνο - παραδοσιακό, αλλά και με στοιχεία ροκ, ήχο και στιβαρό του όπλο τον πολιτικό στίχο. 
Στίχοι - Μουσική - Ενορχήστρωση: Υπεραστικοί
Ηχοληψία - Μίξη: Γιωργής Νταβαρίνος
Συμμετέχει ο Γιώργος Κοντολέφας (ακουστική κιθάρα - ενορχήστρωση)
Εικονογράφηση: Ειρήνη Λύκουρα
Επεξεργασία εικόνας: Δημήτρης Δούτσης
Video editing: Σωτήρης Γκέκας

Υπήρχαν νεκροί στο Πολυτεχνείο; Ακόμα κι η χούντα απαντούσε «Ναι»


Φτάσαμε να συζητάμε ακόμα κι αυτό. Η φασιστική συνήθεια της ηλίθιας εμμονής σε φήμες που μπορούν να τις πιστεύουν μόνο homus chrisavgulus trampucenchis (βγαίνει και από το Τραμπ και από το τραμπούκος). «Η γη είναι επίπεδη», «τα εμβόλια σκοτώνουν», «οι πρόσφυγες θα αλλοιώσουν τον πολιτισμό μας», «οι Αμερικάνοι δεν πήγαν στο φεγγάρι» και «στο πολυτεχνείο δεν είχε νεκρούς». Α! Και «μας ψεκάζουν». (Πλάκα-πλάκα, ποιος μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι αυτούς δεν τους ψεκάζουν ή ότι δεν τους έχουν κάνει λοβοτομή;)
 
Αφού λοιπόν συζητιέται, ακόμα και σε σχολεία εν όψει σχολικών γιορτών, ας πούμε κι εμείς μερικές «ειδήσεις», και μάλιστα από πηγές που εκείνοι εμπιστεύονται (Χούντα, Αστική δικαιοσύνη κλπ.). Όλα αυτά, είναι εύκολο να τα βρείτε στο ίντερνετ. Αρκεί να ψάχνετε έγκυρα στοιχεία και επίσημες εκθέσεις κι όχι φασιστοφήμες και χουντοδιαδόσεις.
 

Η ΙΔΙΑ ΧΟΥΝΤΑ
 
Αμέσως μετά την εισβολή του στρατού και την εκκένωση του Πολυτεχνείου, η χούντα ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια των αιματηρών επεισοδίων υπήρξαν 4 νεκροί. Την πρώτη μέρα (17/11/73) οι εφημερίδες, έγραφαν όλες περί «νεκρών», «τραυματιών» και «αίματος».
 
Αργότερα στις 19 Νοεμβρίου 1973, σε συνέντευξη τύπου του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Σπύρου Ζουρνατζή, μαζί με τον ιατροδικαστή Καψάσκη, ανακοινώθηκε ότι «υπήρχαν 11 νεκροί και 138 τραυματίες».

Μπίζνες στο Τείχος του Βερολίνου



Λίγους μήνες μετά την ανέγερση του τείχους, το NBC έστηνε χρυσές μπίζνες και ένα σόου με σκαφτιάδες και τούνελ από το Δυτικό στο Ανατολικό Βερολίνο, για να αποδράσουν οι “δύστυχοι” υπήκοοι της ΓΛΔ…

Λίγους μήνες μετά την ανέγερση από την Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (ΓΛΔ) ενός τείχους που θα διασφάλιζε τα σύνορά της στην περιοχή του Βερολίνου (Αύγουστος 1961), τα σαΐνια του καναλιού NBC κάθονταν στο αρχηγείο τους στο Rockefeller Plaza της Νέας Υόρκης και σκέφτονταν.
Τι άλλο; Μα τις μπίζνες, φυσικά, και πράσινα ντάλαρς!

Η ιδιωτική εταιρεία NBC, ναυαρχίδα Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης που για χρόνια έπλενε τα αμερικανικά μυαλά με ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές για τον Ελεύθερο Κόσμο και τον Καπιταλισμό, μυρίστηκε ένα ακαταμάχητο show που πρωταγωνιστές του θα ήταν ανατολικο-γερμανοί που ήθελαν να εγκαταλείψουν την ΓΛΔ και να ζήσουν στην Δυτική / Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.

Στο στόμα του λύκου


Φωτό αρχείου ο Τ. Παιατ 
Φωτό αρχείου ο Τ. Παιατ
Πηγή: Eurokinissi

Τα σχέδια των ΗΠΑ για τη μετατροπή της Βόρειας Ελλάδας σε βασικό ορμητήριο για τους σχεδιασμούς σε Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα, όπως και για τα επιχειρηματικά τους σχέδια, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την Ενέργεια, αλλά και οι προσδοκίες της αστικής τάξης της χώρας ως «πρωταγωνιστή» στην προώθηση αυτών των σχεδίων, αποτυπώθηκαν για μια ακόμα φορά κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα του «Thessaloniki Summit».

Το στίγμα έδωσε - ποιος άλλος; - ο «πολυπράγμων» Αμερικανός πρέσβης, ο οποίος χωρίς να τσιγκουνεύεται τα καλά λόγια για την κυβέρνηση της ΝΔ, που «πήρε τον ήδη υψηλό πήχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τον ανέβασε παραπάνω», τόνισε πως η παρουσία των ΗΠΑ στη Βόρεια Ελλάδα «είναι πλέον αισθητή».

Ο Πάιατ στάθηκε ιδιαίτερα στο «ειδικής σημασίας» - όπως είπε - λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και στο «στρατηγικό βάρος» που κατέχει για τον αμερικανικό στρατό για την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα, «ειδικά με την απομάκρυνση της Τουρκίας από την Δύση».

Ανάκαμψη για το κεφάλαιο με χρηματοδότη τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων!


ΕΚΘΕΣΗ ΙΟΒΕ

«Ο μικρός όγκος ενεργητικού των θεσμικών επενδυτών στη χώρα οφείλεται και στις στρεβλώσεις του ασφαλιστικού συστήματος», τονίζεται σε έκθεση του Ιδρύματος Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) με θέμα: «Ενίσχυση της αποταμίευσης και ανάπτυξη με μοχλό την κεφαλαιαγορά», που δημοσιεύτηκε μέσα στη βδομάδα. Η κεντρική στόχευση «βάζει στο μάτι» αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων με την ολόπλευρη «αξιοποίησή» τους για τη χρηματοδότηση των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων και των επενδυτικών σχεδιασμών τους, στο έδαφος βέβαια του νέου κύματος αντεργατικών ανατροπών που προωθούνται στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Μάλιστα, όπως εκτιμάται, ο νέος πακτωλός από την αρπαγή των αποθεματικών συνολικού ύψους περίπου 100 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 40 ετών θα προέλθει κατά κύριο λόγο από τα αποθεματικά της «νέας επικουρικής», που προωθεί η κυβέρνηση για τους νεοεισερχόμενους στην «αγορά εργασίας» και αναμένεται να συμβάλει με 80 δισ. ευρώ σύμφωνα με το ΙΟΒΕ. Τα παραπάνω συνδυάζονται και με την ελάφρυνση και απαλλαγή των επιχειρήσεων από ασφαλιστικές «υποχρεώσεις», καθώς, όπως λένε, «ταυτόχρονα, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών οδηγεί σε αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα ή περίπου 100 χιλ. άτομα (κατά μέσο όρο στα πρώτα χρόνια)», δηλαδή στο έδαφος των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και βέβαια της «ευέλικτης» εργασίας.

Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στην ΑΣΟΕΕ




Τα πανεπιστήμια ήρθαν ξανά στην επικαιρότητα ως πεδίο άσκησης του δόγματος «νόμος και τάξη» εκ μέρους της κυβέρνησης. Την Κυριακή, η Πρυτανεία της ΑΣΟΕΕ αποφάσισε λοκ άουτ της σχολής. Τη Δευτέρα, δυνάμεις των ΜΑΤ εισέβαλαν στην ΑΣΟΕΕ, παραβιάζοντας το άσυλο και στράφηκαν ενάντια σε φοιτητές που αντιδρούσαν στο λοκ άουτ. Συνέχεια δόθηκε χτες, με νέες απειλές των ΜΑΤ, ακόμα και για συλλήψεις σε βάρος φοιτητών της ΑΣΟΕΕ - μελών της ΚΝΕ, που μοίραζαν ανακοίνωση της Οργάνωσης έξω από τη σχολή.

Για την εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη» η κυβέρνηση αξιοποιεί κάποιες ενέργειες ορισμένων ομάδων, που δεν έχουν καμία σχέση με το φοιτητικό κίνημα και τους Φοιτητικούς Συλλόγους. Είναι ομάδες που οι ίδιοι οι Σύλλογοι έχουν καταδικάσει πολλές φορές, αφού στρέφονται και ενάντια στους ίδιους τους φοιτητές.