Κυριακή 9 Μαΐου 2021

Με τον Μπάιντεν και την Κομισιόν... στη μάχη για το 8ωρο


...και άλλες ΣΥΡΙΖΑίικες ιστορίες

 

EUROKINISSI

«Ενώ σε όλο τον κόσμο η πανδημία οδηγεί τις κυβερνήσεις να συνειδητοποιήσουν ότι οι ανάγκες του ανθρώπου, η ανθρώπινη ζωή, είναι πάνω από τα κέρδη, στην Ελλάδα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».

Η δήλωση αυτή του προέδρου του Αλ. Τσίπρα, την Πέμπτη, ανήμερα της πανεργατικής απεργίας, δεν θα μπορούσε να συνοψίζει καλύτερα την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα και να εμφανίσει την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ ως κάτι αντίθετο απ' αυτά που συμβαίνουν διεθνώς στο καπιταλιστικό σύστημα.

Αυτή η διαστρέβλωση είναι πολύ χρήσιμη για τον ίδιο και την επιδίωξή του να διεκδικήσει το κυβερνητικό χρίσμα...

Γιατί βέβαια, αν είναι έτσι όπως τα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι εργαζόμενοι, ο λαός, δεν χρειάζεται ούτε να οργανωθούν και να δώσουν έναν σκληρό αγώνα για τις ανάγκες τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, ούτε τη στρατηγική του κεφαλαίου να βάλουν στο στόχαστρο, ούτε την κερδοφορία και την «ανταγωνιστικότητά» του να θίξουν, ούτε την ΕΕ και τις Οδηγίες της να ακουμπήσουν και όλο το αντεργατικό πλέγμα που «θωρακίζει» τα παραπάνω και που ενισχύουν η μία πίσω από την άλλη όλες οι αστικές κυβερνήσεις: Αρκεί απλά να «καταθέσουν» τους αγώνες τους στο «ταμείο» του ΣΥΡΙΖΑ, για μια άλλη κυβέρνηση που «ακολουθώντας το ρεύμα» παγκοσμίως «θα βάλει τον άνθρωπο πάνω απ' τα κέρδη». Και ως τότε... το πολύ πολύ «να κάνουν φασαρία στα κοινωνικά δίκτυα και στον δημόσιο χώρο», όπως έγραφε την ίδια μέρα η «Αυγή»...

Τα περί «προστασίας των εργαζομένων» είναι στη φαντασία του κ. Χατζηδάκη. Δεν τα πιστεύει ούτε ο ίδιος, ούτε φυσικά οι εργαζόμενοι....


Συνέντευξη στον δημοσιογράφο Μ. Κουρή, που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Το Παρόν», έδωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.



Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:

- Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει το ν/σ για τα Εργασιακά, το οποίο εσείς χαρακτηρίσατε «τερατούργημα». Από την άλλη, ο υπουργός Εργασίας επιμένει ότι δεν απειλείται το 8ωρο και ότι ουσιαστικά το ν/σ προστατεύει τους εργαζόμενους...

- Το όνομα του κ. Χατζηδάκη, στη λίστα των αντεργατικών ανατροπών, θα μπει δίπλα και πάνω από αυτά των προηγούμενων υπουργών Εργασίας της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, αφού το νομοσχέδιό του επιφέρει συντριπτικό χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα με τη 10ωρη δουλειά και τον περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης. Τα περί «προστασίας των εργαζομένων» είναι στη φαντασία του κ. Χατζηδάκη. Δεν τα πιστεύει ούτε ο ίδιος, ούτε φυσικά οι εργαζόμενοι που ζουν την εκμετάλλευση και την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς. Η κυβέρνηση φέρνει τις ανατροπές του αιώνα, επαναφέροντας όρους δουλειάς του 1920. Πρόκειται για αντεργατικές αλλαγές-προαπαιτούμενα για την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, απόδειξη ότι αυτό αποτελεί ένα «σούπερ μνημόνιο», το οποίο μάλιστα χαιρέτισαν όλα τα κόμματα εκτός από το ΚΚΕ. Η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ήταν μια πρώτη απάντηση των εργαζομένων που δεν θέλουν να γίνουν «οι σκλάβοι του 21ου αιώνα», επιλέγουν τη σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης, το κεφάλαιο και την ΕΕ, αρνούνται τη 10ωρη εργασία και τη διευθέτησή της, που θα εντείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων, ενώ θα δώσει μεγαλύτερη υπεραξία, κέρδος στους καπιταλιστές.

Η μνήμη της Αντιφασιστικής Νίκης δεν σβήνει. Ο Σοσιαλισμός είναι το μέλλον!

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 9η ΜΑΗ

 

 

Σε ανακοίνωσή της για την 9η Μάη, ημέρα Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, η Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας, αναφέρει:

«Ο Κόκκινος Στρατός πριν 76 χρόνια, ύψωσε την Κόκκινη Σημαία στο Ράιχσταγκ, σηματοδοτώντας τη Μεγάλη Aντιφασιστική Νίκη των Λαών και τη συντριβή του ναζισμού. Μια σκληρή και αιματηρή πάλη, στην οποία ηγήθηκε η Σοβιετική Ένωση με την αποφασιστική συμβολή πολλών αντιφασιστικών, παρτιζάνικων κινημάτων, με επικεφαλής τα ΚΚ.

Η πιο βάρβαρη δικτατορία του κεφαλαίου στην Ευρώπη τερματίστηκε χάρη στην τεράστια θυσία εκατομμυρίων Σοβιετικών στρατιωτών, παρτιζάνων και αντιφασιστών μαχητών.

Σ' αυτήν την τιτάνια πάλη η εξουσία της εργατικής τάξης, η σοβιετική εξουσία έδειξε την ανωτερότητα της σε όλα τα επίπεδα.

Ο καθοριστικός ρόλος της ΕΣΣΔ στη συντριβή του ναζισμού - φασισμού στην Ευρώπη

 

Κείμενο βασισμένο στο Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ, τόμος Β1, με εικονογράφηση από πίνακες Σοβιετικών ζωγράφων

 

Mikhail Khmelko, «Ο θρίαμβος της νικήτριας πατρίδας»
Mikhail Khmelko, «Ο θρίαμβος της νικήτριας πατρίδας»
Η 9η Μάη, η μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, παρά τις επίμονες προσπάθειες των αστικών επιτελείων στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο, θα συμβολίζει για πάντα ότι η Σοβιετική Ενωση και ο Κόκκινος Στρατός ήταν που έδωσαν το συντριπτικό χτύπημα στον ναζισμό - φασισμό και ύψωσαν την Κόκκινη Σημαία στην ίδια την καρδιά και την έδρα του.

Στις παρακάτω γραμμές, που βασίζονται στον Β1 Τόμο του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, σημειώνουμε ορισμένες από τις κυριότερες πλευρές της συνεισφοράς στην ΕΣΣΔ στην Αντιφασιστική Νίκη.

Οι μεγάλες νίκες του Κόκκινου Στρατού

Η πρώτη μεγάλη ήττα των χιτλερικών στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σημειώθηκε στις αρχές του 1942 στις προσβάσεις της Μόσχας. Η ήττα αυτή και η πετυχημένη αντεπίθεση του Κόκκινου Στρατού το χειμώνα του 1941 - 1942 είχαν τεράστια στρατιωτικοπολιτική και διεθνή σημασία. Η συντριβή των χιτλερικών στρατευμάτων στα πρόθυρα της Μόσχας ήταν το αποφασιστικό στρατιωτικοπολιτικό γεγονός του πρώτου χρόνου του γερμανοσοβιετικού πολέμου. Το χιτλερικό σχέδιο του «κεραυνοβόλου» πολέμου κατέρρευσε ολοκληρωτικά και διαψεύστηκε ο μύθος για το αήττητο του γερμανικού στρατού.

Στις 19 Νοέμβρη 1942 μπήκε σε εφαρμογή το σοβιετικό σχέδιο αντεπίθεσης στην περιοχή του Στάλινγκραντ. Οι τρομακτικές μάχες που ακολούθησαν τέλειωσαν στις 2 Φλεβάρη 1943, με τη συντριβή των γερμανικών στρατευμάτων και των συμμάχων τους και την παράδοση της στρατιάς του Φον Πάουλους.

Για τα 76 χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και τη διάσκεψη της ΕΕ «για το μέλλον της Ευρώπης»

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ


Στις 9 Μάη οι λαοί γιορτάζουν, τιμούν και θυμούνται τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, που σηματοδοτείται από την υπογραφή άνευ όρων συνθηκολόγησης των ναζί στις 9 Μάη του 1945.

Ο Σοβιετικός Κόκκινος Στρατός, τα 20 εκατομμύρια νεκρών της Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών που έπεσαν στα πεδία των μαχών, τα αντιστασιακά κινήματα της Ευρώπης, με ψυχή τους τα Κομμουνιστικά Κόμματα, με τη θυσία τους υπέγραψαν το έπος της Αντιφασιστικής Νίκης!

Το ΚΚΕ αποτίει φόρο τιμής σε όσους αγωνίστηκαν με το όπλο στο χέρι, όσους βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, σε όλους όσοι έδρασαν με κάθε τρόπο ενάντια στον ναζιστικό - φασιστικό ιμπεριαλιστικό «Αξονα» Γερμανίας - Ιταλίας - Ιαπωνίας και των συμμάχων τους.

Το ΚΚΕ είναι περήφανο που αποτέλεσε τον αιμοδότη και καθοδηγητή του ηρωικού αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και των άλλων ΕΑΜικών οργανώσεων. Σε όλο το διάστημα της τριπλής Κατοχής, το ΚΚΕ έδωσε τον ανθό του στον αγώνα ενάντια στον ναζισμό - φασισμό. Τα χιλιάδες μέλη του, με την ηρωική τους δράση και θυσία, έγραψαν κάποιες από τις χρυσές σελίδες της Ιστορίας του, συνέβαλαν στη νικηφόρα έκβαση του πολέμου.

Η ΕΕ, συνεπής στις επιδιώξεις της να φέρει ανάποδα την Ιστορία, έχει ονομάσει την 9η Μάη «μέρα της ΕΕ». Φέτος επιλέγει την 9η Μάη για να ξεκινήσει μία νέα πλύση εγκεφάλου, τη λεγόμενη «διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης». Πρόκειται για μία χρυσοπληρωμένη εκστρατεία της ΕΕ, με τη συμβολή επιχειρηματικών ομίλων, λόμπι, ΜΚΟ και διάφορων εργατοπατέρων, με στόχο τον προκλητικό εξωραϊσμό του συστήματος και της ΕΕ, τη χειραγώγηση, τον αντικομμουνισμό.