Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Σαν σήμερα που δολοφόνησαν τον Τσε, ρωτάω όσους τον τιμούν: Με ποια ακριβώς από τις απόψεις του συμφωνούν;





(Ή… όταν ο Τσίπρας κούναγε το δάχτυλο στον Τσε)







Σαν σήμερα, στις 9/10/1967, έγινε η άνανδρη εκτέλεση του Τσε Γκεβάρα στη Βολιβία, από άνδρες του Βολιβιανού στρατού και πράκτορες της CIA. Δε γράφω όμως για να υπενθυμίσω τα γεγονότα και τη ζωή του Τσε. Όλοι θα το κάνουν άλλωστε αυτό σήμερα. Ακόμα κι αυτοί που στη ζωή και στην πράξη τους υπηρετούν ακριβώς τα αντίθετα ιδανικά από τον μεγάλο μας νεκρό. Εγώ παίρνω σήμερα σαν αφορμή τον Κομαντάντε (και μακριά από μένα οι “αποκλειστικότητες” των ηρώων ή των αγώνων, αλλά όλα έχουν όρια) για να αναρωτηθώ μαζί σας: 


Πως μπορεί κάποιος που για τους φονιάδες του Τσε είναι «ο καλύτερος μεντεσές που είχαν ποτέ στη χώρα μας και στην περιοχή», να βγαίνει και να παριστάνει ότι τιμά τον Τσε;

Πώς μπορεί να τιμά τον Τσε, την ώρα που ο Πομπέο με το Μητσοτάκη υπογράφει το κείμενο της συνθήκης για τις παλιές και νέες βάσεις, που αυτοί υποσχέθηκαν και συνέταξαν;

«Πληρώσαμε τα κέρδη, πληρώσαμε την κρίση, στους δρόμους του αγώνα βρίσκεται η λύση»



ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία στη Θεσσαλονίκη (VIDEO - ΦΩΤΟ) 

 



Μαχητική ήταν σήμερα  η συγκέντρωση των συνταξιούχων της Κεντρικής Μακεδονίας στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και πορεία έως το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. 

Έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα ενάντια στην αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία συνεχίζει την επίθεση από το σημείο που την άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και διαμήνυσαν πως δεν χαρίζουν τίποτε από όλα όσα τους έκλεψαν όλα τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις, δεν θα πουν ποτέ «περασμένα ξεχασμένα».


Στη συγκέντρωση μίλησε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. 

Νωρίτερα, χαιρετισμό απηύθυναν:

Λεπτομέρειες


Μάθαμε πώς γευμάτισαν ο Πομπέο με τον πρωθυπουργό, ακόμα και τι περιείχε το πρωινό τους. Μάθαμε σε ποια σοκάκια της Πλάκας περιηγήθηκαν, μέχρι και για τα γυαλιά ηλίου που φορούσε η «εντυπωσιακή πράκτορας που δεν άφησε στιγμή τον Αμερικανό ΥΠΕΞ από τα μάτια της», όπως έλεγαν ρεπορτάζ μεγάλων καναλιών! Μάθαμε για τα «δρακόντεια μέτρα ασφαλείας» γύρω από το «Χίλτον», για τις φιλοφρονήσεις μεταξύ του Αμερικανού ΥΠΕΞ και του Κυρ. Μητσοτάκη. Ενα πράγμα δεν έχει ακόμα ακουστεί, που προφανώς για την κυβέρνηση και τα αστικά ΜΜΕ είναι ...«λεπτομέρεια»: Τι περιέχει αυτή η περιβόητη Συμφωνία που υπέγραψαν με τις ΗΠΑ; Τι προβλέπει για τις βάσεις και τις υποδομές που θα αξιοποιεί ο αμερικανικός στρατός; Ομως, όσο κατάπιαν τη γλώσσα τους γύρω από το περιεχόμενο της κατάπτυστης Συμφωνίας, που εκθέτει σε κινδύνους το λαό και τη χώρα, τόσο λυσσάξανε απέναντι στις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις, ακόμα και με στοχοποίηση των διαδηλωτών που δέχτηκαν την απρόκλητη αστυνομική βία στην Αθήνα. Η «ομερτά» αυτή είναι, φαίνεται, μέρος της βρώμικης δουλειάς για το ξέπλυμα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Ομως η σούπα χάλασε, με το λαό που βγήκε στους δρόμους και απέδειξε για μια ακόμα φορά ότι ούτε λωτούς ούτε κουτόχορτο καταπίνει...

Το πραγματικό σκάνδαλο είναι ότι ενώ το κράτος πληρώνει λιγότερα για το Φάρμακο οι ασφαλισμένοι πληρώνουν περισσότερο


Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα
Eurokinissi
Δεν είναι η πρώτη φορά, και σίγουρα δεν θα είναι και η τελευταία, που μια υπόθεση που εμφανίζεται ως σκάνδαλο βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης και γίνεται προσπάθεια να επισκιάσει άλλα, επίσης σημαντικά ζητήματα και προβλήματα της επικαιρότητας.
 Στην προηγούμενη Βουλή είχαμε το σκάνδαλο «Novartis» - το υπαρκτό σκάνδαλο - σήμερα έχουμε την αντίστροφη εκδοχή του, τις καταγγελίες που γίνονται για παράνομες παρεμβάσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαγγελόπουλου στο έργο της Δικαιοσύνης.

Καταφεύγετε στη σκανδαλολογία για να κρύψετε τις πολύ σοβαρές εξελίξεις
 
Ανεξάρτητα από την ουσία της υπόθεσης, κατά τη γνώμη μας δεν είναι καθόλου τυχαίος ο πολιτικός χρόνος που η κυβερνητική πλειοψηφία επιλέγει να φέρει το συγκεκριμένο θέμα στη Βουλή κι αυτό πρέπει να το γνωρίζει ο ελληνικός λαός.
Βρισκόμαστε σε μια περίοδο με πολύ σοβαρές εξελίξεις στο επίπεδο τόσο της εσωτερικής όσο και της εξωτερικής πολιτικής.

Από τη μια μεριά έχουμε την επικείμενη κατάθεση ενός πολυνομοσχεδίου, που στην ουσία συνιστά μια ευθεία επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις, σε μισθούς, σε εργασιακά δικαιώματα, σε όσα τέλος πάντων έχουν απομείνει όρθια από τις παλιότερες κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ.

Μαζική κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ (ΦΩΤΟ)



Από την κινητοποίηση 
 Από την κινητοποίηση

Μαζική κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης γονείς, εργαζόμενοι και φίλοι του ΚΕΘΕΑ.

Απαίτησαν την ανάκληση της απαράδεκτης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης η οποία επί της ουσίας βάζει «ταφόπλακα» στο χαρακτήρα και τη λειτουργία του Οργανισμού, αφού με άμεση κρατική παρέμβαση θα διορίζεται από τον εκάστοτε υπουργό Υγείας το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ και θα καθορίζονται όλες του οι λειτουργίες.

«Κόφτες» στο λαό για τις νέες ενισχύσεις στο κεφάλαιο


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αντιλαϊκές διεργασίες και τα παζάρια κυβέρνησης και ευρωπαϊκών «θεσμών» γύρω από την τελική διαμόρφωση των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020. Το προσχέδιο κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή, ενώ με νέα «μορφή» θα αποσταλεί στις αρχές της επόμενης βδομάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της «κανονικότητας» των Ευρωπαϊκών Εξαμήνων.
 Σύμφωνα με πληροφορίες, η «συζήτηση» συνεχίζεται γύρω από το ύψος και για την κάλυψη των λεγόμενων «δημοσιονομικών κενών», με βάση και τις διαφορετικές «προσεγγίσεις» γύρω από την «απόδοση» των ισοδύναμων αντιλαϊκών μέτρων.

Προνόμια χωρίς τέλος για το κεφάλαιο...
 
Θυμίζουμε ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε τη Δευτέρα, προβλέπει ότι ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει για τις «αναπτυξιακές» παρεμβάσεις υπέρ του κεφαλαίου, όπως λέγονται τα προνόμια και οι άμεσες φοροαπαλλαγές του, στις οποίες έρχονται να προστεθούν και οι νέες ύψους 635 εκατομμυρίων ευρώ, οι εισφοροαπαλλαγές των επιχειρηματικών ομίλων, στις οποίες προστίθενται επιπλέον 123 εκατομμύρια σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων κ.ο.κ.

Πίσω από τα πανηγύρια και τον εφησυχασμό



Τα Ενεργειακά ήταν το κυρίαρχο ζήτημα στη χτεσινή τριμερή του Καΐρου, ανάμεσα σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Ελλάδα. Η Αίγυπτος, εξαιτίας των μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται στην ΑΟΖ της (κοίτασμα «Ζορ», το μεγαλύτερο στη λεκάνη της Ανατ. Μεσογείου) και των υποδομών που διαθέτει για την υγροποίηση και μεταφορά του, παίζει ρόλο - κλειδί στην «ολοκλήρωση του ενεργειακού χάρτη της Ανατ. Μεσογείου». Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει το Ισραήλ και την Κύπρο, χώρες που επίσης διαθέτουν κοιτάσματα φυσικού αερίου, αλλά και την Ελλάδα, ως υποψήφιο κόμβο για τη μεταφορά του αερίου στις αγορές της Ευρώπης. Το «καρέ» συμπληρώνουν βέβαια οι ΗΠΑ, που έχουν την «υψηλή κυριότητα» του ενεργειακού σχεδιασμού στην περιοχή. Δεν είναι μάλιστα λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι οι τριμερείς Ελλάδας - Κύπρου με Ισραήλ και Αίγυπτο, αντίστοιχα, ήρθε η ώρα να συγχωνευτούν σε μια ενιαία τετραμερή, με «παρατηρητή» τις ΗΠΑ (4+1, κατά τα πρότυπα του 3+1 Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ).

* * *
 
Το κυρίαρχο στοιχείο όλων αυτών των «συνεργατικών» σχημάτων είναι η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων και η μελλοντική αξιοποίησή τους για την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο, στήνοντας ταυτόχρονα «αναχώματα» στη γεωπολιτική επιρροή των Ρωσίας - Κίνας και επεκτείνοντας την «προβολή ισχύος» του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή, με τη συμμετοχή κρατών που δεν είναι μέλη του. Από μόνες τους τέτοιες «συμμαχίες» περιέχουν το «σπέρμα» της έντασης των ανταγωνισμών, επειδή αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού, με γεωπολιτικές διαστάσεις που ξεπερνούν τα όρια της Ανατ. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Επιδρούν δηλαδή καθοριστικά σε όλο το πλέγμα της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ κυρίως με τη Ρωσία, από τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια, μέχρι τις βόρειες ακτές της Αφρικής. Κατά συνέπεια, η εμπλοκή της Ελλάδας σ' αυτά τα σχήματα την τοποθετεί πιο κοντά στο κέντρο σκληρών αντιθέσεων, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης και του αναβαθμισμένου ρόλου που φιλοδοξεί να παίξει η ελληνική αστική τάξη στους ενεργειακούς σχεδιασμούς. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ στις διακρατικές συνεργασίες της Ανατ. Μεσογείου και διεκδικεί να κατοχυρώσει το ρόλο του γεωπολιτικού «μεντεσέ» ανταγωνιστικά προς την Τουρκία.

Με δικά τους λόγια


  Πηγή: Associated Press

Άλλο ένα αποκαλυπτικό «ξεγύμνωμα» των μύθων που διακινούν εδώ και μέρες τα αστικά επιτελεία και τα κυβερνητικά στελέχη πρόσφεραν οι απαντήσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, σε συνέντευξή του κατά την επίσκεψη στην Ελλάδα.

«Έχουμε πολλούς στρατηγικούς στόχους και με την Ελλάδα θα έχουμε μια νέα αμυντική συνεργασία που θα έχει σημασία», ξεκαθαρίζει ο Πομπέο, κάνοντας καθαρό ότι η μόνη «αναβάθμιση» είναι αυτή που αφορά την εμπλοκή στα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή, και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα και σε βάθος χρόνου, αφού, όπως τονίζει, η σχέση αυτή εκτείνεται δεκαετίες μπροστά, είναι «κάτι βαθύτερο από τα δικαιώματα να έχουμε βάσεις» και «δίνει πολιτικά σήματα που είναι ευρύτερα και βαθύτερα».