Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Ριγμένοι

 


Στους «ριγμένους» του Ταμείου Ανάκαμψης κατατάσσουν εαυτούς οι ακτοπλόοι εφοπλιστές, φέρνοντας ως αντιπαράδειγμα τη γειτονική Ιταλία, όπου η κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει 500 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και το «πρασίνισμα» του ιταλικού στόλου. Τα αίματα στην εφοπλιστική «πιάτσα» της Ελλάδας έχουν ανάψει. Μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου, που εκπροσωπούν και τέτοια συμφέροντα, καταγγέλλουν ότι το κράτος αφήνει την ακτοπλοΐα «ανυπεράσπιστη» απέναντι στις «προκλήσεις» της «πράσινης» ανάπτυξης και του ανταγωνισμού, με κίνδυνο να χαθεί ...το πλοίο ειδικά στις γραμμές της Αδριατικής και μαζί χιλιάδες θέσεις εργασίας. Βεβαίως, όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις «μπουκώνουν» με φοροαπαλλαγές, προνόμια και «ζεστό» χρήμα τους εφοπλιστικούς ομίλους, που από τα κέρδη τους εξαρτάται αν και πότε θα ταξιδεύουν χιλιάδες επιβάτες και αν θα υπάρχει σύνδεση με τη νησιωτική Ελλάδα. Αντίστροφα, οι ναυτεργάτες δεινοπαθούν και οι επιβάτες ταλαιπωρούνται και υποφέρουν. Τώρα όμως τα λεφτά είναι πολλά και κανένα τμήμα του κεφαλαίου δεν είναι διατεθειμένο να παραιτηθεί από το να βουτήξει βαθιά το δάχτυλο στο «μέλι» του Ταμείου Ανάκαμψης. Και προκειμένου να το πετύχουν, οι ακτοπλόοι εφοπλιστές (και όχι μόνο) επικαλούνται τον κίνδυνο απώλειας μεριδίων της αγοράς. Ξέρουν βέβαια καλά ότι «χτυπούν ανοιχτές πόρτες»: Μόλις πριν λίγες βδομάδες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συνομολογούσαν την «εθελοντική φορολογία» τους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χάνει ευκαιρία να κλείνει το μάτι στους «ριγμένους» του Ταμείου Ανάκαμψης και να υπόσχεται μια «πιο δίκαιη» κατανομή των κονδυλίων του. Σ' αυτούς άλλωστε απευθύνεται το «δικαιοσύνη παντού», και όχι στον λαό.

Δ. Κουτσούμπας: Η Πάτρα δείχνει τι κερδίζει ο λαός όταν συμπορεύεται με το ΚΚΕ

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Συνέντευξη παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» και τον δημοσιογράφο Απ. Αναστασόπουλο.

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

- Κύριε Γενικέ, την τελευταία δεκαετία, η χώρα μας και η Ευρώπη ζει αλλεπάλληλες κρίσεις. Τι είναι αυτό που σας ανησυχεί περισσότερο από τον συνδυασμό αυτών των κρίσεων;

- Προφανώς και μας ανησυχούν οι επιπτώσεις όλων αυτών των αλλεπάλληλων κρίσεων στη ζωή και τα δικαιώματα του λαού. Κυρίως μας ανησυχεί η προσπάθεια των άλλων κομμάτων και διαφόρων κέντρων του συστήματος να παγιδεύσουν τον λαό σε μια λογική ότι αυτές οι κρίσεις είναι «προσωρινές», ότι είναι μια «κακή παρένθεση» που με μια καλή διαχείριση θα κλείσει. Όσα ζούμε τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα την τελευταία τριετία, με την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, με την όξυνση των ανταγωνισμών και τους πολέμους, με την πανδημία και την κατάρρευση των δημοσίων συστημάτων Υγείας, δείχνουν ότι τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Αποδεικνύουν ακόμα ότι η εφαρμογή του ενός ή άλλου «μείγματος» διαχείρισης που χρησιμοποιείται ως «φάρμακο» για το ένα πρόβλημα, γίνεται «δηλητήριο» για κάποιο άλλο, ότι καμία πρόταση αστικής διαχείρισης δεν μπορεί να ακυρώσει τις νομοτέλειες και τις αντιθέσεις του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που σε κάθε ενδεχόμενο τις πληρώνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Γι’ αυτό και η δικαιολογημένη ανησυχία του λαού δεν θα πρέπει να παγιδευτεί σε παθητική στάση αναζήτησης κάποιου δήθεν λιγότερου κακού «διαχειριστή», αλλά να μετατραπεί σε πείρα και σε εμπιστοσύνη ότι ο λαός έχει τη δύναμη να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων απέναντι σ’ ένα σάπιο σύστημα που μας φορτώνει διαρκώς νέες κρίσεις.

«Ξεγνοιασιά» ή ξετσιπωσιά;

 

Τετ, Ιαν 18, 2023
 
Thumb_Politiki_Ksegnoiasia_Ksetsiposia

 

Μια καινούρια σειρά προπαγανδιστικών βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «χάου του», που απευθύνονται κυρίως στη νέα γενιά έγινε η αφορμή για να στηθεί ένας νέος ψευτοκαβγάς μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τα «μάτια των φοιτητών». Σε ένα από αυτά τα βίντεο ο πρωταγωνιστής αναρωτιέται αν θέλουμε να ζήσουμε μία «ξέγνοιαστη» φοιτητική ζωή, ενώ στη συνέχεια προβληματίζεται, αφού -όπως λέει- ξέχασε ότι αυτό δε γίνεται καθώς μπαίνει η αστυνομία μέσα στις σχολές και δέρνει… 

Άμεση ήταν η απάντηση της Κεραμέως, διαφημίζοντας τα «πολλά καλά» που έκανε για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες: Το «αναβαθμισμένο ακαδημαϊκό περιβάλλον» με φοιτητές να πέφτουν από τα παράθυρα λόγω συνωστισμού και τις τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές, υποδομές και εργαστήρια. Την κρατική χρηματοδότηση που δε φτάνει ούτε για την κάλυψη της σίτισης και των λογαριασμών του ρεύματος. Τις ελάχιστες και υποβαθμισμένες φοιτητικές εστίες και την αύξηση κατά 40€ το μήνα στο στεγαστικό επίδομα, όταν την ίδια στιγμή τα νοίκια έχουν αυξηθεί 100-200€, η ακρίβεια σαρώνει και οι μισθοί είναι καθηλωμένοι στον πάτο.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Με το ΚΚΕ για ελεύθερους χώρους, υποδομές Υγείας και Παιδείας για τον λαό της Καλαμαριάς

 

Εκδήλωση - σύσκεψη την Κυριακή με φορείς της περιοχής και τη συμμετοχή του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα

 

Ενα ειδικό τετρασέλιδο που απευθύνεται στον λαό της Καλαμαριάς έχει προετοιμάσει η ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ενόψει της επίσκεψης του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στις 22 Γενάρη, όπου και θα συμμετάσχει σε εκδήλωση - σύσκεψη με φορείς της περιοχής, με θέμα «Ελεύθεροι χώροι, υποδομές Υγείας και Παιδείας: Πολυτέλεια ή ανάγκη; Η ποιότητα ζωής του λαού της Καλαμαριάς στις προτεραιότητες του ΚΚΕ. Υπάρχει άλλος δρόμος για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας».

Μέσα και από αυτό το έντυπο, η ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης δίνει συνέχεια στο άνοιγμα που πραγματοποιεί, διευρύνοντας τη συζήτηση με τον λαό για την ασφυκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τη ακρίβεια, την κατάσταση σε Υγεία, Παιδεία, αναψυχή, ελεύθερους χώρους, τη διέξοδο που βρίσκεται στον αγώνα σε συμπόρευση με το ΚΚΕ για όλες τις σύγχρονες ανάγκες του.

Αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου σε όφελος του λαού

Η Οργάνωση του Κόμματος παρουσιάζει αναλυτικά τις αρνητικές εξελίξεις σε σχέση με το παραλιακό μέτωπο και τους ελεύθερους χώρους που δρομολογούνται από τις κυβερνήσεις με τη συμφωνία των αστικών κομμάτων και των δημοτικών τους παρατάξεων σε τοπικό επίπεδο.

Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Διάφορα εργαλεία, όπως το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, μέσα από τους αστικούς σχεδιασμούς που υλοποιεί η Τοπική Διοίκηση, αξιοποιούνται στην κατεύθυνση διαμόρφωσης ελεύθερων χώρων - προαύλιο των επενδύσεων, ενώ η πορεία υλοποίησης έργων και παρεμβάσεων συνδέεται με την προσδοκώμενη κερδοφορία των επενδυτών.

Διεκδικούν τα «σκήπτρα» στην πιο άγρια εκμετάλλευση


ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίστηκαν την περασμένη βδομάδα στη Βουλή για τα «σκήπτρα» στην πιο άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, Ελλήνων και ξένων, με αφορμή την ψήφιση της διακρατικής συμφωνίας «για την απασχόληση Αιγύπτιων εποχικών εργαζομένων στον γεωργικό τομέα».

Με την παρέμβαση του κράτους γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν ελλείψεις σε εργάτες γης, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των μεγάλων εκμεταλλεύσεων και των ομίλων του αγροτοδιατροφικού τομέα σε φτηνά εργατικά χέρια. Σ' αυτόν τον στόχο η κυβέρνηση βρήκε στη Βουλή έναν άξιο σύμμαχο, τον ΣΥΡΙΖΑ, που «τα έδωσε όλα» για να πείσει κάθε «ενδιαφερόμενο» ότι μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα από τη ΝΔ στο σκλαβοπάζαρο και στο ξεζούμισμα των εργαζομένων.

Χωρίς να αφήνει περιθώρια παρερμηνειών, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Τζάκρη εκτίμησε ότι «το 2023 θα είναι από τις χειρότερες χρονιές» για τους επιχειρηματίες στον αγροτοδιατροφικό τομέα, καθώς «δεν βρίσκουν εργάτες γης να εργαστούν».

Εξέφρασε μάλιστα την ανησυχία της για το ότι «σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς, η υψηλή ζήτηση αυτού του εργατικού δυναμικού και η μειωμένη προσφορά οδηγούν κατ' ανάγκη σε αύξηση του κόστους απασχόλησής τους. Η έλλειψη εργατών γης κοστίζει πανάκριβα στην παραγωγική διαδικασία»! Γι' αυτό «τέτοιου είδους συμφωνίες είναι στη σωστή κατεύθυνση», καθώς «η Αίγυπτος είναι μια εξαιρετική περίπτωση χώρας προέλευσης εργατών γης». Πάλι καλά που δεν τους κοιτάζουν και στα δόντια!