Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

 

Η δράση των Ουκρανών εθνικιστών συνεργατών των Ναζί αποτυγχάνει. Ο λαός στηρίζει την Αντίσταση.


Είμαστε πενήντα ή εκατό χρόνια πίσω από τις προηγμένες χώρες. Πρέπει να διανύσουμε αυτή την απόσταση σε δέκα χρόνια. Ή θα το κάνουμε, ή αυτοί θα μας συντρίψουν…

– Ιωσήφ Στάλιν, 1931 [12]

Η σειρά των αναρτήσεων που βασίζονται σε ιστορικές αναδρομές και έρευνες στοιχείων, φιλοδοξούν να φωτίσουν με λεπτομέρεια την κατάσταση που επικρατούσε στην Σοβιετική Ένωση εκείνη την εποχή. Ιδιαίτερα στην οργάνωση της αγροτικής παραγωγής, τα στοιχεία της φύσης και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, τον ρόλο των κουλάκων, τον ρόλο της μαύρης προπαγάνδας των φασιστών και της ηγεσίας των Ναζί καθώς και την μεγαλειώδη προσπάθεια της Σοβιετικής κυβέρνησης να σώσει την παραγωγή και τους ανθρώπους μέσα από την κολλεκτιβοποίηση και την εκβιομηχάνηση.

Στην Ουκρανία, η ουκρανική γλώσσα εξακολουθεί να προωθείται παρόλες τις κατηγορίες των εθνικιστών. Στην Ουκρανία το 1934, δημοσιεύτηκαν πάνω από 55 εκατομμύρια βιβλία στα Ουκρανικά, μια αύξηση από 27 εκατομμύρια το 1928. Ο αριθμός των βιβλίων αυξήθηκε σε πάνω από 65.3 εκατομμύρια το 1937, σχεδόν το 90% όλων των βιβλίων που δημοσιεύθηκαν είναι στα ουκρανικά, μόνο 5,8 εκατομμύρια δημοσιεύθηκαν στα ρωσικά.