Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

.Πίσω από την κουβέντα για το άσυλο



Το πανεπιστημιακό άσυλο έχει μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης ΝΔ, στο πλαίσιο του δόγματος «νόμος και τάξη». Στην προσπάθειά της αυτή, αξιοποιεί διάφορα προσχήματα ή κρούσματα «ανομίας», όπως η διακίνηση ναρκωτικών μέσα στα πανεπιστήμια, το λαθρεμπόριο που γίνεται σε κάποιες σχολές (π.χ. ΑΣΟΕΕ) ή διάφορα επεισόδια από διάφορους δήθεν «αντιεξουσιαστές» και μηχανισμούς και άλλες εγκληματικές πράξεις.

Η αλήθεια είναι πως το ήδη υπάρχον πλαίσιο μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα στα πανεπιστήμια και ότι τέτοια φαινόμενα τα συναντάει κανείς και σε χώρους όπου δεν υπάρχει άσυλο. Ακόμα, όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία 25 χρόνια με τις πολιτικές τους καθήλωναν την υποχρηματοδότηση, με αποτέλεσμα την ενίσχυση προβλημάτων έλλειψης φωτισμού, φύλαξης, που διαμορφώνουν το έδαφος για τέτοια φαινόμενα.

Για να κατανοήσουμε τι κρύβεται πίσω από την προσπάθεια κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, χρειάζεται να δούμε ποια είναι η πολιτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Να βάλουμε εμπόδια στους αντεργατικούς σχεδιασμούς



«Οι δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ, κ. Κυρανάκη για την κοινωνική ασφάλιση και τις συντάξεις, επιβεβαιώνουν ότι η επίθεση θα συνεχιστεί» τονίζει το ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας ότι, «αποδεικνύει ότι υπάρχει σταθερό σχέδιο ευθυγραμμισμένο με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου ώστε η κοινωνική ασφάλιση, η σύνταξη, να μετατραπεί σε αποκλειστικά ατομική ευθύνη του κάθε εργαζόμενου με όχημα τη λειτουργία κεφαλαιοποιητικών συστημάτων, των επαγγελματικών ταμείων, της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών και της συμμετοχής του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση».

Τον σκότωσε γιατί δεν έβρισκε να παρκάρει – Προκαλεί ο Ρουπακιάς στην απολογία του



“Αν έχω κάνει καποια πράξη απαξίας; Εδώ έχω κλείσει δυο σπίτια, του παιδιού και το δικό μου”, δήλωσε “σκληρά μετανιωμένος ο φασίστας φονιάς. Μια “απλή ανθρωποκτονία” ήταν εξάλλου, πώς κάνετε έτσι; 

Ξεκίνησε σήμερα η πολυαναμενόμενη απολογία του καθ’ ομολογίαν δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, παρουσία αρκετού κόσμου, ανάμεσά τους και ο πατέρας του δολοφονημένου αντιφασίστα μουσικού, Τάκης Φύσσας. Ο Γιώργος Ρουπακιάς εμφανίστηκε αμετανόητος για την πράξη του, δε βρήκε μια κουβέντα μεταμέλειας ή συγγνώμης, αναγνωρίζοντας ως μόνο “λάθος” του ότι τράβηξε το μαχαίρι. Ούτε λίγο ούτε πολύ προσπάθησε να παρουσιαστεί ουσιαστικά ως αμυνόμενος απέναντι στον Παύλο Φύσσα, ο οποίος, όπως ισχυρίστηκε, του επιτέθηκε με γροθιές, παραδεχόμενος πάντως πως το θύμα του ήταν εντελώς άοπλο. Για το γεγονός ότι ο ιατροδικαστής δεν πιστοποίησε κανένα απολύτως τραύμα ή ένδειξη επίθεσης πάνω του, ο Ρουπακιάς ουσιαστικά άφησε να εννοηθεί πως πρόκειται για κάποια σκευωρία σε βάρος του, επειδή τάχα κατά την εξέταση ο ιατροδικαστής είχε διαπιστώσει τέτοια σημάδια.

Ενθουσιασμός


Eurokinissi
«Ενθουσιασμένοι με τη σχέση μας και τη συνεργασία μας...»: Αυτά ήταν τα λόγια του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ για τη νέα κυβέρνηση. Προφανώς στηρίζεται στη δέσμευση της ΝΔ ότι στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής θα συμβάλει στην ακόμα βαθύτερη εμπλοκή στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, βαδίζοντας στο δρόμο που άνοιξε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε συναντηθεί και προεκλογικά με τον Αμερικανό πρέσβη και ανάμεσα στις δηλώσεις του ξεχώριζε η εξής: «Είναι δεδομένη η στήριξή μας στην περαιτέρω ενδυνάμωση του στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών». Αλλά και μετά τις εκλογές βλέπουμε ότι από τα πρώτα ταξίδια του νέου υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια είναι στις ΗΠΑ, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Μάικ Πομπέο, για να δείξει τη συνέχιση με ταχύτητα της προόδου των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Και για να μην ξεχνιόμαστε, η πρώτη πράξη του ΥΠΕΞ ήταν να αναγνωρίσει τον αχυράνθρωπο των ΗΠΑ, αρχιπραξικοπηματία Γκουαϊδό, ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας. Πραγματικά φιλότιμη η ΝΔ, δεν σκοπεύει να διαψεύσει τη σιγουριά που έδειχνε ο Τζ. Πάιατ, ότι όποιος και να βγει κυβέρνηση, όχι μόνο δεν απειλείται η στρατηγική συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας, αλλά περνάει πάντα και σε άλλο επίπεδο...

Καμία αναμονή


Από τη χθεσινή ορκωμοσία της νέας σύνθεσης του Κοινοβουλίου 
Από τη χθεσινή ορκωμοσία της νέας σύνθεσης του Κοινοβουλίου
Πηγή: Eurokinissi

Ξεκίνησε χτες η κοινοβουλευτική περίοδος με τον νέο αντιλαϊκό συσχετισμό που αποτυπώθηκε στις εκλογές της 7ης Ιούλη.

Η αλλαγή φρουράς στη διακυβέρνηση, με τη νέα κυβέρνηση ΝΔ, σημαίνει ένταση της πολιτικής στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος της εργατικής - λαϊκής πλειοψηφίας. Η φράση που ακούστηκε περισσότερο στις τελετές παράδοσης - παραλαβής από τους υπουργούς της ΝΔ, ότι «δεν ήρθαμε για να γκρεμίσουμε αλλά για να χτίσουμε πάνω στα θετικά» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δίνει το στίγμα τους: Κάθε επόμενη κυβέρνηση έρχεται να «χτίσει» πάνω στο αντιλαϊκό έργο της προηγούμενης, με βάση το ίδιο «αρχιτεκτονικό» σχέδιο των επιχειρηματικών ομίλων και της αστικής τάξης, στο όνομα της «συνέχειας του κράτους».

Αυτό άλλωστε έγινε απόλυτα ξεκάθαρο από τις εργοδοτικές ενώσεις, τους συνδέσμους των βιομηχάνων και τα επιμελητήρια, που με τις απαιτήσεις τους έβαλαν τον πήχη για τη νέα κυβέρνηση από την επομένη των εκλογών.

H απολογία του Νίκου Μπελογιάννη,για να θυμούνται οι παλιοί και μαθαίνουν οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ.



Νέος πρόεδρος της Βουλής με 283 ψήφους ( ΝΔ+ΣΥΡΙΖΑ+ΚΙΝΑΛ+ΜΕΡΑ25+ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ) ο Κ.Tασούλας, ο άνθρωπος που δικαίωσε την εκτέλεση Μπελογιάννη.
Η απολογία του Νίκου Μπελογιάννη είναι η καλύτερη απάντηση στα περί "κομμουνιστικής δικτατορίας" που είχε αναφερθεί ο νέος πρόεδρος της Βουλής.
Κατά τη γνώμη μας η έμμεση επιδοκομασία της εκτέλεσης Μπελογιάννη από όλους τους "αριστερούς" δείχνει από την πρώτη στιγμή , την πρώτη κιόλας μέρα, απροκάλυπτα, ότι το ΚΚΕ και μόνο είναι ο πραγματικός αντίπαλος τους. Όσοι πρώην ψηφοφόροι  του ΚΚΕ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ,για να μην έρθει η Δεξιά, ας ξέρουν ότι τελικά δεν ψήφισαν αντιδεξιά , αλλά αντιΚΚΕ. Δείχνουν λοιπόν τις πραγματικές τους προθέσεις. Δε θα μας παραξενέψει αν υιοθετήσουν οποιαδήποτε αντικομμουνιστική ρητορική ή και πρακτική. Ήδη έχει στο  ενεργητικό του ο ΣΥΡΙΖΑ την υπογραφή του κατάπτυστης διακήρυξης - μνημείο αντικομμουνισμού του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ,κ.α. 

Αδιαπραγμάτευτες οι αντιλαϊκές δεσμεύσεις και η επίθεση στο λαό


Από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ρέγκλινγκ
Eurokinissi
Από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ρέγκλινγκ
Πριν ακόμα αναγνωστούν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης της ΝΔ, έχει ήδη γίνει σαφές ότι οι αντιλαϊκές «μεταμνημονιακές δεσμεύσεις», τα ματωμένα πλεονάσματα, η φοροληστεία, οι αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, τα διάφορα μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων είναι οι πυλώνες πάνω στους οποίους θα ξεδιπλωθεί η κυβερνητική πολιτική. Αυτό άλλωστε σηματοδότησε και η απόφαση του Γιούρογκρουπ στις 8 Ιούλη, μια μέρα μετά τις εκλογές. Στελέχη της ΕΕ, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών της ΕΚΤ, του ΔΝΤ, αλλά και εκπρόσωποι επιχειρηματικών ομίλων προσδοκούν από τη νέα κυβέρνηση να πάει παραπέρα, να εντείνει την πολιτική στήριξης των κερδών, να ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας, να δώσει ώθηση σε νέα επενδυτικά σχέδια, πατώντας πάνω σε όλο το αντεργατικό - αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που διατήρησε, συνέχισε και επέκτεινε την πολιτική των προηγούμενων.
 
Οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» δεν διστάζουν να αποστέλλουν διαδοχικά σινιάλα αναφορικά με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και των παρεμβάσεων που «εκκρεμούν» στο πλαίσιο του 3ου κύκλου «ενισχυμένης εποπτείας» και πέραν αυτού, ενώ η κυβέρνηση από την πλευρά της διαβεβαιώνει «επενδυτές» και «θεσμούς», για το γεγονός ότι θα οικοδομήσει πάνω στην «κληρονομιά» των μνημονίων και βέβαια των προκατόχων της, με ρότα τη διατήρηση των όρων και των δεσμεύσεων της συμφωνίας, ως «συγκοινωνούντα δοχεία» για τη διαμόρφωση του «φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος».