Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΑ


 
 
Στο Σαρωνικό προκλήθηκε μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά από τη βύθιση του αγκυροβολημένου δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ, φορτωμένο με 2570 τόνους καύσιμα.      
  
Στη δε Χαλκιδική, σχεδόν δυο δεκαετίες κρατούν οι αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, κατά των εξορύξεων για την ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή που αυτές προκαλούν. Εν μέσω λεονταρισμών του υπουργού Γ. Σταθάκη και απειλών, για άλλη μια φορά,  της  εταιρείας Eldorado Gold περί αναστολής εργασιών της έχουν ήδη εκδοθεί οι απαιτούμενες άδειες από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Μεταλλείο Ολυμπιάδας, ενώ κατά δήλωση του υπουργού οι εκκρεμότητες στις Σκουριές, μέθοδος μεταλλουργίας,  θα κλείσουν με διαιτησία. 
 

Πόσο βαθιά θα θαφτεί το φακέλωμα σε Εύοσμο και Κορδελιό;!





Το φακέλωμα πολιτών, φορέων και πολιτικών του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου από μονοπωλιακό όμιλο θάβεται βαθιά ενώ στην κυβέρνηση βρίσκεται η Αριστερά! Δυόμιση εβδομάδες πέρασαν από την αποκάλυψη του φακελώματος αλλά όπως φαίνεται σε λίγες ημέρες το θέμα θα ξεχαστεί εντελώς! Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου συνεδρίασε πριν δέκα ημέρες και ομόφωνα αποφάσισε τα παρακάτω:

Γιάννης Νεγρεπόντης, ο δημιουργός του εμβληματικού αντιφασιστικού τραγουδιού




 

Γιάννης Νεγρεπόντης, ο δημιουργός του εμβληματικού αντιφασιστικού τραγουδιού


Ο Γιάννης Νεγρεπόντης, από τους πρωτοπόρους της «πολιτιστικής επανάστασης» της δεκαετίας του ‘60, έγινε ευρύτερα γνωστός και αγαπητός με τα τραγούδια του «Το ακορντεόν» (που τελειώνει με το σύνθημα «δεν θα περάσει ο φασισμός») και «Τρίτος παγκόσμιος» που μελοποίησε ο Μάνος Λοΐζος. Ο ίδιος μελοποίησε τα αντιρατσιστικά Νέγρικα, που τραγούδησε η Μαρία Φαραντούρη. Ήταν τα τραγούδια που έγιναν αρχικά γνωστά από τις μπουάτ και πέρασαν και τραγουδήθηκαν -απαγορευμένα πια- από στόμα σε στόμα, στα χρόνια της δικτατορίας.

Ντελάληδες...




Με την κυβέρνηση σε ρόλο «ντελάλη» και με «κράχτη» την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, ξεδιπλώνεται η επιχείρηση προσέλκυσης νέων κερδοφόρων επενδύσεων, ένα ζήτημα που αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο για τον ΣΕΒ και τα τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου, όσο και για όλα τα κόμματα της αστικής διαχείρισης.

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει τίποτα να «ζηλέψει» από τους προκατόχους της, αλλά αντίθετα έρχεται να «απογειώσει» την επενδυτική καμπάνια στις αγορές, προβάλλοντας τα «ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα» που εξασφαλίζει με την πολιτική της σε μονοπώλια και επιχειρηματικούς ομίλους.

Ολοι δουλεύουν... για τις ανάγκες του κεφαλαίου


Ο ΣΕΒ ΓΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ
 
Ολοι δουλεύουν... για τις ανάγκες του κεφαλαίου
 

«Ολοι πλέον συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν δεσμευτικοί περιορισμοί στην άσκηση οικονομικής πολιτικής» σημειώνει ο ΣΕΒ για τις θέσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ
Eurokinissi
«Ολοι πλέον συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν δεσμευτικοί περιορισμοί στην άσκηση οικονομικής πολιτικής» σημειώνει ο ΣΕΒ για τις θέσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ
«Οι φετινές ομιλίες του πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ σηματοδοτούν το τέλος μιας εποχής και την απαρχή μιας νέας. Ολοι πλέον συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν δεσμευτικοί περιορισμοί στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, καθώς η χώρα επιβάλλεται να επανέλθει στις αγορές με την ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018».
 Το παραπάνω επισημαίνει ο ΣΕΒ στο «εβδομαδιαίο δελτίο» του, διαπιστώνοντας ουσιαστικά τη σύμπλευση της κυβέρνησης και της ΝΔ με την αντιλαϊκή ατζέντα του εγχώριου κεφαλαίου, συνολικά και ειδικότερα στο ζήτημα της προσέλκυσης νέων κερδοφόρων επενδύσεων. Οπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι εγχώριοι βιομήχανοι, «τώρα πλέον όλοι αναφέρονται στις επενδύσεις που θα φέρουν δουλειές και την πολυπόθητη ανάπτυξη». Την ίδια ώρα, η ανάπτυξη επιχειρηματικών ομίλων έχει όρο και προϋπόθεση τη μονιμοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων και την επέκτασή τους, ανεξάρτητα βέβαια από το ποιος θα βρίσκεται στο τιμόνι της αστικής διαχείρισης, ανεξάρτητα και από τις όποιες διαφορές στο μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Χαρακτηριστικά, ο ΣΕΒ διαπιστώνει πως κυβέρνηση και ΝΔ «μετριάζουν, κατά το δυνατόν, τις εξαγγελίες τους και αναφέρονται όλο και εντονότερα στις αναπτυξιακές επιλογές που ανοίγονται για τη χώρα μας».

« Επιδιωκόμενος σκοπός η δια παντός μέσου καταπολέμησις του Κομμουνιστικού στοιχείου»



 

« Επιδιωκόμενος σκοπός η δια παντός μέσου καταπολέμησις του Κομμουνιστικού στοιχείου»


Επιμέλεια Αλέκος Χατζηκώστας //

 

(Όταν ΤΕΑ, Νομαρχίες και εκπαιδευτικοί λειτουργοί έδιναν κοινό αντικομμουνιστικό αγώνα)


Βρισκόμαστε στα 1959.  Στη κυβέρνηση βρίσκεται η ΕΡΕ του «Εθνάρχη» Κ. Καραμανλή και στην αξιωματική αντιπολίτευση η ΕΔΑ. Οι διώξεις των αγωνιστών της αριστεράς δεν έχουν σταματήσει, ενώ έχει ενταθεί και η πολύμορφη εκστρατεία κατά του λεγόμενου «κομμουνιστικού κινδύνου». Για το  σκοπό αυτό το αστικό κράτος χρησιμοποιεί όλους τους μηχανισμούς που διαθέτει.

Το έγγραφο που παρουσιάζουμε και φέρει την ένδειξη «απόρρητον» έχει ημερομηνία 19/6/1959 και βρίσκεται στο αρχείο της νομαρχίας Ημαθίας (ΓΑΚ Ν. Ημαθίας):