Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

ΣΥΡΙΖΑ με …«Σοσιαλισμό ή Βαρβαρότητα»! – Ηρεμήστε, κύριε Τσίπρα


 

Δεν μας έκανε εντύπωση που ο ΣΥΡΙΖΑ στο τρίτο συνέδριο του αναφέρθηκε στο σύνθημα «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα». Για τον ΣΥΡΙΖΑ..

 

 

 

Δεν μας έκανε εντύπωση που ο ΣΥΡΙΖΑ στο τρίτο συνέδριο του αναφέρθηκε στο σύνθημα «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα». Για τον ΣΥΡΙΖΑ μιλάμε, τον ορισμό του οπορτουνισμού, της πολιτικής καπηλείας και της εκμετάλλευσης φράσεων, προτάσεων και συνθημάτων που βρίσκονται απέναντι από την ίδια του την (σοσιαλδημοκρατική) ύπαρξη. 

Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορούμε να μην «θυμίσουμε» στον κύριο Τσίπρα, που χρησιμοποίησε το σύνθημα στη διάρκεια της ομιλίας του (στο βίντεο μετά το 9′.50”), ορισμένα πράγματα. 

Η φράση αυτή που μας κληροδότησε η Ρόζα Λούξεμπουργκ καταγράφοντάς την στην “Μπροσούρα του Γιούνιους”,  το σύνθημα «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα», δεν μπορεί ούτε με συγκόλληση να αποκτήσει κάποιου είδους σχέση με τα παρακάτω: 

Παρουσίασαν αποκαλυπτικά στοιχεία για την απρόκλητη και βάρβαρη επίθεση κατά των απεργών

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Απαγορευμένο πτυσσόμενο κλομπ
Απαγορευμένο πτυσσόμενο κλομπ
Αποκαλυπτικά στοιχεία για την απρόκλητη επίθεση που δέχτηκαν οι διαδηλωτές από τις δυνάμεις καταστολής στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατά την απεργία στις 6 Απρίλη, στο πλαίσιο της αντιιμπεριαλιστικής τους παρέμβασης, παρουσίασαν εκπρόσωποι των εργατικών σωματείων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χτες.

Κατήγγειλαν επίσης την ωμή και απρόκλητη βία των δυνάμεων καταστολής ενάντια στους εργαζόμενους στον ΟΑΕΔ στη διάρκεια της απεργιακής τους κινητοποίησης. Και ξεκαθάρισαν ότι στη βίαιη καταστολή, στις διώξεις και την τρομοκρατία το εργατικό - λαϊκό κίνημα απαντά με συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα για να απεμπλακεί η χώρα μας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για αυξήσεις στους μισθούς, ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης της εργατικής - λαϊκής οικογένεια απέναντι στο κύμα ακρίβειας. Στο πλαίσιο αυτό τα εργατικά σωματεία δίνουν τη μάχη για την επιτυχία της απεργιακής συγκέντρωσης την Κυριακή της Πρωτομαγιάς, στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στη διάρκεια της συνέντευξης παρουσίασαν στοιχεία, που επιβεβαιώνονται και από σχετικά βίντεο και φωτογραφίες, και αφορούν τη βάναυση επίθεση που δέχτηκαν, το στημένο κατηγορητήριο για τη δίωξη των 8 συλληφθέντων και τις συνθήκες κράτησης και μεταφοράς τους στο νοσοκομείο και στα δικαστήρια.

Εισηγητικά ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ και μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, αναφέρθηκε στη μεγάλη απεργιακή διαδήλωση, που έδωσε έμπρακτη απάντηση στην κυβέρνηση και στη μεγαλοεργοδοσία, ξεκαθαρίζοντας ότι ο λαός δεν συμβιβάζεται με τα ψίχουλα της κυβέρνησης, δεν προτίθεται να πληρώσει την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις που εξανεμίζουν το εισόδημά του, και ότι δεν θα επιτρέψουν η χώρα μας να εμπλακεί με κανέναν τρόπο και καμία πρόφαση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία.

Απρόσμενο


Πραγματικά πέσαμε από τα σύννεφα με τη δήλωση Παναγιωτόπουλου ότι «δεν είναι η καλύτερη εποχή να λες πράγματα εναντίον της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Διότι αυτήν την εποχή οι Σύμμαχοι (...) θέλουν να εξασφαλίσουν ότι η Τουρκία παραμένει προσδεμένη στο άρμα του ΝΑΤΟ». Οχι τίποτα άλλο, αλλά είχαμε πιστέψει εκείνα που έλεγαν πριν από μερικές βδομάδες για το «πλήγμα» που έχει δεχτεί η Τουρκία από την άτεγκτη στάση του ΝΑΤΟ «απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό». Τότε που «πήρε απ' το αυτί» τον Ερντογάν και τον έκατσε στο τραπέζι του διαλόγου με την κυβέρνηση. Αλλά και μετά τη συνάντηση ήμασταν σίγουροι ότι η «ηρεμία στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ» καμία σχέση δεν έχει με τις δηλώσεις Ακάρ περί «συνεκμετάλλευσης», ή με τις επίμονες κυβερνητικές δηλώσεις περί ΝΑΤΟικού εδάφους (αλήθεια, τυχαίες οι δηλώσεις Παναγιωτόπουλου περί ανάγκης... λιγότερων προκλήσεων από την Τουρκία;). Ασχετη βέβαια με όλα αυτά είναι και η πρόσφατη επίσκεψη Νούλαντ, που παρουσίασε τον «οδικό χάρτη» για διευθετήσεις με ΝΑΤΟικό καπέλο, ενώ από την άλλη πλευρά του Αιγαίου ανακοίνωσε τον «στρατηγικό μηχανισμό» με την Τουρκία. Στο διά ταύτα, δεν ξέρουμε αν είναι η καλύτερη εποχή «για να λες πράγματα κατά της Τουρκίας» στο ΝΑΤΟ - όχι πως ήταν και ποτέ - αλλά είναι σίγουρα δύσκολες εποχές για τα ευρωατλαντικά παραμύθια που «πουλάνε» στον λαό η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Εμφάνισε σαν «κοινωνική πολιτική» την αυτονόητη υποχρέωση εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Ο ΕΦΚΑ έχει δημιουργηθεί με τα χρήματα των ασφαλισμένων και οφείλει άμεσα και έγκαιρα να τους εξυπηρετεί, κάτι που επί χρόνια δεν συμβαίνει με ευθύνη των κυβερνήσεων που έχουν αφήσει υποστελεχωμένα τα ασφαλιστικά ταμεία. Η πιο τρανταχτή περίπτωση είναι η αδυναμία έκδοσης οριστικής σύνταξης, με τις καθυστερήσεις να φτάνουν και τα πέντε χρόνια!

Την υποχρέωση εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την εμφάνισε σαν «κοινωνική πολιτική», μιλώντας σε εκδήλωση-φιέστα του υπουργείου Εργασίας για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και του ΟΑΕΔ και τη λειτουργία 1555.

«Μας έλεγαν προεκλογικά οι πολίτες "αλλάξτε το κράτος", αυτό ακριβώς κάνουμε», ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός και υποστήριξε πως «πρώτα και πάνω από όλα είναι ο πολίτης, η εξυπηρέτησή του και ο απαραίτητος σεβασμός τον οποίο οφείλουμε να του δείξουμε». Ωστόσο, ο «απαραίτητος σεβασμός» δεν μπορεί να εξαντλείται απλά και μόνο στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των συνταξιούχων που στη συντριπτική πλειοψηφία ζουν με συντάξεις φτώχειας, όπως και στους ανέργους ο «απαραίτητος σεβασμός» δεν μπορεί να είναι ένα επίδομα-ψίχουλα που δίνεται μάλιστα σε 1 στους 10.

«Σφυρίζουν» λήξη

 

Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

 

Ο Μάης πλησιάζει, και όπως έγινε πέρυσι και πρόπερσι τέτοιες μέρες, έτσι και φέτος η κυβέρνηση λανσάρει το γνωστό ...φάρμακο που «εξαφανίζει» τον κορονοϊό και ακούει στο όνομα «τουριστική σεζόν». Τα κέρδη των τουριστικών ομίλων δεν μπορούν να περιμένουν, και έτσι ο κορονοϊός ξεκινάει ...διακοπές.

Είναι μάλιστα τέτοιος ο κυνισμός τους, που ανακοινώνουν και επισήμως ότι θα επανεμφανιστεί από 1η Σεπτέμβρη, δηλαδή προς το τέλος της «σεζόν», όταν οι όμιλοι του Τουρισμού και των Μεταφορών και οι μεγάλοι «tour operators» θα έχουν κάνει σεφτέ!

Η κυβέρνηση αίρει τώρα μέχρι και τα - ανεπαρκέστατα ούτως ή άλλως - μέτρα για την επιδημιολογική επιτήρηση και καταγραφή της πανδημίας, πίσω από τα οποία οχυρωνόταν τόσο καιρό για να απορρίπτει τα δίκαια αιτήματα σωματείων και φορέων, που διεκδικούν ουσιαστική προστασία και πρόληψη από τον κορονοϊό.