Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ Να μην κατατεθεί ο νέος νόμος πλαίσιο - Η καταστολή δεν θα περάσει

 

Συλλαλητήρια στην Αθήνα στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια και στη Θεσσαλονίκη στις 7 μ.μ. στην Καμάρα

 

 

«Δυναμώνουμε τον αγώνα για σπουδές - δουλειά - ζωή με δικαιώματα! Ο νέος νόμος - πλαίσιο να μην κατατεθεί! Η καταστολή δεν θα περάσει», είναι η απάντηση που δίνουν στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι οποίοι προχωρούν την Πέμπτη σε συλλαλητήρια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Στην Αθήνα, στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια καλούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλοσοφικής, Οδοντιατρικής, Τουρκικών Σπουδών, Κοινωνιολογίας, ΠΤΔΕ και ΤΕΑΠΗ ΕΚΠΑ, Τοπογράφων, Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ ΠΑΔΑ, ΠΑΠΕΙ και οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ, ΦΕΠΑ, ΦΕΑ και ΝΦΕΕΜΠ που πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας σύσκεψη συντονισμού στη Φιλοσοφική του ΕΚΠΑ.

«Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες μαζί με τους καθηγητές και εργαζόμενους των πανεπιστημίων ενώνουμε τις φωνές μας και απορρίπτουμε τον νέο απαράδεκτο νόμο - πλαίσιο που στρέφεται ενάντια στα δικαιώματά μας!», σημειώνουν σε κοινό τους κάλεσμα. Οπως τονίζουν, μαζί με τις ήδη υπάρχουσες δυσκολίες στις σπουδές και με την εξεταστική να πλησιάζει, η κυβέρνηση φέρνει νέο νόμο που βάζει στο στόχαστρο τα πτυχία και τα απαξιώνει πλήρως. Υπονομεύει τους φοιτητικούς συλλόγους και τον ρόλο τους στα Ιδρύματα, επιχειρώντας άλλη μια κρατική παρέμβαση και επίθεση στο φοιτητικό κίνημα. «Επιχειρεί με τα ενιαία ψηφοδέλτια να δημιουργήσει συμβούλια - παραμάγαζα για τη στήριξη της επιχειρηματικής λειτουργίας του πανεπιστημίου». «Διαμορφώνει για τα Ιδρύματα ένα μοντέλο διοίκησης με manager - επιτηρητές της επιχειρηματικής λειτουργίας, ακόμα πιο ξένο στις ανάγκες μας».

1/6/1927 Η προσφυγική τραγωδία


Στο συνοικισμό της Ανάστασης. Μέσα στις ξύλινες παράγκες λυώνουν το καλοκαίρι και ξεπαγιάζουν το χειμώνα

 

«Το νερό το λαχταρούμε, θα πεθάνουμε όλοι σε λίγους μήνες αφού δεν έχουμε ούτε ψωμί ούτε νερό».

Ετσι μας μίλησαν χθες οι φτωχοί πρόσφυγες, που είναι ριγμένοι στον προσφυγικό συνοικισμό στην Ανάσταση, έξω από τον Πειραιά, κοντά στο Κερατσίνι.

Οπως σ' όλους τους συνοικισμούς έτσι και στο συνοικισμό στην Ανάσταση οι πρόσφυγες υποφέρουνε. Ζητάνε νερό, γυρεύουνε ψωμί για να ζήσουνε, μα κανένας δεν τους ακούει. Δυο χρόνια τώρα κάθονται στην Ανάσταση πάνω από πέντε χιλιάδες πρόσφυγες από διάφορα μέρη της Μικράς Ασίας και την Πόλη. Αρκετοί Αρμένιοι είναι μέσα σ' αυτούς, που δεν ξέρουνε ούτε την Ελληνικήν γλώσσα. Αρκετά υπόφεραν πριν να έλθουνε ακόμη στο συνοικισμό. Το κράτος, τους είχε ρίξει σε μερικές αποθήκες στον Πειραιά χωρίς να παρασκοτισθή και πολύ αν ζήσουν ή αν πεθάνουν. Από τη μεγάλη του «φιλανθρωπία» περιωρίσθη να δώση στο κάθε πρόσφυγα από μια δραχμή την ημέρα, 100 δράμια ψωμί και μια κουβέρτα. Τι κουβέρτα όμως; Οι φτωχοπρόσφυγες έτρεξαν αμέσως να μας τις δείξουνε. Περισσότερες από πέντε γυναίκες τρέξανε στα σπίτια τους, για να μας φέρουνε μια κουβέρτα καϋμένη, κουρελιασμένη.

- Να αυτή τη κουβέρτα μας δώσανε, γυιέ μου, όπως την βλέπεις, έτσι μας την δώσανε. Αχ πού μας καταντήσανε οι άτιμοι!

Κλυδωνισμοί και μεγάλες αντιθέσεις

 

Eurokinissi

Στον απόηχο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ και της αντιπαράθεσης για την απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, η αρθρογραφία στον αστικό Τύπο δίνει παραστατικά το υπόβαθρο των αντιθέσεων που οξύνονται, τόσο στο εσωτερικό ΕΕ όσο και με τις ΗΠΑ. Η ανησυχία τους για την τροπή που παίρνουν οι εξελίξεις, στη σκιά του ιμπεριαλιστικού πολέμου και των συνεπειών από τις κυρώσεις και τις αντικυρώσεις στην οικονομία της ΕΕ, δεν κρύβεται. Οπως δεν κρύβεται ο προβληματισμός τους ακόμα και για τη συνοχή της ΕΕ σε μια πορεία, όσο συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και παραμένει το ενδεχόμενο να γενικευτεί.
* * *

«Η αντιμετώπιση Πούτιν και του αιματηρού επιθετικού πολέμου του στην Ουκρανία είναι το μείζον ζήτημα που διχάζει πολιτικά την Ευρώπη», διαπιστώνει, για παράδειγμα, η «Καθημερινή» και εξηγεί: «Από τη μία μεριά υπάρχει η ομάδα των χωρών (βαλτικές, Πολωνία, σκανδιναβικές) που ακολουθούν τη σκληρή γραμμή Ουάσιγκτον και Λονδίνου. Θέλουν δηλαδή την πλήρη καθολική νίκη της Ουκρανίας με την εκδίωξη και του τελευταίου Ρώσου στρατιώτη από το έδαφός της, ακόμη και από την Κριμαία. Εσχατος στόχος, η συντριβή της Ρωσίας ως υπολογίσιμης δύναμης ικανής να διεξάγει επιθετικό πόλεμο στο μέλλον. Από την άλλη μεριά υπάρχει η ομάδα κρατών (Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία κ.ά.) που θεωρεί ότι η συντριβή, η ταπείνωση μιας δύναμης με πυρηνικά όπλα, είναι ανέφικτος και εξόχως επικίνδυνος στόχος. Μπορεί να οδηγήσει σε ολέθριες εξελίξεις. Οθεν η ανάγκη συζήτησης διπλωματικής λύσης, με πρώτο βήμα την επίτευξη εκεχειρίας και το άνοιγμα διαπραγματεύσεων, τα επιμέρους ζητήματα της οποίας, όπως το μελλοντικό καθεστώς της Ουκρανίας και κυρίως το πλέον ακανθώδες, το εδαφικό, θα τα χειριστούν αποκλειστικά το Κίεβο και ο πρόεδρος Ζελένσκι. Η ομάδα των χωρών αυτών, κυρίως η Γαλλία, στοχεύει στο σύντομο τερματισμό του πολέμου, γιατί στο βάθος του μυαλού της εκτιμά επίσης ότι ο πόλεμος αυτός, με τις γεωπολιτικές και πολλαπλές άλλες συνέπειες που παράγει, εμπεριέχει - εάν συνεχιστεί - τη δυνατότητα να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Μαρτυριάρης ο Σολτς

 

Από τις ΗΠΑ μάθαμε ότι η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει νέα παρτίδα με στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία και από τη Γερμανία επιβεβαιώσαμε ότι το υλικό αυτό θα περιλαμβάνει και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού! Η είδηση προέκυψε χτες, από τον Γερμανό καγκελάριο ο οποίος συνάντησε τον Κυρ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και, όπως ανακοίνωσε, συμφώνησαν να αντικατασταθούν με γερμανικά τα στρατιωτικά οχήματα που θα σταλούν την Ουκρανία από τη χώρα μας! Πρόκειται για τεθωρακισμένα οχήματα «BMP-1», τα οποία - όπως όλα δείχνουν - ζεσταίνουν ήδη τις μηχανές τους για το πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας, επιβεβαιώνοντας ότι η εμπλοκή της χώρας μας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια δεν έχει ταβάνι. Η αστική τάξη «ζει τον μύθο της», για να αναβαθμίσει τον ρόλο της στη μοιρασιά της λείας, μέσα από την ενεργότερη εμπλοκή στον πόλεμο, με ευθύνη όλων των κομμάτων, την ώρα που ο λαός μετράει νέες απώλειες από την εφαρμογή των κυρώσεων και νέους κινδύνους από τη μετατροπή της χώρας σε στόχο των αντίπαλων στρατοπέδων. Παρεμπιπτόντως, είναι τουλάχιστον προκλητικό από τη μια να προαναγγέλλουν «θερμά επεισόδια» με την Τουρκία μέσα στο κατακαλόκαιρο, καλλιεργώντας κλίμα ανασφάλειας στον λαό, που θα αξιοποιηθεί για τη διευκόλυνση των ΝΑΤΟικών διευθετήσεων, και την ίδια ώρα να ξεφορτώνουν στην Ουκρανία στρατιωτικό υλικό που υποτίθεται ότι συμβάλλει στην άμυνα της χώρας, περιμένοντας αυτό να αντικατασταθεί κάποτε στο μέλλον από τη Γερμανία!

Επικίνδυνο κοκτέιλ

 

 

Ένα επικίνδυνο «κοκτέιλ» διαμορφώνει η πολιτική της εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, με τα συστατικά του να αποτελούν κίνδυνο για τον λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Μέσα σ' αυτό το «θερμοκήπιο» εκκολάπτονται οι αμφισβητήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, με τις εξελίξεις να ξεμπροστιάζουν ξανά την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα, που παρουσιάζουν τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως «εγγυητές» απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

Μια σταχυολόγηση των βασικότερων γεγονότων που ακολούθησαν της επιστροφής του πρωθυπουργού από τις ΗΠΑ, εκεί όπου υποτίθεται πως βρήκε «κατανόηση» από την κυβέρνηση Μπάιντεν για τα Ελληνοτουρκικά, είναι αποκαλυπτική:

Η Τουρκία επαναφέρει το σύνολο των διεκδικήσεων στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο, κάνει υπερπτήσεις πάνω από την Αλεξανδρούπολη και θέτει ζήτημα κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά, με τα αστικά επιτελεία να μην αποκλείουν ένα θερμό επεισόδιο μέσα στο καλοκαίρι.