Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Πάλη για μια κοινωνία πραγματικής απελευθέρωσης του ανθρώπου


 

Διαβάστε το άρθρο του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο»

«Η κυβέρνηση της ΝΔ μπορεί να ψήφισε το αντεργατικό έκτρωμα, αλλά ο λαός το απέρριψε. Πήγανε στράφι οι καθημερινοί μονόλογοι του υπουργού Εργασίας στα ΜΜΕ, τα διαφημιζόμενα "οφέλη" των ρεπό και των απλήρωτων υπερωριών, οι γελοίοι ισχυρισμοί με τους οποίους βομβάρδιζαν τα κυβερνητικά επιτελεία τους εργαζόμενους καθημερινά και ο κοινωνικός "αυτοματισμός". Οι απεργιακές μάχες που δόθηκαν, η μεγάλη συμμετοχή νέων εργαζομένων στις κινητοποιήσεις των σωματείων διέσυραν την κυβέρνηση. Στην ελληνική νομοθεσία προβλέπεται πλέον ότι μία κυβέρνηση, εκλεγμένη με το 40% όσων συμμετείχαν στις εκλογές, κι όχι όσων είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, μπορεί να κηρύξει ακόμα και πόλεμο, αλλά την ίδια στιγμή, με βάση το νόμο, θα πρέπει να "ευθυγραμμιστούν οι πλανήτες" για να μπορεί ένα σωματείο να κηρύξει απεργία, για να προστατέψει τους εργαζομένους. Και αν τύχει και "ευθυγραμμιστούν", αν πάει το σωματείο να περιφρουρήσει την απεργία και να ενημερώσει τους εργαζόμενους, αυτό θα θεωρείται "ψυχολογική βία" και θα πέφτουν βροχή οι μηνύσεις -και όχι μόνο- εκ μέρους της εργοδοσίας... Δικτατορία του κεφαλαίου στα καλύτερά της.

Ρήγα Βελεστινλή: «Νέα Πολιτική Διοίκησις»

 

 

Του Γιώργου Μηλιώνη, μέλους του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ

Το επαναστατικό «φυλλάδιο» του Ρήγα Βελεστινλή αποτελεί όχι μόνο το αποκορύφωμα της επαναστατικής του δράσης[1], αναπόσπαστο τμήμα της οποίας ήταν και το εκδοτικό του πρόγραμμα, αλλά και τη «ρητή πολιτική έκφραση της σκέψης του»[2].

Αποτελεί ταυτόχρονα και δείκτη ωρίμανσης της συνείδησης της ελληνικής αστικής τάξης. Αυτό γίνεται φανερό από το ότι είναι η πρώτη φορά[3] που εισάγονται συγκεκριμένες προτάσεις υπό τη μορφή αστικού Συντάγματος, που ως προϊόν αστικής επανάστασης «καθορίζει τις αρχές του νομικού και πολιτικού συστήματος κάθε αστικού κράτους, προσδιορίζει τη μορφή του πολιτεύματος, τον τρόπο και τα όργανα άσκησης της καπιταλιστικής εξουσίας»[4].

Η κατάθεση ενός τέτοιου προβληματισμού αφ' ενός μεν επιβεβαιώνει την «πάλη για την αποκρυστάλλωση της οικονομικής δύναμης της αστικής τάξης στο επίπεδο της πολιτικής εξουσίας»[5], αφ' ετέρου δε και σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των προτάσεων αυτών επιβεβαιώνει το γεγονός ότι το κράτος είναι όργανο κυριαρχίας μιας ορισμένης τάξης, προϊόν και εκδήλωση ανειρήνευτων ταξικών αντιθέσεων και όχι ένας «ουδέτερος» μηχανισμός που δήθεν «συμφιλιώνει» τις τάξεις[6].

Δύο κόσμοι


 

Τόσο η αντιπαράθεση στη Βουλή για το αντεργατικό νομοσχέδιο όσο και η ταξική αναμέτρηση έξω από τη Βουλή, στους χώρους δουλειάς, στην απεργία, στα συλλαλητήρια και στις άλλες κινητοποιήσεις των συνδικάτων, αποκάλυψαν τους δύο κόσμους που είναι σε διαρκή σύγκρουση.

Από τη μία λοιπόν βρίσκονται: Η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι με τους αντεργατικούς - αντιλαϊκούς νόμους, όπως το τελευταίο τερατούργημα, κομμένους και ραμμένους στα μέτρα της ανταγωνιστικότητας και αύξησης της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Το ψέμα και η διαστρέβλωση για να εμφανιστεί ως «δικαίωμα» του εργαζόμενου να δουλεύει τζάμπα υπερωρίες, να ξεπατώνεται στη δουλειά και να είναι ακόμα πιο φθηνός και «ευέλικτος», για να παρουσιάζονται ως «σύγχρονα» και «καινοτόμα» τα απολιθώματα που γυρίζουν τους εργαζόμενους δεκαετίες πίσω.

Αποφάσεις αγώνα στην Απολογιστική Συνέλευση ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια




Συνάδελφοι πραγματοποιήθηκε σήμερα (17-06-2021) η ετήσια γενική απολογιστική συνέλευση του σωματείου μας στο πάρκο έξω από το Εργατικό κέντρο Θεσσαλονίκης. Η γενική συνέλευση, με βάση τους οικονομικά τακτοποιημένους συναδέλφους, είχε την απαιτούμενη από το καταστατικό του σωματείου απαρτία και οι εργασίες της διήρκησαν από τις 10:30 π. μ. μέχρι τις 12:30 περίπου μετά το μεσημέρι.

Οι παρόντες συνάδελφοι ενέκριναν τον διοικητικό και τον οικονομικό απολογισμό της διοίκησης για το 2020, καθώς και τον οικονομικό προϋπολογισμό για το 2021.

Εγκρίθηκε επίσης ομόφωνα το αγωνιστικό πρόγραμμα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, όπου πρωτοστατεί το σωματείο μας και που πρότεινε η διοίκηση, για το χρονικό διάστημα από 23 Ιούνη 2021 μέχρι τις 7 Ιούλη 2021, που περιλαμβάνει τρείς ενημερωτικές συσκέψεις σε συνοικίες της Θεσσαλονίκης και κινητοποίηση στις 6 Ιούλη 2021 στις 10:30 έξω από το ΙΚΑ Αριστοτέλους.   

Υποχρεώσεις


«Δεσμευόμαστε ότι η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα καταργήσει τον αντεργατικό νόμο», είπε ο Τσίπρας προχτές στη Βουλή και γέλασαν και οι πέτρες. Αυτό που δεν διευκρίνισε είναι αν θα το κάνει «με ένα άρθρο και με ένα νόμο», όπως με τα μνημόνια, ή θα του πάρει λίγο παραπάνω χρόνο. Και πώς να μη γελάει κανείς, αφού ακόμα και οι δημοσιογράφοι της «Αυγής» καρφώνουν τον Τσίπρα για τα ανέκδοτά που λέει. Οπως έγραφε τις προάλλες η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, «ο αντεργατικός νόμος, η πανεπιστημιακή αστυνομία, η εκχώρηση του ΕΣΥ στους ιδιώτες (...) δημιουργούν νέα αρνητικά δεδομένα. Η επόμενη κυβέρνηση θα πατήσει σε λασπωμένο έδαφος. Και, μάλιστα, όσο περισσότερο διατηρούνται τα αρνητικά δεδομένα, τόσο περισσότερο καθίσταται δύσκολο να ανατραπούν (...) Αλλωστε, ο ίδιος ο Μητσοτάκης φροντίζει να κάνει τις νεοφιλελέδικες μεταρρυθμίσεις του κάτι σαν μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, καθώς συνδέει τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης με τη διατήρηση και την πρόοδό τους». Δηλαδή, «ο γέγονε, γέγονε» κι ακόμα παραπάνω, αν θυμηθούμε ότι στα μνημόνια που θα καταργούσε, ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε κι ένα ακόμα, πιάνοντας το αντιλαϊκό νήμα από εκεί που το άφησαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Κι αν υπάρχει έστω και μια αμφιβολία για τα μελλούμενα, ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, με την προχτεσινή ανακοίνωση για τα άρθρα του αντεργατικού νομοσχεδίου που υπερψήφισε, λέγοντας πως αυτά ενσωματώνουν «διεθνείς συμβάσεις και την Ευρωπαϊκή Οδηγία που είναι υποχρεώσεις της χώρας». Οσο «υποχρέωση» αποτελεί το αντεργατικό νομοσχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και τις εκταμιεύσεις για το κεφάλαιο, για τις οποίες «καίγονται» εξίσου η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αρρωστημένα «ευρωπαϊκά κεκτημένα»

 

Εκτός από τις γελοιότητες ότι με τον νόμο για τη διευθέτηση οι εργαζόμενοι θα «αποφασίζουν» πότε και πόσο θέλουν να δουλέψουν, θα είναι «ελεύθεροι» να πάνε για ελιές και ταξίδια αναψυχής, υπάρχουν και τα αρρωστημένα επιχειρήματα της κυβέρνησης. Οπως αυτό που ξεστόμισε ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Κυρανάκης στη Βουλή: Η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει «επιτέλους» δυνατότητα σε κάποιον που έχει «θέμα υγείας» να «δουλέψει περισσότερο ένα χρονικό διάστημα και λιγότερο ένα άλλο»!

Δεν ανήκει όμως όλη η «δόξα» στον Κυρανάκη. Πρόκειται για αυτές ακριβώς τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», για τα περιβόητα «ευρωπαϊκά κεκτημένα» που δοξάζει τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ο τελευταίος ως κυβέρνηση όχι μόνο εφάρμοσε μέρη της ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και νόμους προηγούμενων κυβερνήσεων, όχι μόνο «φύτεψε» στην Ελλάδα τη «διευθέτηση» και με «ατομική συμφωνία» (νόμος 4498/2017) για το ωράριο των νοσοκομειακών γιατρών και θέσπισε τις 32 Κυριακές το χρόνο δουλειά στο Εμπόριο, αλλά χειροκροτούσε και αντίστοιχες ΣΣΕ σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία.

* * *

Αξίζει να θυμηθεί κανείς τη ΣΣΕ που υπέγραψε το 2018 το συνδικάτο Μετάλλου - Ηλεκτρονικής (IG Metall) για εκατομμύρια εργαζόμενους στη Γερμανία, πανηγυρίζοντας για τον «αυτοπροσδιορισμό του ωραρίου εργασίας» και λέγοντας πως «η ευελιξία δεν είναι πια προνόμιο μόνο του εργοδότη»! Αυτή η ΣΣΕ είχε κάνει μεγάλο «ντόρο» στην Ελλάδα. Τότε πανηγύριζαν - εκτός από τους γερμανικούς επιχειρηματικούς ομίλους και τη γερμανική κυβέρνηση - η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σύσσωμος ο αστικός Τύπος («Καθημερινή» κ.ά.).