Δευτέρα 14 Αυγούστου 2017

Ο ιδεότυπος της δεξιάς



Ο ιδεότυπος της δεξιάς είναι λιγότερο ή περισσότερο παρόμοιος, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Σκοταδισμός, πολιτική και πολιτισμική καθυστέρηση, ανικανότητα στην κατανόηση των αιτιών, έφεση στην παραχάραξη των αποτελεσμάτων, αυτιστικός ατομικισμός στα όρια του κοινωνικού αυνανισμού, απέχθεια προς κάθε έννοια διασάλευσης της «αρχέγονης» κανονικότητας.

Σύμφωνα με αυτόν, στην ελευθερία της σκέψης και της πράξης αντιπαραβάλλεται η «ελευθερία» της κατανάλωσης, στην συλλογική κοινωνική διεκδίκηση η κενή ματαιοδοξία του ατομικού δρόμου, στο κοινωνικό συμφέρον ο χυδαίος ατομικός ωφελιμισμός, στην κοινωνική αλληλεγγύη ο αστικός ανθρωπισμός με την μορφή της ΜΚΟ, στην ζωή, η επιβίωση, στην αξιοπρέπεια, ο φετιχισμός του χρήματος.

«Γιατί χαμογελάνε οι άνεργοι πατέρα;» Για την «κανονικότητα»...



Της Κάλι Καρά

Οι διαχειριστές, οι απολογητές του καπιταλισμού χρόνια ολόκληρα προσπαθούν να παρουσιάσουν την ανεργία σαν ένα προσωρινό φαινόμενο από το οποίο θα απαλλαγεί -κάποτε- το εκμεταλλευτικό σύστημα και θα επικρατήσουν συνθήκες πλήρους απασχόλησης. Η ζωή τους διαψεύδει συνεχώς. Το σύστημα δεν μπορεί να απαλλαγεί από την ανεργία γιατί είναι συστατικό στοιχείο της φύσης του, αποτέλεσμα των νόμων που διέπουν τη λειτουργία του.

Για το Τείχος του Βερολίνου




Για το Τείχος του Βερολίνου

 

 
 
Το γεγονός ότι σαν σήμερα, στις 13 Αυγούστου 1961, ξεκινούσε η ανέγερση του τείχους του Βερολίνου αποτέλεσε αφορμή για την εκτόξευση της γνωστής καθεστωτικής προπαγάνδας. 

Αφιερώνουμε το παρακάτω κείμενο «Για το τείχος του Βερολίνου» και τα ιμπεριαλιστικά τείχη στα κάθε λογής… τούβλα της φαιάς προπαγάνδας και της ιστορικής παραποίησης. 
***
 Δεν υπάρχει επιτελείο προπαγάνδας που να μην έχει υπηρετήσει εκείνη την υπέροχη ρήση: «Ποτέ μην αφήνεις την πραγματικότητα να σου χαλάσει μια ωραία ιστορία»…

    Πόσο «ωραία» όμως είναι η ιστορία που μας διηγούνται κάθε χρόνο τέτοια μέρα οι νικητές του «ψυχρού πολέμου» λόγω της επετείου από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου στις 9/11/1989;

«Ανακούφιση»


Νομοσχέδιο για την «ανακούφιση» των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ ισχυρίζεται ότι ετοιμάζει η κυβέρνηση από Σεπτέμβρη, ενώ διαρρέεται ότι θα υπάρχουν και διατάξεις για τις αναπηρικές συντάξεις. Με δεδομένο ότι η σχετική ενημέρωση γίνεται μέχρι στιγμής κατ' αποκλειστικότητα από τις επιλεκτικές διαρροές του υπουργείου Εργασίας, μπορεί να υποθέσει κανείς πολλά για το πραγματικό περιεχόμενο του επικείμενου νομοσχεδίου. Μπορεί επίσης να συμπεράνει ότι υπηρετεί και προπαγανδιστικές ανάγκες, με δεδομένο ότι από Σεπτέμβρη μπαίνουμε για τα καλά στον «αστερισμό» της τρίτης «αξιολόγησης», στην οποία περιέχονται αντιλαϊκά μέτρα με το τσουβάλι, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους ελευθεροεπαγγελματίες και την εφαρμογή της «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ, η οποία με βεβαιότητα θα οξύνει τον ανταγωνισμό και θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα σε πολλές μικρές επιχειρήσεις. Απ' αυτήν τη σκοπιά δεν είναι παράξενο ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βελτιώσει παλιότερες ρυθμίσεις για το (πενιχρό) επίδομα ανεργίας των ΕΒΕ, για το οποίο πληρώνουν εισφορές από το 2011, αλλά επίδομα δεν βλέπουν... Οσο για τις συντάξεις αναπηρίας, οι διαρροές κάνουν λόγο για παράταση στην καταβολή τους στο ακέραιο για ένα εξάμηνο, αν η επανεξέταση του ασθενούς καθυστερεί από τα ΚΕΠΑ χωρίς δική του υπαιτιότητα. Ετσι, ο ανάπηρος θα μπορεί με την άνεσή του να περιμένει τη σειρά του, μέχρι το «σφαγείο» των ΚΕΠΑ να εξετάσει την περίπτωσή του και (κατά τα ειωθότα) να αποφασίσει την οριστική διακοπή της σύνταξης...

Μπέρτολτ Μπρεχτ: «Βγες έξω, σύντροφε»!


14/08/1956
 
Πεθαίνει ο Γερμανός κομμουνιστής ποιητής και δραματουργός Μπέρτολτ Μπρεχτ

 
 
Βγες έξω, σύντροφε! Ρίσκαρε

Τη δεκάρα, που ούτε δεκάρα πια δεν είναι

Τον τόπο για ύπνο που πάνω του πέφτει η βροχή

Και της δουλειάς τη θέση που αύριο θα χάσεις!



Μπρος, στο δρόμο έξω! Αγωνίσου!

Να περιμένεις πια δε γίνεται, είναι αργά πολύ!

Βοήθα τον εαυτό σου βοηθώντας μας: Κάνε πράξη

Την αλληλεγγύη!



Βγες έξω, σύντροφε, αντιμέτωπος με τα όπλα και

Διεκδίκησε το μεροκάματό σου!

Σαν ξέρεις πως δεν έχεις τίποτα να χάσεις

Οπλα αρκετά οι αστυνόμοι τους δεν έχουν!

Μπρος, στο δρόμο έξω! Αγωνίσου!

Να περιμένεις πια δε γίνεται, είναι αργά πολύ!

Βοήθα τον εαυτό σου βοηθώντας μας: Κάνε πράξη

Την αλληλεγγύη!