Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Απορρύθμιση...


«Απορρύθμιση του συστήματος παγκόσμιας ασφάλειας», «Φόβος για τη νέα "βόμβα" Τραμπ». Με αυτούς τους τίτλους υποδέχτηκε η «Αυγή» τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, που απείλησε να αποσυρθεί από τη συμφωνία για τον έλεγχο των πυρηνικών μέσου βεληνεκούς με τη Ρωσία. Αναμφισβήτητα, βέβαια, πρόκειται για απόφαση που - ανεξάρτητα απ' το αν θα προχωρήσει σε αυτήν τη φάση - δείχνει το... απύθμενο βάθος των ανταγωνισμών και μέχρι πού είναι διατεθειμένοι να φτάσουν για να προστατέψουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους οι ιμπεριαλιστές. Αλλά, απ' τα όσα γράφει η «Αυγή», εμείς μείναμε με την απορία: Δεν έχουν διαβάσει τίποτα για το ΝΑΤΟικό δόγμα του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος», για την «αναβάθμιση» της «πυρηνικής στρατηγικής» του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας το περασμένο καλοκαίρι; Δεν άκουσαν τίποτα απ' όσα είπαν στην τελευταία Σύνοδο οι υπουργοί Αμυνας της λυκοσυμμαχίας και ο γγ της, μετά από τη συνεδρίαση της Ομάδας Πυρηνικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ, τις απειλές των ΗΠΑ ακόμα και για στρατιωτικό χτύπημα σε βάρος της Ρωσίας, με το πρόσχημα ότι παραβιάζει τη συνθήκη;

Λευκός Οίκος: Τα καραβάνι στάλθηκε από τον Μαδούρο για «να αμφισβητήσει την εθνική μας κυριαρχία»…





,Από herko στο Οκτ 24, 2018 Διεθνή
 
Χιλιάδες εξαθλιωμένοι και απελπισμένοι άνθρωποι ξεκίνησαν στις 13 Οκτωβρίου, από την Ονδούρα, με την ελπίδα, αφού διασχίσουν περισσότερα από 2.500, να  βρουν εργασία και μια καλύτερη ζωή στον «παράδεισο» των θυτών τους, τις ΗΠΑ. Στο δρόμο προστέθηκαν και άλλοι από τη Γουατεμάλα. 
Είναι πλέον περισσότεροι από 7.000 και μάλλον αφού διέσχισαν τη Γουατεμάλα, ένα κομμάτι του καραβανιού πέρασε στο Μεξικό. Χθες ακολούθησε ένα δεύτερο καραβάνι το οποίο αριθμεί προς το παρόν περίπου 2.000.

Είχαν προηγηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα μικρότερα καραβάνια και πολύ μικρότερες ομάδες που έκαναν την ίδια διαδρομή με την ίδια ελπίδα. Κάποια καραβάνια γύρισαν φοβούμενοι τις απειλές Τραμπ, κάποιες μικρές ομάδες συνέχισαν.

Η ζωγραφιά ενός προσφυγόπουλου και η αποχή των μαθητών στο Σκουτάρι

Η Γιώτα Μπάνιου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αγγλικών σε σχολείο της πόλης των Σερρών που φιλοξενεί προσφυγόπουλα. Με αφορμή την αποχή των μαθητών του Δημοτικού Σκουτάρεως, εξιστορεί την πρώτη ημέρα των νέων μαθητών:
 
Σήμερα υποδεχτήκαμε τα προσφυγάκια στο σχολείο μας. Όλοι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με πολλές διδακτικές ώρες στην πλάτη μας, γραμμένες σε κάθε γωνιά κυριολεκτικά κι απ’ άκρη σ’ άκρη του χάρτη της Ελλάδας.

Για μένα το προσωπικό μου στοίχημα δίνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο πρόγραμμα Ένταξης προσφυγοπαίδων στο σύγχρονο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Έχω μάθει να κερδίζω τα στοιχήματα της ζωής μου και στην περίπτωση των προσφυγόπουλων, ακριβώς πριν ριχτείς στην μάχη της τάξης και της επίτευξης του διδακτικού σου έργου, ξέρεις ότι το στοίχημα εδώ είναι πιο ελκυστικό! Γεμάτο προκλήσεις, μα και ευχάριστες ή δυσάρεστες εκπλήξεις που γενναιόδωρα ξεπροβάλλουν μπροστά σου κάθε φορά που κλείνεις την πόρτα της τάξης, χωρίς καμία δόση υπερβολής!

«Θάψιμο» made in USA


Από τη χτεσινή μαχητική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία

Από τη χτεσινή μαχητική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία

Αναφερόμαστε στην κάλυψη από την ΕΡΤ της χτεσινής συγκέντρωσης του ΚΚΕ ενάντια στις βάσεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, έξω από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Γιατί, παρά το αίτημα του Γραφείου Τύπου να καλυφθεί η συγκέντρωση με δημοσιογράφο και να μοιραστεί ζωντανά το τηλεοπτικό υλικό, η ΕΡΤ όχι μόνο δεν έστειλε δημοσιογράφο να καλύψει τη συγκέντρωση, αλλά έστειλε μόνο μία κάμερα, η οποία διένειμε μόνο την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ χωρίς κανένα πλάνο των χιλιάδων συγκεντρωμένων αλλά και της πορείας προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Μάλιστα, στο κεντρικό δελτίο των 9.00, κάπου ανάμεσα στις αντιδράσεις των κομμάτων στριμώχτηκε ένα μικρό απόσπασμα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα για την επιθετικότητα της Τουρκίας, χωρίς καμία αναφορά στο περιεχόμενο της συγκέντρωσης. Καμιά αναφορά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έχει αναλάβει τον βρώμικο ρόλο του σημαιοφόρου των ιμπεριαλιστών, καμιά αναφορά στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή μας. 

Αν και δεν υπέπεσε στην αντίληψή μας συνάντηση του Αμερικάνου πρέσβη, στο πλαίσιο της πλούσιας δραστηριότητάς του, με τη διοίκηση της ΕΡΤ, είναι προφανές ότι κάποιοι δεν ήθελαν να διαταράξει η κρατική ραδιοτηλεόραση την πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και εκείνη των ΗΠΑ, η οποία αναβαθμίζει την εμπλοκή της χώρας μας στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

902gr

Στήνουν παγίδα και στους μικρούς ΕΒΕ





Κάτω από το προπαγανδιστικό εύρημα «στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας», κυβέρνηση και ΝΔ επιχειρούν να κρύψουν ότι το πραγματικό τους ενδιαφέρουν δεν είναι για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, που βουλιάζουν στα χρέη και στην αναδουλειά, αλλά για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τα κέρδη των οποίων θέλουν να θωρακίσουν.

Ετσι, παρά τις τυμπανοκρουσίες για το αντίθετο, τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση για τους ΕΒΕ, ένα προς ένα και όλα μαζί, βρίσκονται μακριά από τις ανησυχίες και τα πραγματικά προβλήματα της μεγάλης μάζας των μικρομεσαίων. Συγκεκριμένα, οι μικροί ΕΒΕ και οι αυτοαπασχολούμενοι εξαιρούνται στη συντριπτική πλειοψηφία τους από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και θα συνεχίζουν να πληρώνουν το χαράτσι των 650 ευρώ το χρόνο. Παραμένουν στο ακέραιο η φορολογία από το πρώτο ευρώ και ο συντελεστής στο 22%. Αντίθετα, ανακοινώθηκε μείωση για τον φορολογικό συντελεστή σε ΑΕ, ΕΠΕ και λοιπές μεγάλες επιχειρήσεις, κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Η μείωση του ΦΠΑ μετατίθεται στο 2021, παραμένει δηλαδή η ακρίβεια για το λαϊκό εισόδημα, ακόμα και σε είδη πρώτης ανάγκης. Σημειώνεται ότι μέχρι το 2010 ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ ήταν 9% και σταδιακά, με τα διαδοχικά μνημόνια, αυξήθηκε στο 24%, ενώ ο χαμηλός συντελεστής για αναψυκτικά, τρόφιμα και εστίαση από το 9% ανέβηκε στο 13% και στο 24% για την εστίαση. Τώρα, ο πρωθυπουργός υπόσχεται ότι από το 2021 θα μειωθεί μόλις κατά δύο μονάδες, στο 22%. Κατά συνέπεια, μετά από μια ολόκληρη δεκαετία που ο ΦΠΑ ρήμαξε τους μικρομεσαίους και τα λαϊκά νοικοκυριά, θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

«Διάλεξε τι θα χάσεις»...


Πηγή: Eurokinissi

Προπαγανδιστική επίθεση επιχειρεί η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας ότι τις επόμενες μέρες σκοπεύει να φέρει τμηματικά στη Βουλή τα λεγόμενα «μέτρα υπέρ της κοινωνίας», αξιοποιώντας μεταξύ άλλων την υπεραπόδοση του πρωτογενούς πλεονάσματος, που υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ περίπου.

Η αίσθηση που προσπαθεί να καλλιεργήσει είναι ότι με αυτά τα μέτρα μπαίνει ουσιαστικό τέλος στις «μνημονιακές πολιτικές» και ότι εγκαινιάζεται τάχα μια νέα πορεία «αποκατάστασης των αδικιών» για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Η πραγματικότητα είναι όμως διαφορετική. Και μόνο το γεγονός ότι τα μέτρα αυτά θα στηριχθούν στις αιματηρές περικοπές του προηγούμενου διαστήματος σε κρατικές δαπάνες που αφορούν στοιχειώδεις εργατικές ανάγκες, δείχνει πως δεν αναιρούν το συνολικό αντιλαϊκό πλαίσιο.