Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΚΝΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ


Δε θα μας πιάσουν «αδιάβαστους» - Ξέρουμε τα δικαιώματά μας
 
 
«Δε θα μας πιάσουν "αδιάβαστους". Ξέρουμε τα δικαιώματά μας!». Με αυτό τον τίτλο η ΚΝΕ απευθύνει κάλεσμα στους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, με αφορμή τις εκλογές για την ανάδειξη των 5μελών και 15μελών μαθητικών συμβουλίων που γίνονται αυτό το διάστημα στα σχολεία και σημειώνει αναλυτικά:
«Το πρώτο κουδούνι χτύπησε...

Ακόμα μία σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει... Τα σχολεία σε όλη τη χώρα άνοιξαν και πάλι με προβλήματα και ελλείψεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί κατά γράμμα το νόμο Γαβρόγλου και έχει επιπλέον εξαγγείλει την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων και εξετάσεις σε κάθε τάξη για τον τελικό βαθμό του απολυτηρίου, ελάχιστη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια που θα καθορίζεται από το υπουργείο Παιδείας... Και οι μαθητές; Τι μπορούν να κάνουν απέναντι σε όλη αυτή την κατάσταση;

  • 1η ώρα Ιστορία
Αυτές τις μέρες στα σχολεία όλης της χώρας εκλέγονται τα 5μελή και τα 15μελή.

Τα μαθητικά συμβούλια αυτά δεν ήταν πάντα δεδομένα.

Αμέσως μετά την πτώση της χούντας, το 1974, οι μαθητές κέρδισαν το δικαίωμα να συζητάνε ελεύθερα και να αποφασίζουν για όσα τους αφορούν μέσα και έξω από το σχολείο. Αυτή ήταν μία μεγάλη κατάκτηση των μαθητών, που ήρθε ως συνέχεια της συμμετοχής τους στις λαϊκές κινητοποιήσεις, στον αντιδικτατορικό αγώνα και την εξέγερση του Πολυτεχνείου (Νοέμβρης 1973). Το δικαίωμα των μαθητών να συζητούν, να οργανώνουν Γενικές Συνελεύσεις, να εκλέγουν και να εκλέγονται στα μαθητικά συμβούλια δεν τους το χάρισε κανείς...

Κουβάρι...


  Πηγή: Eurokinissi

Η επίσκεψη Στόλτενμπεργκ σε Ελλάδα και Τουρκία αφαίρεσε και το τελευταίο φύλλο συκής από την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα που παρουσιάζουν το ΝΑΤΟ ως θεματοφύλακα τάχα των ελληνικών συμφερόντων στην περιοχή, αλλά και ως εγγυητή των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, απέναντι στις προκλήσεις και τις αμφισβητήσεις της Τουρκίας.

Ο γγ του ΝΑΤΟ εμφανίστηκε ως Πόντιος Πιλάτος σε ό,τι αφορά τις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και τις αμφισβητήσεις της στο Αιγαίο, λέγοντας ότι «το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να κάνει νομικές κρίσεις, υπάρχουν άλλοι θεσμοί που τις κάνουν»!

Με τον τρόπο αυτό, το ΝΑΤΟ νομιμοποιεί τις προκλήσεις με τις οποίες η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή και να διαπραγματευτεί τη θέση και το ρόλο της ως μιας ισχυρής περιφερειακής δύναμης, με μεγάλο εκτόπισμα στην ευρωατλαντική συμμαχία.

Στο τετράγωνο


Στη Βουλγαρία οπαδοί χαιρετάνε ναζιστικά και πιθηκίζουν ρατσιστικά. Στη Γαλλία και αλλού, οι Τούρκοι ποδοσφαιριστές (στις κερκίδες κι αυτοί) χαιρετάνε στρατιωτικά, «τιμώντας» την εισβολή του τουρκικού στρατού στη Συρία. Τις «νίκες» της εισβολής πανηγυρίζουν - κατά τα ΜΜΕ - και στα τουρκικά χωριά στα σύνορα με τη Συρία, με τους δημοσιολόγους εδώ να μην κρύβουν και λίγη ζήλια για τον «συνηθισμένο» τάχα σε πολέμους λαό της Τουρκίας, για την αστική τάξη που ρίχνεται στην ιμπεριαλιστική επέμβαση με τα χέρια λυμένα και το λαό χειροπόδαρα δεμένο στο άρμα της. Οι κατά τ' άλλα «στρατηγικοί εταίροι» της Τουρκίας φέρνουν τα χέρια τους - τα βουτηγμένα στο αίμα των λαών - στο στόμα με «έκπληξη», αποστρέφουν το βλέμμα «γεμάτο φρίκη». Θέλουν το σφαχτό - τα μερίδια των αγορών, της Ενέργειας, των σφαιρών επιρροής - αλλά δεν θέλουν τάχα να βλέπουν τον χασάπη, που έλεγε κι ο Μπρεχτ. Εδωσαν το «πράσινο φως», μίλησαν για τις «νόμιμες ανησυχίες» του «φίλου και εταίρου», έκαναν τη Συρία και τη Μέση Ανατολή χαλίκι για τα συμφέροντά τους, εκκολάπτοντας τον επόμενο γύρο των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, αλλά τώρα κάνουν τους ανήξερους για το φόνο, συνιστούν «αυτοσυγκράτηση», προετοιμάζουν τους επόμενους ιμπεριαλιστικούς «συμβιβασμούς» στις πλάτες των λαών. Και καμώνονται πως δεν ξέρουν τίποτα από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ούτε από το δηλητήριο του εθνικισμού, την άθλια προπαγάνδα και τα προσχήματα για να στρατευτούν οι λαοί στα βρώμικα σχέδιά τους... Υποκρισία στο τετράγωνο για τον άθλιο κόσμο της εκμετάλλευσης, των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της φτώχειας και της προσφυγιάς.

Ο πόλεμος! Ο πόλεμος!



Είδες το σπίτι, που κλειστό
σκορπάει τη φρίκη γύρα;
ο πόλεμος, ο πόλεμος
του σφάλισε τη θύρα!

Και τον φτωχόν τον κήπο του

κιτρινοφυλλιασμένον;
ο πόλεμος, ο πόλεμος
τον έχει μαραμμένον!

Και το θρηνόφωνο πουλί,

που κάνει εδώ νυχτέρι;
ο πόλεμος, ο πόλεμος
στη στέγη τώχει φέρει!

Και τη γρηά, που σκιάζεται

τον κόσμο ν' αντικρύση;
ο πόλεμος, ο πόλεμος,
την έχει μαυροντύσει!

Και το ξανθό πανέμορφο

της έρημης καμάρι;
ο πόλεμος, ο πόλεμος
μια νύχτα τώχει πάρει.

(του μεγάλου Ευρυτάνα λογοτέχνη Ζαχαρία Παπαντωνίου, 1877-1940)




Χαρίζουν στους ιδιώτες την επικουρική ασφάλιση!


Αποκαλυπτικό το πόρισμα επιτροπής του υπουργείου Εργασίας (από Εφ.Συν)
«Από το 2021 οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων παραδίδονται σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και ΑΕΔΕΚ για «επένδυση». Οι επικουρικές συντάξεις των σημερινών ασφαλισμένων και νυν ή μελλοντικών συνταξιούχων εγκαταλείπονται στην τύχη τους, σε ένα ΕΤΕΑΕΠ που σταδιακά θα «βουλιάζει» χωρίς νέους πόρους ● Οι «σοφοί» της επιτροπής αναγνωρίζουν ότι, σε περίπτωση οικονομικής κρίσης, στο νέο αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα κινδυνεύουν τα αποθεματικά, ενώ απαιτείται μακρύ χρονικό διάστημα για τον σχηματισμό ενός αξιόλογου κεφαλαίου».
 
 
Τα παραπάνω αποκαλύπτει σήμερα σε ρεπορτάζ της Χριστίνα Κοψίνη, η Εφημερίδα των Συντακτών,το οποίο και αναδημοσιεύουμε: 

Φαρμακερή διαστρέβλωση



Τις φαρμακερές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, με τις οποίες η κυβέρνηση της ΝΔ μπουκώνει το κεφάλαιο με νέες παροχές και διευκολύνσεις, στο όνομα των επενδύσεων, ενταφιάζει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και επιχειρεί να βάλει στο «γύψο» τα συνδικάτα και τη δράση τους, συνοδεύει μια εξίσου δηλητηριώδης προπαγάνδα, η οποία διατρέχει την ίδια την Αιτιολογική Εκθεση του πολυνομοσχεδίου. Στα σχετικά άρθρα για τα Εργασιακά και τη συνδικαλιστική δράση, αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα, επιχειρεί να πείσει τους εργαζόμενους ότι όχι μόνο σέβεται «την κατοχύρωση της ελευθερίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων», αλλά προκλητικά προβάλλει τον ισχυρισμό ότι αυτό γίνεται προς όφελός τους!

Η πραγματικότητα όμως βοά και δεν μπορεί να αλλάξει, όσο μελάνι παραπληροφόρησης και αν πέσει. Γιατί με τις προτεινόμενες διατάξεις, σε συνέχεια προηγούμενων που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο των τριών μνημονίων, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας δέχονται νέο συντριπτικό χτύπημα και μαζί τους κάθε έννοια συλλογικής προστασίας των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοσία. Αρα, ούτε κατοχύρωση των «ελεύθερων διαπραγματεύσεων» έχουμε, ούτε πολύ περισσότερο «συλλογική προστασία», αφού γίνεται ένα βήμα πιο πέρα στη θωράκιση της εργασιακής ζούγκλας, όπου κάθε εργαζόμενος καταδικάζεται να βρίσκεται μόνος του απέναντι στον εργοδότη και γίνεται κανόνας η ατομική σύμβαση ή μια κατάπτυστη επιχειρησιακή.