Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023

Σημαντικές παρεμβάσεις και στη Βουλή για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ

Αφορούν τη φορολογία ΕΒΕ και αγροτών, την απαγόρευση των πλειστηριασμών και άλλων αναγκαστικών μέτρων, όπως και τα στεγαστικά δάνεια των παλιννοστούντων ομογενών, που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους

 

RIZOSPASTIS

Πρόταση νόμου για τη φορολογία των μη μισθωτών και για την ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου, καθώς και δύο τροπολογίες για την παύση των πλειστηριασμών ή άλλων αναγκαστικών μέτρων σε βάρος της κύριας κατοικίας και για τα στεγαστικά δάνεια των παλιννοστούντων ομογενών, κατέθεσε τη βδομάδα που πέρασε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
Για τη φορολογία των μη μισθωτών

Την ώρα που η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στη συζήτηση του νομοσχεδίου - έκτρωμα για τη φορολογία των ΕΒΕ, η Πρόταση Νόμου του ΚΚΕ προβλέπει δραστικά μέτρα που στοχεύουν στην ανακούφιση των αυτοαπασχολούμενων της πόλης και της υπαίθρου, λόγω της μεγάλης μείωσης των εισοδημάτων τους και της τεράστιας συσσώρευσης χρεών προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους ΟΤΑ και τις τράπεζες.

Πιο συγκεκριμένα, με τα άρθρα της Πρότασης Νόμου του ΚΚΕ:

Αποχή

 

Αν ήθελαν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα να διευκολύνουν πραγματικά τη συμμετοχή στις εκλογές, θα έκαναν πράξη τα αιτήματα και τις προτάσεις που καταθέτει κάθε φορά το ΚΚΕ για δωρεάν μετακινήσεις με όλα τα μέσα συγκοινωνίας, για ελεύθερη διέλευση από τα διόδια, για μεγαλύτερες και περισσότερες άδειες σε αυτούς που πρέπει να διανύσουν αποστάσεις. Αντίθετα με όλα αυτά, στις εκλογές του περασμένου Μάη και Ιούνη, η κυβέρνηση δεν δέχτηκε να ψηφίζουν στον τόπο εργασίας τους με ειδικούς εκλογικούς καταλόγους οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, καθώς η σεζόν είχε ήδη αρχίσει και χιλιάδες, κυρίως νέοι, είχαν φύγει από τον τόπο κατοικίας τους. Τώρα ο πρωθυπουργός φέρνει αυτήν ακριβώς την κατηγορία των εργαζομένων ως παράδειγμα για την «ανάγκη» να θεσπιστεί επιστολική ψήφος. Κοροϊδία στο τετράγωνο το κάλπικο ενδιαφέρον τους για τη μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκλογές, όταν η αποχή παραμένει σταθερά πάνω από 35% τα τελευταία 14 χρόνια, ενώ τον περασμένο Ιούνη έφτασε το 47,17%, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των εκλογών του Σεπτέμβρη 2015, που ήταν 43,84%. Τι γίνεται όμως σε εκείνες τις χώρες που έχουν μεγαλύτερη παράδοση στην επιστολική ή και στην ηλεκτρονική ψήφο; Παίρνοντας το παράδειγμα της Ισπανίας, η αποχή έφτασε κι εκεί στο 47% στις εκλογές του περασμένου Ιούλη, παρά το γεγονός ότι σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι από τους 37,5 εκατ. εγγεγραμμένους συμμετείχαν με επιστολική ψήφο, αριθμός ρεκόρ για τα δεδομένα της χώρας. Οσο για την κορωνίδα του αστικού κοινοβουλευτισμού, τις ΗΠΑ, όπου η επιστολική και ηλεκτρονική ψήφος «πάει σύννεφο», η συμμετοχή σε οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία κυμαίνεται μεταξύ 40% και 65%, με αποκορύφωμα τις προεδρικές του 2016 (Κλίντον - Τραμπ), όπου μόλις ένας στους δύο πήγε στην κάλπη.

ΣΤΑ ΓΡΑΝΑΖΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

 

Ενας διαδικτυακός στρατός δίπλα στον τακτικό
 

Από φιάσκο σε φιάσκο παραδέρνει ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του Ισραήλ, στην προσπάθεια να «ξεπλύνει» με fake news την κατοχή και την αποτρόπαιη σφαγή των Παλαιστινίων. Οι κατασκευασμένες ειδήσεις «πέφτουν» κατά ριπάς στα ειδησεογραφικά πρακτορεία και στο διαδίκτυο, προδίδοντας μια καλοκουρδισμένη μηχανή που δουλεύει από πίσω, με αποστολή να παρουσιάζει ως μόνη «αλήθεια» την εκδοχή του ισραηλινού στρατού για τα γεγονότα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Είναι βέβαια αδύνατο αυτός ο μηχανισμός να αποκαλυφθεί στην πλήρη έκτασή του, με δεδομένες τις διασυνδέσεις με το «βαθύ κράτος» και τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ. Ορισμένες δημόσιες «εκφάνσεις» του, όμως, μας δίνουν την ευκαιρία να ψηλαφίσουμε τον τρόπο που δουλεύει. Ορισμένα τέτοια παραδείγματα ακολουθούν πιο κάτω.

Μια «Αυτοκρατορία» προπαγάνδας

Τον Αύγουστο του 2022, η κυβέρνηση του κράτους του Ισραήλ οργάνωσε ένα διαδικτυακό σεμινάριο, με κύριο ομιλητή τον τότε αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Idan Roll. Το παρακολούθησαν περίπου 100 influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, εκπρόσωποι φιλοϊσραηλινών οργανώσεων που συνεργάζονται με το κράτος του Ισραήλ, όπως και μια ομάδα «ανεξάρτητων ακτιβιστών δημόσιας διπλωματίας», οι οποίοι είχαν μόλις ολοκληρώσει ένα δίμηνο «εκπαιδευτικό πρόγραμμα» από την κυβέρνηση του Ισραήλ.