Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Κανένας λόγος ανησυχίας...


Οπως και να το κάνεις, και μόνο η εμφάνιση του διοικητή της ΤτΕ και όλων των διοικητών των λεγόμενων συστημικών τραπεζών από κοινού, για να διαβεβαιώσουν με αρθρογραφία τους ότι «δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας» για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, κάθε άλλο παρά «καθησυχάζει» πως «κανένας λόγος ανησυχίας δεν συντρέχει».

Το πιο βασικό όμως είναι πως όλα τα επιχειρήματα που επικαλούνται σύσσωμα τα αστικά επιτελεία δείχνουν ακριβώς ότι κανένας εφησυχασμός δεν χωράει για τον λαό, για το ενδεχόμενο τις όποιες «αναταράξεις» στην καπιταλιστική οικονομία να τις φορτώσουν ξανά στον ίδιο.

***

Τι λένε; Οτι «η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών είναι διασφαλισμένη». Ομως το πρόβλημα στο οποίο «σκοντάφτει» συνεχώς το καπιταλιστικό σύστημα δεν είναι η «ανεπάρκεια» κεφαλαίων αλλά το ακριβώς αντίθετο, η υπερσυσσώρευσή τους και ότι δεν βρίσκουν κερδοφόρες διεξόδους.

Αυτό είναι στον «πυρήνα» του το πρόβλημα, που εκδηλώνεται ξανά και ξανά και συμπτώματά του - με τις όποιες «ιδιομορφίες» τις οποίες επικαλούνται - είναι και οι καταρρεύσεις των τραπεζών της Σίλικον Βάλεϊ (που αποτυπώνει ακριβώς προβλήματα υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου στον τόσο διαφημισμένο τομέα των νέων τεχνολογιών), στην Credit Suisse κ.ο.κ.

«`Η οι ζωές μας ή τα κέρδη τους... »


 
«`Η οι ζωές μας ή τα κέρδη τους... »
 
Λίγες μέρες μετά τους 57 νεκρούς στα Τέμπη...

Κάποιοι κάνουν δημοσκοπήσεις και ψάχνουν το «πολιτικό κόστος» πάνω στα εκτροχιασμένα βαγόνια και τις λιωμένες λαμαρίνες...

Την ώρα που λαός και νεολαία ακούραστα διαδηλώνουν: «'Η οι ζωές ή τα κέρδη τους»!

Δεν έπιασαν οι «συγγνώμες», ούτε οι εκκλήσεις για «άφεση αμαρτιών».

Ούτε ο αποκρουστικός καβγάς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το πόσοι νεκροί βαραίνουν τη «βάρδια» του καθενός...

Αυτή είναι η πραγματική δημοσκόπηση, που τους ενοχλεί και τους τρομάζει...

Γιατί όπως λέει και το σύνθημα, «δεν φταίει η κακιά η (χ)ώρα, φταίνε όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα»!

* * *

Χαρτοπόλεμος και... νούμερα.

Βγάζει ο ΣΥΡΙΖΑ συμβάσεις, νούμερα κι ένα χαρτί (του ΟΣΕ) που λέει ότι από το 2019 δεν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση. «Δεν έχουμε καμία ευθύνη», αναφωνεί ο Σπίρτζης.

Βγάζει ο Γεραπετρίτης άλλες συμβάσεις, νούμερα κι ένα άλλο χαρτί (πάλι από τον ΟΣΕ), που λέει ότι δούλευε η τηλεδιοίκηση... «Ενδιαφέρον το χαρτί», λέει η Τσαπανίδου, «θα δούμε το έργο της προανάκρισης πού θα οδηγήσει».

Μην το κουράζετε παιδιά: Ξέρουν όλοι πού οδηγεί το «παιχνίδι» που παίζεται σε κάθε τέτοιο έγκλημα με εναλλάξ ρόλους.

Σάμπως δεν το ξανάδαμε στη Μάνδρα, στο Μάτι, στην Εύβοια;

Διαχρονική πολιτική η εμπορευματοποίηση του νερού


Αποκαλυπτικό φυλλάδιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για την πορεία ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ από το 1997

 

Τη διαχρονική πολιτική εμπορευματοποίησης του νερού αναδεικνύει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ με φυλλάδιο που αφορά την πορεία της ΕΥΑΘ από το 1997 έως σήμερα και με ένα αποκαλυπτικό γράφημα για τη «σκυταλοδρομία» ιδιωτικοποίησης που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις.

Οπως αναφέρει: «ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ σε κοινό βηματισμό και παίρνοντας ο ένας τη σκυτάλη από τον άλλο, έχουν βάλει τη σφραγίδα τους:

  • Στη μετατροπή της ΕΥΑΘ σε Ανώνυμη Εταιρεία που - όπως όλες οι ΑΕ - λειτουργεί με στόχο να είναι κερδοφόρα
  • Την εισαγωγή της στον ναό του τζόγου, το χρηματιστήριο
  • Το κομμάτιασμά της και την εργολαβοποίηση λειτουργιών της και τελικά
  • Την ένταξή της αρχικά στο ΤΑΙΠΕΔ από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια στο λεγόμενο Υπερταμείο από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με το νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση, βαθαίνει η πορεία εμπορευματοποίησης του νερού με τη μετονομασία της ΡΑΕ σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, με τη νέα "ανεξάρτητη" αρχή να παίζει τον ρυθμιστικό ρόλο ανάμεσα στους επενδυτές, όπως έγινε και με την Ενέργεια. Αποτελεί παράλληλα προαπαιτούμενο του Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του "υπερμνημονίου" των λαών της Ευρώπης.

Αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ και όσων πολιτικών δυνάμεων όπως το ΜέΡΑ25 υποκλίνονται στην ΕΕ. Ενώ έχουν βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους από κυβερνητικές θέσεις στην πορεία ιδιωτικοποίησης του νερού, σήμερα παριστάνουν τους υπερασπιστές του δημόσιου χαρακτήρα του.

«Παθογένειες»...

 

Πηγή: Associated Press

 

Τις «διαχρονικές παθογένειες» του κρατικού μηχανισμού επικαλείται η ΝΔ για το έγκλημα στα Τέμπη και παρουσιάζει με θράσος τον θάνατο 57 ανθρώπων ως «θυσία» και αφορμή για να επιταχύνει τη «μεταρρύθμιση» του κράτους! Από κοντά και ο ΣΥΡΙΖΑ, την κατηγορεί ότι απέτυχε το «επιτελικό» της κράτος και υπόσχεται να φτιάξει ένα «πιο δίκαιο» αν κυβερνήσει...

Το «κράτος που αλλάζει» το ζει ο λαός σε όλες τις εκδοχές και με όλες τις κυβερνήσεις. Είτε «εκσυγχρονισμένο», είτε «δίκαιο», είτε «ψηφιακό», είτε «επιτελικό», αυτό που ...μεταρρυθμίζεται κάθε φορά είναι η αποτελεσματικότητά του για τις ανάγκες του κεφαλαίου που μεταβάλλονται, σε βάρος των δικών του αναγκών.

Αυτό το κράτος είναι ο ένοχος και για τα ...άλλα «Τέμπη», με τα οποία έρχεται καθημερινά αντιμέτωπος ο λαός: Τους απαράδεκτους μισθούς, τις άθλιες εργασιακές σχέσεις, τους φραγμούς στη μόρφωση, την εμπορευματοποίηση της Υγείας, την ανταποδοτικότητα στις συγκοινωνίες, την έλλειψη μέτρων ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΤΗΣ «PUBLIC ISSUE» Πάνω από 2,5 εκατ. συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις για το έγκλημα στα Τέμπη!

 

Ευθύνες σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ επιρρίπτει το 64%

 

Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις της 12ετίας ήταν αυτές για το έγκλημα στα Τέμπη καθώς πήραν μέρος πάνω από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή τουλάχιστον το 30% του πληθυσμού, σύμφωνα με τα ευρήματα του πολιτικού βαρόμετρου της «Public Issue» για τον Μάρτη του 2023. Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα καταγράφει τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις όσων είναι άνω των 17 ετών, δηλαδή η έρευνα δεν μπορεί να καταγράψει τις εκατοντάδες μαθητικές κινητοποιήσεις από μαθητές γυμνασίων και πρώτων τάξεων του Λυκείου.