Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Απερχόμενη και νέα δημοτική αρχή παίζουν πινγκ - πονγκ την αύξηση των δημοτικών τελών

 

 

«Όσο κακό τέλος είχε η απαράδεκτη δημαρχία Ζέρβα, άλλο τόσο κακή είναι η αρχή της δημαρχίας Αγγελούδη. Η μία συνέχεια της άλλης. Με τη συνευθύνη και όσων στο δεύτερο γύρο των εκλογών, με τη λογική του μικρότερου κακού που καταλήγει πάντα να γίνεται μεγαλύτερο, στηρίζουν κάποιον χειρότερο δήμαρχο», τονίζει μεταξύ άλλων η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα όσα σημειώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο της 19ης Δεκέμβρη.

Συγκεκριμένα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» σχολιάζει πως παρά τη προσυμφωνία των παρατάξεων Ζέρβα και Αγγελούδη για την δραματική αύξηση των δημοτικών τελών κατά 35%, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου συμβούλιο εξελίχθηκαν σκηνές «απείρου κάλλους» με την απερχόμενη και τη νέα διοίκηση να παίζουν πινγκ – πονγκ ποιος θα υπογράψει ή δεν θα υπογράψει μια ακόμα αντιλαϊκή απόφαση. 

Στα μουλωχτά

 

«Επιχείρηση πλημμύρα» έχει ξεκινήσει η κυβερνητική προπαγάνδα, πριν καλά καλά η κυβέρνηση παρουσιάσει το άθλιο νομοσχέδιό της για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Πάνω στη βιασύνη τους μάλιστα να καλλιεργήσουν εντυπώσεις, μπουρδουκλώνονται. Κάπως έτσι διαβάζουμε στη μια γραμμή του «ρεπορτάζ» της «Καθημερινής» πως το νομοσχέδιο έρχεται σαν «ώριμο φρούτο», επικαλούμενη γενικά κι αόριστα κάποιο «πλειοψηφικό ρεύμα» που δήθεν ζητάει να γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια και τη συναίνεση όλων των άλλων κομμάτων πλην ΚΚΕ. Και δυο γραμμές πιο κάτω, στο ίδιο «ρεπορτάζ», πως «στον περιορισμό των αντιδράσεων στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι θα συμβάλει το γεγονός ότι το νομοσχέδιο συζητείται στο υπουργικό συμβούλιο σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία οι περισσότεροι φοιτητές θα έχουν επιστρέψει στους τόπους καταγωγής τους. Επίσης εκτονωτικά εκτιμάται πως θα λειτουργήσει ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά ΑΕΙ τοποθετείται μετά τα μέσα Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου, δηλαδή εν μέσω της εξεταστικής περιόδου». Με δυο λόγια, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στα μουλωχτά το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης και υποβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που θα υψώσει ακόμη μεγαλύτερους ταξικούς φραγμούς στην Εκπαίδευση, θα υποβαθμίσει παραπέρα την Ερευνα, συνδέοντάς την ακόμα πιο ασφυκτικά με τις εφήμερες ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων. Αλλά γιατί τόση «μυστικοπάθεια» αφού ο κόσμος ...λατρεύει και αυτήν τη «μεταρρύθμιση», όπως προσπαθεί να μας πείσει η κυβέρνηση;

Το χάσμα μεγαλώνει

 

Από την τελευταία απεργιακή κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών στην Αθήνα
Από την τελευταία απεργιακή κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών στην Αθήνα

 

Όσο απομακρυνόμαστε από την ψήφιση του προϋπολογισμού, όπου οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, αποκαλύπτονται ολοένα και περισσότερο τα εργαλεία με τα οποία η κυβέρνηση θα «τρέξει» το «νέο ΕΣΥ».

Οι εξαγγελίες κυβερνητικών στελεχών ότι στο άμεσο μέλλον οι δαπάνες των νοσοκομείων θα καλύπτονται κατά 80% από τον ΕΟΠΥΥ φανερώνουν την άγρια επιδρομή που κλιμακώνει το κράτος στην τσέπη του λαού, για να στηρίξει την «οικονομική αυτοτέλεια» των δομών Υγείας και να απαλλαγεί ακόμα περισσότερο από τη χρηματοδότησή τους.

Στόχος είναι οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν σχεδόν εξολοκλήρου για τη λειτουργία των νοσοκομείων από τις εισφορές τους στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και με απευθείας πληρωμές από την τσέπη τους, καθώς διευρύνονται παράλληλα τα απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία.