Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Ψιλά γράμματα

 

«Το προσωπικό μας θέλει να δουλεύει περισσότερες ώρες από αυτές που καθορίζει ο νόμος, με τη βούλησή του γίνεται αυτό (...) όταν υπάρχει έλλειψη προσωπικού και θέλει ο εργαζόμενος να δουλέψει παραπάνω, να μπορεί να δουλέψει παραπάνω». Τα παραπάνω έλεγε - με τον γνωστό κυνισμό της μεγαλοεργοδοσίας - ο διευθύνων σύμβουλος της AVAX σε πρόσφατο κατασκευαστικό συνέδριο, «παραγγέλλοντας» στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών τον επόμενο γύρο της αντεργατικής επίθεσης. Είναι πραγματικά εξοργιστικό, τα επιχειρήματα που επιστράτευαν οι υπουργοί Εργασίας για τα δύο προηγούμενα νομοσχέδια διάλυσης του εργάσιμου χρόνου να τα επαναλαμβάνει τώρα η μεγαλοεργοδοσία, επιβεβαιώνοντας ότι δεν χορταίνει με τίποτα και ότι απαιτεί ακόμα περισσότερα. Το πιο προκλητικό είναι ότι τις ίδιες ακριβώς μέρες έπεφταν νεκροί 5 εργαζόμενοι στις Κατασκευές σε όλη τη χώρα. «Ψιλά γράμματα» αυτά για τους ομίλους, αφού όπως έλεγε ο παραπάνω παράγοντας του κλάδου «είναι πολλά τα δισεκατομμύρια από το πρόγραμμα τα επόμενα χρόνια», με τον υπουργό Μεταφορών να μεταφέρει στο συνέδριο ένα θερμό προσωπικό «ευχαριστώ προς τις κατασκευαστικές εταιρείες». Κάπως έτσι, κεφάλαιο και κυβέρνηση προϊδεάζουν τους εργαζόμενους για το τι σηματοδοτούν τα «πολλά δισεκατομμύρια» τα επόμενα χρόνια: Χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα, στον εργάσιμο χρόνο, στα μέτρα υγείας και ασφάλειας. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο, όπως καθημερινά τους υπενθυμίζουν με τους αγώνες τους οι οικοδόμοι και τα συνδικάτα τους, προετοιμάζοντας να νεκρώσουν τα εργοτάξια στην απεργία της ερχόμενης Τετάρτης.

E NITH ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΑ

 

 

ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ.


ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  (ΙΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΑΕΕ, ΟΤΑ, ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ, ΔΕΚΟ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ)

             Αριστοτέλους 32 – Ολύμπου 77,    Τ.Κ. 546 31,    Ε.Κ.Θ.    Τηλ: 2310 237694

 

 
 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  -  ΚΑΛΕΣΜΑ

 

Συνάδελφοι συνταξιούχοι!

 

ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ.

 

ΣΥΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΗ 10:30 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.

 

Απαιτούμε άμεσες λύσεις στα δίκαια αιτήματά μας με:

§ 

 Άμεση καταβολή του δώρου Πάσχα και νομοθετική ρύθμιση απόδοσης της 13ης Κι 14ης  πληρωμένης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους.

§  Ουσιαστικές αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις κατώτερη σύνταξη στο 80% του κατώτερου μισθού.

§  Άμεση καταβολή των αναδρομικών του 11μηνου 2015-2016 σε όλους τους συνταξιούχους, χωρίς προσφυγές και δικαστήρια.

§  Ενσωμάτωση της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις, σε όλους τους συνταξιούχους.

§  Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (ΑΚΑΓΕ).

Μόνο το ΚΚΕ!

 

 

Στις ευρωεκλογές «ψηφίζουμε για το πόσο δυνατή θα είναι η Ελλάδα στην Ευρώπη την επόμενη πενταετία και ποιος μπορεί να εκπροσωπήσει την Ελλάδα. Θέλω όσο το δυνατόν καλύτερο ποσοστό για να μπορέσω την επόμενη μέρα, πιο ισχυρός, να πάω να διαπραγματευτώ χρήματα για τους αγρότες μας, ενδεχομένως ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης, ενδεχομένως μια ανακατανομή του τρόπου με τον οποίο κατανέμονται οι πόροι της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Περισσότερα χρήματα για την άμυνα, εκεί σίγουρα μπορούμε να συζητήσουμε για καινούργιους πόρους».

Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός στη χτεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη, βάζοντας το δίλημμα «ποιος μπορεί να διαπραγματευθεί καλύτερα για τη χώρα και τον λαό στην ΕΕ». Από την πλευρά τους, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αποδέχονται ευχαρίστως ένα τέτοιο δίλημμα στον προεκλογικό ανταγωνισμό, αφού έτσι συγκαλύπτεται καλύτερα η αντιλαϊκή τους σύμπλευση, που στο Ευρωκοινοβούλιο πετάει κάθε πρόσχημα και προσωπείο.

«Κοινό μυστικό» ο κίνδυνος κλιμάκωσης του πολέμου

 

Καθώς η σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας κλιμακώνεται στην Ουκρανία, με κίνδυνο να γενικευτεί, το «European Council on Foreign Relations» διαπιστώνει σε ανάλυσή του ότι η «ισορροπία του πολέμου» δεν είναι υπέρ της Ουκρανίας, ότι η υποστήριξη στο καθεστώς Ζελένσκι έχει περιοριστεί από τις ΗΠΑ λόγω πολιτικών διαφωνιών στην Ουάσιγκτον και ότι η ΕΕ καθυστερεί πολύ να αυξήσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία και να αναπτύξει το δικό της στρατιωτικό - βιομηχανικό σύμπλεγμα. Ως εκ τούτου, «το 2024 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά για την Ουκρανία και ένα παράθυρο ευκαιρίας για τη Ρωσία», σημειώνεται.

Αλλοι αναλυτές και αξιωματούχοι στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο εκφράζουν έντονα τις ανησυχίες τους για την έκβαση του πολέμου. Σε άρθρο με τίτλο «Ηρθε η ώρα να μιλήσουμε για την πτώση του Κιέβου», οι «Times» του Λονδίνου αναφέρουν: «Σε αντίθεση με την επικρατούσα άποψη ότι πρόκειται για μια αέναη "παγωμένη σύγκρουση", χωρίς καμία πλευρά να είναι σε θέση να κερδίσει ένα αποφασιστικό πλεονέκτημα, η γραμμή του μετώπου είναι σκληρά αμφισβητούμενη και υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οπισθοχώρησης των ουκρανικών δυνάμεων».

«Η Ρωσία έχει σχεδόν πλήρως ανασυγκροτηθεί στρατιωτικά», δήλωσε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η ανασυγκρότηση δεν αφορά όμως μόνο το μέτωπο. Σύμφωνα με το CNN, η Ρωσία παράγει περίπου 3 εκατ. βλήματα πυροβολικού τον χρόνο, την ώρα που ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα να παράξουν μόνο 1,2 εκατ. πυρομαχικά ετησίως για το Κίεβο.