Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

Ο Ναζισμός δεν φοράει πάντα περιβραχιόνιο ούτε κρατάει σιδερογροθιά



Γράφει η Φαίη Λιάρα //
Εκπαιδευτικός
 
Βλέπουμε επανειλημμένα, με αφορμή κακοποιήσεις ζώων, με αφορμή την θέση των ζώων στην κοινωνία της εκμετάλλευσης, την κλιματική αλλαγή, την καταστροφή του περιβάλλοντος, τις πυρκαγιές, διάφορους να καταριούνται το ανθρώπινο είδος στο σύνολό του, να εύχονται την εξαφάνισή του. Επίσης να εύχονται τους γνωστούς ”πσόφους” του διαδικτύου και φυσικά να καταφεύγουν στην μάστιγα της εποχής του νεοφιλελευθερισμού, την ατομική και συλλογική ευθύνη.

“Αν τον έπιανα θα του έστριβα το λαρύγγι” – Οι πρώτες μεταπολεμικές εκλογές του ΚΚ Γερμανίας



Το εκλογικό σύστημα είχε διαμορφωθεί έτσι ώστε να καταπολεμηθούν τα “δύο άκρα”, όπως όμως έδειξε στην πράξη, ο μόνος πραγματικός εχθρός που έπρεπε να ψαλιδιστεί κοινοβουλευτικά ήταν το ΚΚ Γερμανίας.

Είναι 22 Σεπτέμβρη 1949 και στη Βόννη, τότε πρωτεύουσα της νεοσύστατης ΟΔΓ η ολομέλεια ετοιμάζεται να συζητήσει για τις προγραμματικές δηλώσεις της χριστιανοδημοκρατικής κυβέρνησης Αντενάουερ, που είχαν γίνει δυο μέρες νωρίτερα στον ίδιο χώρο. Ο λόγος δίνεται στον ηγέτη του ΚΚ Γερμανία, Μαξ Ράιμαν, που ξεκινά να μιλά σε ένα κλίμα αποδοκιμασιών και εκφοβισμού από τους αντικομμουνιστές συναδέλφους του. “Μίλα σα Γερμανός επιτέλους”, “Πράκτορα της Μόσχας”, “Πληρωμένε προβοκάτορα”, “Στείλτε το στη Μόσχα” είναι μερικές από τις αβρότητες που εκσφενδονίζονται προς το μέρος του, με στόχο να εγκαταλείψει το βήμα. Εκείνος συνεχίζει απτόητος, αποκαλώντας κάποια στιγμή τα μεταπολεμικά σύνορα με την Πολωνία στη γραμμή των ποταμών Όντερ και Νάισερ ως “Σύνορο ειρήνης”. Πάνω από 4 χρόνια μετά την ήττα των ναζί όμως, λίγοι είναι οι αστοί πολιτικοί που έχουν συνειδητοποιήσει ότι το διαχρονικό σχέδιο του γερμανικού ιμπεριαλισμού για επέκταση προς ανατολάς ανήκει οριστικά στο αιματοβαμμένο του παρελθόν. Το γιουχάισμα συνταράσσει την αίθουσα, ενώ πολλοί χριστιανοδημοκράτες βουλευτές εγκαταλείπουν την ολομέλεια, ενώ ένας ακούγεται να φωνάζει “Απαιτούμε πάλι τα παλιά μας σύνορα!”

«Ονειρο θερινής νυκτός» για τα λαϊκά στρώματα μια μικρή ανάσα ξεκούρασης


Eurokinissi
Την ώρα που η κυβέρνηση και οι επιχειρηματικοί όμιλοι πανηγυρίζουν για τα «ρεκόρ» στις αφίξεις τουριστών, στους τζίρους και στα κέρδη του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον Τουρισμό, οι εργαζόμενοι του κλάδου δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας και οι διακοπές γίνονται «όνειρο θερινής νυκτός» για την πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων.
 
Τα διαθέσιμα στοιχεία από δελτία του ΣΕΤΕ, της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat είναι αποκαλυπτικά:
  • Λόγω της πτώσης του βιοτικού επιπέδου, ο εγχώριος τουρισμός μειώθηκε συνολικά κατά 67% την περίοδο 2009 - 2017
  • Το 51% των Ελλήνων αδυνατούσαν το 2018 να πάνε μία βδομάδα διακοπές μακριά από το σπίτι τους
  • Το 66% των οικογενειών που καταφέρνει να πάει διακοπές, πάει το πολύ μέχρι 7 μέρες
  • Μεγάλο κομμάτι αυτών που πάνε διακοπές, θα μείνει σε κάποιο συγγενικό ή φιλικό σπίτι.
  • Από το 2008 μέχρι σήμερα υπάρχει πτώση κατά 64% στη μέση δαπάνη αυτών που καταφέρνουν να πάνε διακοπές.
  • Χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που δεν κάνουν διακοπές γιατί δουλεύουν σε εποχικές εργασίες, ή σε τουριστικές επιχειρήσεις με ελάχιστα ρεπό.

Μαζί με την ανεργία που παραμένει σε υψηλά επίπεδα, τους καθηλωμένους μισθούς, τη συνέχιση της φοροληστείας και βέβαια τις εργασιακές σχέσεις γαλέρας, ειδικά στον κλάδο, με μήνες δουλειάς χωρίς το παραμικρό ρεπό, προστίθενται μια σειρά από εμπόδια που μεγαλώνουν τη δυσκολία για μια λαϊκή οικογένεια να κάνει έστω και μια βδομάδα διακοπές, ή να πάει για ένα μπάνιο το Σαββατοκύριακο.

Προειδοποιήσεις του ΚΚΕ από τα τέλη Ιούλη!


Με Ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή, το Κόμμα ζητούσε να παρθούν επείγοντα μέτρα...

 
Προειδοποίηση για τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της πυροπροστασίας είχε κάνει το ΚΚΕ προς την κυβέρνηση, μόλις δύο βδομάδες πριν από το ξέσπασμα της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Εύβοια. Συγκεκριμένα, στις 29 Ιούλη, με Ερώτηση που είχε θέμα «Μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην πυροπροστασία της χώρας και της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου», επισήμανε ανάμεσα σε άλλα:
 
«Η απουσία προληπτικών παρεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα καθώς και ουσιαστικής ενίσχυσης του μηχανισμού πυρόσβεσης επιβεβαιώνεται συνεχώς από τις αλλεπάλληλες πυρκαγιές που ξεσπούν σε καθημερινή βάση πριν ακόμη από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Φταίμε όμως όλοι;



Και ενώ όλοι μιλάνε για την κλιματική αλλαγή και δωσ΄του δάκρυα ότι "χανόμαστε" που λιώνουν οι πάγοι και καίγονται τα δάση. 

(Χανόμαστε όμως όλοι;)


Φταίμε και μεις όμως (μας λένε τώρα τελευταία πολύ έντονα) που ρουφάμε τον φραπέ με καλαμάκι. 


(Φταίμε όμως όλοι;)


Οι βόμβες που πέφτουν δεν προκαλούν οικολογική καταστροφή,
τα λύματα των βάσεων του θανάτου που χύνονται στις θάλασσες είναι ιερά,
αλλά ούτε και τα απόβλητα των εργοστασίων φταίνε σε τίποτα. 

Ανακοίνωση για την καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια


  Πηγή: Associated Press

Σε ανακοίνωσή του για την καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης 13 Αυγούστου, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο στο Δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων στην Εύβοια καθώς εξακολουθεί να καίει ανεξέλεγκτα το δάσος της περιοχής, ενώ παραμένει η απειλή για κατοικημένες περιοχές, για την υγεία και τις περιουσίες των κατοίκων.

Τα περισσότερα από 25.000 στρέμματα που έχουν ήδη καεί και η μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή που έχει συντελεστεί, έρχεται να προστεθεί στα 12.000 στρέμματα πευκοδάσους που είχαν καεί τέτοιες μέρες ένα μόλις χρόνο πριν, στην ίδια ακριβώς περιοχή.

Νέο επικίνδυνο βήμα



Η συμφωνία της κυβέρνησης ΝΔ με τις ΗΠΑ για τη συμμετοχή ελληνικής φρεγάτας στη ναυτική δύναμη «επιτήρησης» των Στενών του Ορμούζ, κάτω ακριβώς από τη «μύτη» του Ιράν, αποτελεί σοβαρή εξέλιξη που επιβεβαιώνει τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς.

Ανεξάρτητα από το πώς και πότε θα υλοποιηθεί η συμφωνία, οι κίνδυνοι μεγαλώνουν για το λαό, ιδιαίτερα μπροστά στο ενδεχόμενο να οξυνθεί παραπέρα η αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ, το Ιράν και τους συμμάχους τους.

Το Ιράν έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα απαντήσει σε οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης της κυριαρχίας του στην περιοχή, όπως επιδιώκουν οι ΗΠΑ, που ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία με τη συγκρότηση «ναυτικής αποστολής» από πρόθυμους συμμάχους, μεταξύ των οποίων η Μ. Βρετανία και το Ισραήλ.