Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Γκαζωμένοι


Συνυποσχετικό με την Τουρκία μέσα στην τετραετία επιδιώκει να υπογράψει η κυβέρνηση, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη Χάγη, όπως επιβεβαίωσε κατά την ομιλία του στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών. Ετσι εξηγείται και η μεγάλη χαρά που εκφράζουν με κάθε αφορμή οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί για το παζάρι που επιταχύνεται ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Από τη μέρα που ήρθε ο Ερντογάν στην Αθήνα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ο Λευκός Οίκος έχουν παρέμβει δυο φορές για να χαιρετίσουν την πρόοδο στον «οδικό χάρτη» μέχρι τη Χάγη. Το σίγουρο είναι ότι υπό τη «σκέπη» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κουβεντιάζονται τα πάντα ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις. Αυτό μεγαλώνει την ανησυχία για το τι θα περιλαμβάνει τελικά το συνυποσχετικό και πάνω σε τι θα αποφανθεί το δικαστήριο της Χάγης. Μιλάμε άλλωστε για έναν ιμπεριαλιστικό οργανισμό, που οι αποφάσεις του είναι αδύνατο να κινούνται έξω από τη λογική «βρείτε τα» προς όφελος της ΝΑΤΟικής συνοχής και της συνεκμετάλλευσης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, που αποτελούν βασική ευρωατλαντική επιδίωξη στην αντιπαράθεση με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Είπε και κάτι ακόμα ο υπουργός. Οτι οι 15 συμφωνίες που έχουν ήδη υπογραφεί και δρομολογηθεί ανοίγουν τον δρόμο για το επόμενο βήμα προς την υπογραφή του συνυποσχετικού. Που σημαίνει ότι τα περί «ήπιας πολιτικής», με συμφωνίες για την οικονομία, τον Τουρισμό, τη βίζα και άλλα παρόμοια είναι στάχτη στα μάτια του λαού, αφού στην πραγματικότητα αποτελούν «γέφυρα» για τα «μεγάλα» που ήδη συζητιούνται και προχωρούν, απ' ό,τι φαίνεται, στο παρασκήνιο.

Ανάγκη για ολοκληρωμένο σχέδιο για τη χορήγηση αδειών διαμονής σε όλους τους μετανάστες

 

Το ΚΚΕ σταθερά και μόνιμα αναδεικνύει το τεράστιο ζήτημα των χιλιάδων μεταναστών εργατών, που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας για χρόνια, χωρίς άδειες διαμονής. Είναι αυτοί οι «αόρατοι» άνθρωποι, που διαβιούν κάτω από άθλιες, απάνθρωπες συνθήκες, χωρίς πρόσβαση σε στοιχειώδη μέσα διαβίωσης και υγιεινής, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Είναι τα θύματα της πιο άγριας εκμετάλλευσης και των δουλεμπορικών κυκλωμάτων διακινητών, που περιφέρονται από περιοχή σε περιοχή ανάλογα με τις ανάγκες της συγκομιδής, από συσκευαστήριο σε συσκευαστήριο, από λάντζα σε λάντζα μεγαλοεστιατορίων και μεγάλων ξενοδοχείων, σε άλλους κλάδους, στις πιο σκληρές δουλειές. Είναι οι άνθρωποι για τους οποίους χρειάστηκε να δοθεί μεγάλος αγώνας μαζί με τα εργατικά συνδικάτα για να έχουν τη στοιχειώδη προστασία του εμβολιασμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας (το κράτος δεν έπαιρνε μέτρα για τον εμβολιασμό τους, επειδή δεν είχαν ΑΜΚΑ). Είναι οι εργάτες της Μανωλάδας, του Μαραθώνα, της Κρήτης, της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, των τουριστικών νησιών, των μεγάλων κατασκευαστικών έργων κ.ά., που από τη δουλειά τους θησαυρίζουν οι μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι βιομήχανοι και άλλοι καπιταλιστές.

Επανεξέταση

 

 

Τα περί «επανεξέτασης» από την κυβέρνηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, που ανήγγειλε ο υπουργός Άμυνας στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Όσο κι αν αυτές οι εξαγγελίες κρύβουν από πίσω τους παζάρια και ανταγωνισμούς μεταξύ ΝΑΤΟικών συμμάχων με ισχυρά συμφέροντα στην πολεμική βιομηχανία (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία και άλλους), καμία «επανεξέταση» δεν γίνεται στα κριτήρια και τις προτεραιότητες με τα οποία σχεδιάζονται οι εξοπλισμοί.

Ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει έναν σκασμό λεφτά, πάνω από 6 δισ. ευρώ ή το 3,5% του ΑΕΠ, και την επόμενη χρονιά για τα δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ και όχι για τις αμυντικές ανάγκες της χώρας.

Ούτε αλλάζει βέβαια το γεγονός ότι μέσα σε λίγα χρόνια οι πολεμικές δαπάνες έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, όπως και σε ολόκληρη την ΕΕ, όπου εκτοξεύτηκαν στα 240 δισ. ευρώ το 2022!