Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ Πανευρωπαϊκό τσουνάμι αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ακόμη και στα 74 έτη ετοιμάζεται αμέσως μετά τις ευρωεκλογές

 

 
  • Του Νότη Μαριά, καθηγητή Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην ευρωβουλευτή

Πανευρωπαϊκό τσουνάμι αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 74 έτη ετοιμάζεται αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Και μπορεί μεν οι πρώτες τροχιοδεικτικές βολές να άρχισαν από το 2021 εντούτοις με την ψήφιση των νέων δημοσιονομικών κανόνων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 23 Απριλίου 2024 το μόνο βέβαιο είναι ότι ο κύβος ερρίφθη.

Και όλα αυτά ελάχιστες ημέρες πριν από τη γιορτή της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Και αυτό γιατί στα «ψιλά γράμματα» των νέων δημοσιονομικών κανόνων προβλέπεται αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μέχρι και τα 74 έτη. Μάλιστα το άκρον άωτον της κοινωνικής πρόκλησης είναι ότι η δουλειά μέχρι τα 74 έτη επιβάλλεται μέσα από τον περίφημο Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων που τα κράτη μέλη της Ένωσης οφείλουν να εφαρμόσουν μέσω των εθνικών σχεδίων τους έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2024.

ΚΟΧΛΑΖΟΥΣΑ ΟΡΓΗ

 

Το βίντεο που κυκλοφόρησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για συμμετοχή στις εκλογές της 9ης Ιουνίου επικεντρώνεται κατά τα φαινόμενα στην ευρωπαϊκή δημοκρατία για να τονίσει τη σημασία της ψήφου, παρουσιάζοντας μαρτυρίες και εμπειρίες από πολίτες της Ε.Ε διαφόρων γενεών, εστιάζοντας στο 2ο παγκόσμιο πόλεμο με το ολοκαύτωμα, αλλά και την «Άνοιξη της Πράγας» και την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Κι αν μοιάζει το μήνυμα  να είναι ο εκθειασμός της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, στην πραγματικότητα όμως συγκρίνοντας ολοκαύτωμα και πτώση του τείχους  το κέντρο βάρους μετατοπίζεται στην καταδίκη του κομμουνισμού που είναι η διαρκής έγνοια της Ε.Ε. Γιατί ο αντικομμουνισμός υπήρξε ένα δομικό όργανο της ευρωπαϊκής ενοποίησης και είναι αδιάλειπτη η προσπάθεια της Ε.Ε να ενσωματώσει στην επίσημη ιστορική της αφήγηση για την σοσιαλιστική περίοδο της Ευρώπης την καταδίκη των σοσιαλιστικών κρατών σαν ολοκληρωτικών καθεστώτων και δικτατοριών.
 
         Καθώς  τα  σχέδια των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ και Ε.Ε  με τους πολέμους βρίσκονται σε εξέλιξη και βαθαίνει το χάσμα των ταξικών διαφορών οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις  επιχειρούν να ποινικοποιήσουν τις κομμουνιστικές ιδέες σε όλη την  Ευρώπη και γίνεται επιτακτικό για τους υπερασπιστές του status quo να φιμώσουν την αξιόπιστη εναλλακτική που αντιπροσωπεύει ο κομμουνισμός. Γι’ αυτό και στην κυρίαρχη ιδεολογία προέχει η  δαιμονοποίηση ή απαξίωση των μαρξιστικών ιδεών, ενώ  οι αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας όσο γίνονται πιο αντιδραστικές και επιτίθενται ενάντια συνολικά των εκμεταλλευομένων τάξεων, τόσο πιο γρήγορα διολισθαίνουν σε σταδιακές απαγορεύσεις των κομμουνιστικών κομμάτων και συμβόλων.

ΚΚΕ Ανακοίνωση για την Εργατική Πρωτομαγιά του 2024


 

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά του 2024 σημειώνει:

«1. Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά, 138 χρόνια από την εξέγερση των εργατών στο Σικάγο το 1886, πρωτοστατώντας στην οργάνωση του αγώνα των εργαζομένων για δουλειά και ζωή με δικαιώματα, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, με βάση τις δυνατότητες της εποχής μας.

Η Πρωτομαγιά είναι ο φωτεινός φάρος της ασυμβίβαστης ταξικής πάλης, μέρα-ορόσημο στον αδιάκοπο αγώνα των καταπιεσμένων απέναντι στους εκμεταλλευτές τους, απέναντι σε όσους τους καταδικάζουν στη φτώχεια και την ανέχεια, την προσφυγιά και τους πολέμους.

Αυτόν τον αγώνα, για να παύσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον έδωσε και τον δίνει η εργατική τάξη της χώρας μας, θυσιάζοντας ακόμη και τα καλύτερα παιδιά της, τους αλύγιστους της ταξικής πάλης.

Εξάλλου, φέτος, συμπληρώνονται 80 χρόνια από την Πρωτομαγιά του 1944, εκείνο το πρωινό της Δευτέρας που τα γερμανικά καμιόνια διέσχισαν αξημέρωτα την Αθήνα απ’ το Χαϊδάρι προς την Καισαριανή. Εκεί, στο θυσιαστήριο της Λευτεριάς, γράφτηκε μία από τις πιο λαμπρές και ηρωικές σελίδες στην Ιστορία του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, με την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών από τους Γερμανούς κατακτητές.