Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

ΛΙΤΟΧΩΡΟ Μαχητική συγκέντρωση ενάντια στη μετατροπή του σε ορμητήριο πολέμου των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ (ΦΩΤΟ)

 

 

Μαχητική συγκέντρωση ενάντια στη μετατροπή του Λιτοχώρου σε ορμητήριο πολέμου και στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο Λιτόχωρο με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Πιερίας και τη στήριξη της ΕΔΥΕΘ και μαζικών φορέων της περιοχής.

Το σύνθημα καταγγελία «οι ιμπεριαλιστές τη γη ξαναμοιράζουν με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν" αντήχησε στις πλαγιές του Ολύμπου όπως και η απόφαση του λαού της περιοχής να μην δώσει «ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών» που ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν το Λιτόχωρο και την ευρύτερη περιοχή ως «πεδίο βολής φθηνό που ασκούνται βρίζοντας ξένοι φαντάροι» για να ξερνάνε το θάνατο. Η απόφαση για να δυναμώσουν τον αγώνα για να μη γίνει η Ελλάδα πολέμου στρατηγείο, για καμία συμμετοχή στου ΝΑΤΟ το σφαγείο».

Αντιστρόφως... ανάλογα


Κατά 2,2 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τα έσοδα 34 αλυσίδων σούπερ μάρκετ την περίοδο 2017-2020, ή αλλιώς κατά 28%, με τα 900 εκατομμύρια να αφορούν την περσινή χρονιά της καραντίνας, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν την περασμένη Τετάρτη. Σε όρους κερδοφορίας, οι 28 από τις 34 αλυσίδες κατέγραψαν αύξηση, με το καθαρό περιθώριο κέρδους του κλάδου να ενισχύεται στο 1,91%, από 0,98% το 2019. Αξίζει όμως να δει κανείς και τι μεσολάβησε την τετραετία που τα κέρδη των ομίλων πήγαιναν «από το καλό στο καλύτερο», για τον πρόσθετο λόγο ότι στο διάστημα αυτό κυβέρνησαν τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, υπηρετώντας αμφότεροι και με όλα τα μέσα την κερδοφορία των σουπερμαρκετάδων. Στον αντίποδα, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα είδαν το «καλάθι» τους να αδειάζει ολοένα και περισσότερο, την ψαλίδα να ανοίγει ανάμεσα στις ανάγκες από τη μια και τη δύσκολη καθημερινότητα από την άλλη, τα εισοδήματα να συρρικνώνονται, συνέπεια των αντιλαϊκών - αντεργατικών νόμων όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων. Το αποκορύφωμα ήρθε με το τελευταίο κύμα των ανατιμήσεων, που σαρώνει ό,τι είχε απομείνει όρθιο από τον οικογενειακό προϋπολογισμό, σε συνδυασμό με την άγρια φορολογία, αφού το 1/4 περίπου του λαϊκού εισοδήματος «κατατίθεται» κάθε μήνα στο ταμείο των σούπερ μάρκετ.

Αλλά μήπως τουλάχιστον είδαν άσπρη μέρα από την εκτόξευση των κερδών οι εργαζόμενοι στον κλάδο, τους οποίους ήρωες τους ανέβαζαν, ήρωες τους κατέβαζαν από την αρχή της πανδημίας; Το ακριβώς αντίθετο έγινε: Οι αντεργατικοί νόμοι για τους εργαζόμενους στον κλάδο - όπως και για όλη την εργατική τάξη - όχι μόνο παρέμειναν αλλά ενισχύθηκαν παραπέρα με πρόσχημα και την πανδημία, την ίδια ώρα που η εργοδοσία έπαιζε τη ζωή τους στα σούπερ μάρκετ κορόνα - γράμματα για να μη χάσει ούτε σεντ. Με δυο λόγια, η μόνη «σταθερά» όλα αυτά τα χρόνια ήταν η ανάπτυξη της κερδοφορίας μέσα από το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων στον κλάδο, όπως και συνολικά. Αλλη μια επιβεβαίωση δηλαδή ότι κέρδη και λαϊκές ανάγκες είναι μεγέθη «αντιστρόφως ανάλογα» κάτω απ' όλες τις συνθήκες.

Η φτώχεια χωρίς επίθετο

 


Βαρέθηκα την κατάχρηση, σκέτη ξεφτίλα, των επιθετικών προσδιορισμών, που τους βάζουν οι ταξικοί προύχοντες κι αναλυτάδες δίπλα από το ουσιαστικό. Και σ' αυτήν την εξαθλιωτική προπαγάνδα τσιμπάμε σχεδόν όλοι μας. Και τη μηρυκάζουμε και την αναπαράγουμε θέλοντας και μη, ακόμα και για να αντιπαρατεθούμε με τους εμπνευστές της.

Κορυφαίο παράδειγμα η φτώχεια. Ουσιαστικό. Κι ύστερα αρχινάμε: Ενεργειακή φτώχεια. Εμβολιαστική φτώχεια. Υγειονομική φτώχεια. Πολιτισμική φτώχεια. Γυναικεία φτώχεια. Νεανική φτώχεια. Αγοραστική φτώχεια. Ιδεολογική φτώχεια... Βάλτε όποιο επίθετο θέλετε και κολλάει. Και όλοι να ασχολούνται με τους επιθετικούς προσδιορισμούς και να παίζουν τα ρέστα των κερδών τους πάνω στο ουσιαστικό, που είναι η πιο καθεστωτική σταθερά της εποχής.

Η στρατηγική αυτής της προπαγάνδας, αλλά και η τακτική διαμόρφωσης μιας ολόκληρης γλώσσας και συνεννόησης περί την οικονομία, στοχεύει στο να κατακερματίσει τον κοινωνικό ιστό σε απολίτικα μικρά και επισφαλή προτεκτοράτα, στα οποία κάνουν κουμάντο και χειραγωγούν τις μάζες των εργαζομένων οι πλούσιοι και οι πάμπλουτοι, χωρίς οι μάζες να το παίρνουν πρέφα. Σ' αυτούς τους επιθετικούς προσδιορισμούς λοιπόν κρύβεται η ψευδαίσθηση που καλλιεργείται, των λεγόμενων παροχών και επιδομάτων. Πιο απλά, μοιράζονται ψίχουλα ανά επίθετο για να μη βάζεις το δάχτυλο στην πληγή της ταξικής εξάρτησης, που είναι τελικά η φτώχεια των πολλών ως αποτέλεσμα πολιτικής επιλογής. Κι αυτό αποδεικνύεται και στα μεγάλα και στα μικρά.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΛΙΜΕNΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

 

Η απόφαση για την συνέχιση των τραγελαφικών «αρχαιρεσιών» στο εργοδοτικό σωματείο της Cosco αποτελεί επικίνδυνο προηγούμενο

 

 

Το επικίνδυνο προηγούμενο που δημιουργούν αποφάσεις όπως αυτή της Προέδρου Υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Αθηνών για τη συνέχιση των δήθεν «αρχαιρεσιών» στο εργοδοτικό σωματείο εργαζομένων στην Cosco, επισημαίνουν σε δήλωση τους οι δικηγόροι που παραστάθηκαν για τους πέντε λιμενεργάτες και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά, Παναγιώτης Σαπουντζάκης και Χαρά Μαρούλη, στην οποία σημειώνουν: 

«Στις 18/11/2021 συζητήθηκε ενώπιον της Προέδρου Υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Αθηνών, κυρίας Χαρίκλειας Ζώη, το αίτημα πέντε λιμενεργατών στην COSCO, για έκδοση προσωρινής διαταγής που να αναστέλλει τις αρχαιρεσίες του σωματείου: «Συνδικάτο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στις προβλήτες II και ΙΙΙ Πειραιά». Μάλιστα υπέρ των αιτούντων λιμενεργατών, οι οποίοι είναι μέλη του παραπάνω σωματείου, άσκησε πρόσθετη παρέμβαση το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά.

Δεν θα επιτρέψουμε να σβήσουν από τον χάρτη το Λαζαρέτο ως Ιστορικό Τόπο, ούτε να διαστρεβλώνουν την Ιστορία του! (ΦΩΤΟ)

 

 

«Τιμή και δόξα σε όλους τους Κερκυραίους, σε όλους τους Επτανήσιους και σε όλους τους άλλους Έλληνες αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Στο Νίκο Μπελογιάννη και τους άλλους κομμουνιστές, τους άλλους δημοκράτες, τους πατριώτες αγωνιστές που υπέφεραν στο Λαζαρέτο την Κατοχή, αγωνιζόμενοι ενάντια στον φασισμό. Τιμή και δόξα σε όλους εκείνους τους ήρωες, άξιους γιους του ελληνικού λαού και του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, που μεταπολεμικά εκτελέστηκαν στο Λαζαρέτο από το αστικό κράτος επειδή δεν αποκήρυξαν την ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και το ΔΣΕ, τις αξίες και τα ιδανικά του ΚΚΕ, το δίκιο του λαού μας, την πίστη τους ότι ο λαός θα καταφέρει να οικοδομήσει τη δίκαιη κοινωνία και ότι για τον σκοπό αυτό αξίζει κάθε θυσία». Αυτό επισήμανε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στην εκδήλωση της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ προς τιμήν των εκτελεσμένων αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. 

Απηύθυνε Κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ «για όλα όσα ο λαός μας επί δεκαετίες αγωνίζεται και λαχταρά». Για τα «Μεγάλα Μεγέθη», αφήνοντας στην άκρη τα «μικρά» και βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής» σημείωσε χαρακτηριστικά (διαβάστε παρακάτω την ομιλία)

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Γιάννης Μπορμπότης γραμματέας της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ ενώ προηγούμενα διαβάστηκαν χαιρετιστήρια μηνύματα από τους Άσπα Μανδηλαρά - Καλοδίκη και Γιώργο Ρούση.