Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Σταθερές οι προσδοκίες για «σχέση αμοιβαίου οφέλους»

 

 
ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ενδεικτική η συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ενώ συνεχίζονται και οι διεργασίες ΗΠΑ - Τουρκίας

 

Eurokinissi

Πόσο «σημαντικό» είναι οι Ευρωπαίοι «να μην κλείσουμε την πόρτα στην Τουρκία» τονίστηκε ξανά χτες κατά τη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου ψηφίστηκε η έκθεση για την πορεία των ενταξιακών συνομιλιών της ΕΕ με την Αγκυρα, στο πλαίσιο πάντα των ιμπεριαλιστικών παζαριών που συνεχίζονται.

Ο Πορτογάλος ΥΠΕΞ Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, που η χώρα του ασκεί την προεδρία το τρέχον εξάμηνο, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον με την Τουρκία, κοινές προκλήσεις και ανάγκη να συνεργαστούμε σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως οικονομία, κινητικότητα, υγεία, κλίμα, τρομοκρατία και διαχείριση μετανάστευσης». Επανέφερε τα περί «σημείων αποκλιμάκωσης» στην Ανατολική Μεσόγειο των οποίων «πρόσφατα γίναμε μάρτυρες, όπως ο τερματισμός των τουρκικών γεωτρήσεων και η επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας και Τουρκίας», που τα χαρακτήρισε ενθαρρυντικά σημεία και τα συνέδεσε με προσδοκίες για «ένα πιο ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο ίδιος θύμισε την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, τον Μάρτη, όπου συμφωνήθηκαν βήματα στις ευρωτουρκικές σχέσεις «αναλογικά και αντιστρέψιμα σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, με προϋπόθεση ότι η αποκλιμάκωση θα συνεχιστεί», και υπογράμμισε ότι «ως προεδρία της ΕΕ κάνουμε ό,τι είναι δυνατό να πείσουμε την Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει».

Κενό γράμμα η «ισότιμη συμμετοχή», χωρίς μέτρα οικονομικής και κοινωνικής στήριξης

 

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ


Ενδεικτικές ήταν στη χτεσινή συζήτηση και οι τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων. Η εισηγήτρια της ΝΔ, Αν. Παπαδημητρίου, όπως και οι βουλευτές της ΝΔ που πήραν το λόγο, κατά το κυβερνητικό αφήγημα, εμφάνισαν το νομοσχέδιο ως «τομή με ξεκάθαρα παιδοκεντρικό χαρακτήρα» και πως «με πυρήνα το συμφέρον του παιδιού εισάγει καινοτόμες μεταρρυθμίσεις» κ.ο.κ.

Προσπέρασε την κριτική του ΚΚΕ και των μαζικών και επιστημονικών φορέων ότι χωρίς την ουσιαστική κοινωνική, οικονομική, νομική στήριξη των γονιών, κυρίως των εργατικών - λαϊκών οικογενειών, διαζευγμένων ή μη, με τις κατάλληλες δημόσιες δομές, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ισότιμη κοινή γονική επιμέλεια, αλλά και για σωστή κρίση του δικαστή, ο οποίος θα χρειαστεί τις ανάλογες γνωματεύσεις των ειδικών. Αρκέστηκε να πει ότι «έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη δίκαιη κρίση του Ελληνα δικαστή» και ότι είναι αρκετά μερικά επιμορφωτικά σχετικά σεμινάρια που, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα έχει παρακολουθήσει.

Είπε ότι έχει «θετικό προσανατολισμό» η πρόταση για «την ίδρυση οικογενειακών δικαστηρίων, αλλά αυτήν τη στιγμή, τουλάχιστον άμεσα, δεν είναι αντικειμενικά εφαρμόσιμη».

Θυμίζουμε ότι τη διαφωνία τους στο νομοσχέδιο έχουν εκφράσει από την αρχή οι βουλευτές της ΝΔ Μ. Γιαννάκου και Ολ. Κεφαλογιάννη, οι οποίες κατέθεσαν 10 τροπολογίες. Μάλιστα χτες η Μ. Γιαννάκου έκανε σαφές ότι «δεν μπορώ να ψηφίσω το νομοσχέδιο».

Διευκολύνσεις

 


Μια από τις πολλές «διευκολύνσεις» στην εργοδοσία, που επεκτείνει το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά, είναι η απλοποίηση των διαδικασιών συγκρότησης «ένωσης προσώπων» στο επίπεδο της επιχείρησης. Πρόκειται για τα γνωστά μορφώματα, που αξιοποιεί η εργοδοσία για να παρακάμπτει συνδικαλιστικές οργανώσεις και να κάνει με ευκολία τη δουλειά της, επιβάλλοντας επιχειρησιακές συμβάσεις, των οποίων οι προβλέψεις για μισθούς και δικαιώματα δεν υπερβαίνουν συνήθως τα κατώτερα όρια. Τώρα οι ενώσεις αυτές θα ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, όπως γινόταν και την περίοδο μετά τον ιδρυτικό τους νόμο, το 2011, τον οποίο βέβαια ούτε διανοήθηκε να καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση. Αντίθετα, πρόσθεσε ένα ακόμα μνημόνιο και μια καραβιά «εφαρμοστικούς» στις πλάτες των εργαζομένων. Σε κάθε περίπτωση, η διάταξη για τις «ενώσεις προσώπων» στο προωθούμενο νομοσχέδιο είναι ένας αδιαμφισβήτητος δείκτης για το πόσο βαθιά ταξικό είναι αυτό: Από τη μια, διευκολύνει οτιδήποτε μπορεί να αξιοποιηθεί ως εργαλείο για το παραπέρα χτύπημα των εργαζομένων, όπως η ίδρυση «ενώσεων προσώπων», ή οι διαδικασίες των απολύσεων, και από την άλλη δυσκολεύει ό,τι μπορεί να αποτελέσει όπλο των εργαζομένων απέναντι στην επιθετικότητα κράτους και εργοδοσίας, όπως το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση και την απεργία.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Πρόβες πολέμου με τον στρατό του Ισραήλ που δολοφονεί αμάχους και παιδιά

 

Ετοιμάζει συνεκπαίδευση με Ισραηλινούς φονιάδες
 

Και στέλνει τις Ενοπλες Δυνάμεις στη Μ. Ανατολή για τα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

 

ΓΕΣ

Συνεκπαίδευση με Ισραηλινούς φονιάδες ετοιμάζει η κυβέρνηση, την ώρα που μεγαλώνει διεθνώς η κατακραυγή για τα εγκλήματα των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων κατά αμάχων στην Παλαιστίνη.

Συγκεκριμένα, στον απόηχο της μετάβασης προχτές του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, όπου επαναλαμβάνοντας τις απαράδεκτες θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, παρουσίασε το νέο έγκλημα του Ισραήλ απέναντι στον Παλαιστινιακό λαό ως «δικαίωμα στην αυτοάμυνα», και λίγες μόνο βδομάδες μετά την άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας «Ηνίοχος 21», όπου ισραηλινά μαχητικά ακόνισαν τα νύχια τους πριν ματοκυλίσουν τη Γάζα, η χτισμένη στα πρότυπα του ΝΑΤΟ, νεοσύστατη νέα Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ - υπάγεται απευθείας στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ) ετοιμάζει την άσκηση «ORION 21».

Σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζεται στο διάστημα 31/5 έως 4/6 και εκτός από τις ελληνικές Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων και Ειδικών Δυνάμεων θα αναπτυχθούν στην Ελλάδα (από την Κρήτη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έως τον Εβρο και την ενδοχώρα) επίλεκτες Μονάδες SOF (Special Operation Forces) από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, ενώ συμμετέχει επίσης η Σερβία με τη δική της Μονάδα Ειδικών Επιχειρήσεων, όπως και η Κύπρος.

Κανονικότητα

 

 
Πηγή: Eurokinissi

 

Με δεκάδες χιλιάδες ιατρικές πράξεις, από σοβαρές χειρουργικές επεμβάσεις μέχρι άλλες θεραπείες, να έχουν μπει στον «πάγο» εδώ και μήνες, λόγω της μετατροπής του συστήματος Υγείας σε «μίας νόσου», μόνο ως «κανονικότητα» δεν μπορεί να παρουσιάζεται η σταδιακή επαναφορά νοσοκομείων και κλινικών που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, χωρίς ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσής τους, όπως αυτά που διεκδικούν υγειονομικοί, σωματεία και φορείς.

Στην πραγματικότητα, ένα αποδεκατισμένο υγειονομικό προσωπικό, γονατισμένο από την εξαντλητική προσπάθεια των τελευταίων μηνών, καλείται να δώσει μάχη για την αντιμετώπιση της «παράλληλης πανδημίας» που εξελίσσεται «βουβά» από πέρυσι τον Φλεβάρη, προσθέτοντας ακόμα μεγαλύτερο φορτίο στο σμπαραλιασμένο δημόσιο σύστημα Υγείας. Και μπαίνει σε αυτήν τη μάχη αντιμέτωπο με όλες τις ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό, που εδώ και έναν χρόνο αναδεικνύονται με τον πιο τραγικό τρόπο.