Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Γκώσαμε από την τόση «πρόοδο» που χωράει στα «μέτωπα»...

 

 

Όσο περνάνε οι μέρες μετά τις Ευρωεκλογές τόσο «φουντώνουν» τα κάθε είδους παζάρια ανάμεσα σε κόμματα και μηχανισμούς του συστήματος για το πώς θα εξασφαλιστούν οι εναλλακτικοί «πόλοι» διακυβέρνησης σε μια περίοδο που η ΕΕ βρίσκεται σε πολεμική προετοιμασία εν μέσω σφοδρών ανταγωνισμών με την Κίνα, την Ρωσία αλλά και τις ΗΠΑ.

Βασικό «σενάριο» σε αυτά τα παζάρια είναι τα περιβόητα «μέτωπα για την αντιμετώπιση της ακροδεξιάς» (αξίζει να αναφέρουμε ότι ορισμένες άλλες «φωνούλες» του συστήματος, στη χώρα μας και διεθνώς, μιλούν συνειδητά και παραπλανητικά για την ανάγκη αντιμετώπισης των «αντισυστημικών» δυνάμεων...) καθώς και η ανάγκη αναμόρφωσης των «προοδευτικών δυνάμεων», ώστε να αποτελούν «ελκυστική» και αποτελεσματική λύση για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων ομίλων. 

Όμως, όσο περνάνε οι μέρες, γίνεται όλο και πιο καθαρό πόση «πρόοδο» χωράνε αυτά τα «μέτωπα». Θα ξεχωρίσουμε 3 ενδεικτικές παρεμβάσεις γύρω από αυτό το ζήτημα.

Η ηχηρή σιωπή της Εταιρείας Συγγραφέων για τη σφαγή στη Γάζα



 

Να τοποθετούνται και να εκφέρουν άποψη οι συγγραφείς και ο πνευματικός κόσμος και πολύ περισσότερο να ορθώνουν ανάστημα και  φωνή καταδίκης όταν σφαγιάζονται χιλιάδες παιδιά στη Γάζα; 

Από τις αναρτήσεις του Κώστα Γουλιάμου – τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και τέως πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου –  στα ΜΚΔ μαθαίνουμε ότι σε επίστολή του προς το ΔΣ της Εταιρείας Συγγραφέων με την οποία καλούσε την Εταιρεία να εκδώσει ψήφισμα καταδίκης της γενοκτονίας στη Γάζα, η απάντηση που έλαβε ήταν πως “η Εταιρεία Συγγραφέων…δεν τοποθετείται σε κομματικά, πολιτικά ή γεωπολιτικά θέματα” (!) 

Αντί κάθε άλλου σχολιασμού παραθέτουμε την απάντηση του Κ. Γουλιάμου στην Εταιρεία Συγγραφέων: 

Διπλωματικός πυρετός με σημαδεμένα χαρτιά υπέρ του Ισραήλ

 

Από τις επαφές του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο Ισραήλ

AFP or licensors

Από τις επαφές του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο Ισραήλ
Το διπλωματικό παζάρι για συμφωνία «βιώσιμης» εκεχειρίας και ανταλλαγής Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους, με βάση την πρόταση τριών φάσεων του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Οι πιθανότητες για σύντομη επίτευξη συμφωνίας δεν φαίνονται ισχυρές, μεταξύ άλλων και λόγω της μεροληπτικής πίεσης σε βάρος της Χαμάς που ασκούν οι ΗΠΑ. Η Χαμάς ήταν η πρώτη που απάντησε θετικά στην πρόταση Μπάιντεν, δίνοντας στην αρχή της βδομάδας τις δικές της βελτιωτικές συστάσεις σε Αιγύπτιους και Καταριανούς μεσολαβητές. Από την άλλη, οι ΗΠΑ συνεχίζουν, από τη μια, να παρέχουν διπλωματική ασπίδα προστασίας στο Ισραήλ, που επισήμως δεν έχει απαντήσει ξεκάθαρα και τηρεί σιγήν ιχθύος, και, από την άλλη, προσπαθούν να εμφανίσουν τη Χαμάς υπαίτια για ένα ακόμη διπλωματικό ναυάγιο, επιχειρώντας να αξιοποιήσουν προς όφελος του ισραηλινού συμμάχου τους τα κενά, τις ελλείψεις και τις αοριστίες που χαρακτηρίζουν τεχνηέντως την πρόταση Μπάιντεν, 3 φάσεων, για εκεχειρία, ανταλλαγές ομήρων - κρατουμένων και ανοικοδόμηση.

Περιθώριο

 

«Ενας μικρός αριθμός πολυεθνικών εταιρειών... ασκούν σημαντική εξουσία στα πολιτικά και νομικά πλαίσια στα οποία δραστηριοποιούνται και εμποδίζουν κανονισμούς δημοσίου συμφέροντος που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα περιθώρια κέρδους τους». Αυτά διαπιστώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε πρόσφατη έκθεσή του, στην οποία σημειώνει ότι οι εταιρείες που συνδέονται με το κάπνισμα και το αλκοόλ, όπως και η βιομηχανία τροφίμων, ευθύνονται για πάνω από 2,7 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο μόνο στην Ευρώπη. Αλλά και ότι όσες προσπάθειες γίνονται για τον περιορισμό τους - με γνώμονα πάντα τη «χασούρα» του κεφαλαίου από τις ασθένειες της εργατικής τάξης - βρίσκουν μπροστά τους τις συνεχείς παρεμβάσεις των επιχειρηματικών ομίλων, που δεν δέχονται να πειραχτεί ούτε σεντ από τα κέρδη τους. Από την άλλη, βέβαια, μάλλον οι του ΠΟΥ δεν έχουν διαβάσει την περιβόητη έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, που καταψήφισαν μόνο οι δύο ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, για το πόσο «τα λόμπι αποτελούν συστατικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας». Οπότε μάλλον δεν θα ξέρουν ότι και η υγεία των λαών είναι απλά μια «υποσημείωση στο περιθώριο» των κερδών, που παζαρεύουν στους διαδρόμους τους αστικές κυβερνήσεις και ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 - Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ Η παταγώδης αποτυχία της επιστολικής ψήφου

 

 

*Της Μαρίνας Λαβράνου

Χρειάστηκαν μόλις μια εκλογική διαδικασία, μια ακόμα «διαρροή» των προσωπικών δεδομένων δεκάδων χιλιάδων εκλογέων κατοίκων εξωτερικού με το «καλημέρα» της προεκλογικής περιόδου και 5 μήνες εφαρμογής της επιστολικής ψήφου για να επιβεβαιωθούν οι προειδοποιήσεις του ΚΚΕ για τον επικίνδυνο χαρακτήρα της. Για να αποκαλυφθούν δηλαδή οι πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης πίσω από τις διακηρύξεις για «διασφάλιση των συνταγματικών αρχών της αμεσότητας, καθολικότητας και μυστικότητας της ψήφου».

Το γεγονός ότι αστικά ΜΜΕ, φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση, έσπευσαν να επικροτήσουν τη διαδικασία, να μιλήσουν για «ασήμαντα προβλήματα» και να υπερασπιστούν το «αδιάβλητο της διαδικασίας», επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα επιδιώξει, κατά πάγια τακτική όλων των κυβερνήσεων, να αξιοποιήσει τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν για να φέρει, στο όνομα της «απλοποίησης» των διαδικασιών, νέες επικίνδυνες αντιδραστικές αλλαγές.

Ομως, όσα κατήγγειλε το ΚΚΕ από την πρώτη μέχρι την τελευταία στιγμή της εφαρμογής αυτής της διαδικασίας αποκαλύπτουν ότι δεν πρόκειται απλά για «μερικές αστοχίες», αλλά για την επικίνδυνη φύση της επιστολικής ψήφου που αλλοιώνει το εκλογικό αποτέλεσμα.