Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Η κυβέρνηση της ΝΔ κινητοποίησε τα ΜΑΤ και το Λιμενικό να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους της COSCO

 

 

Ανακοίνωση για την καταστολή κυβέρνησης και εργοδοσίας εναντίον των εργαζομένων της COSCO, εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι:

«Από τα ξημερώματα στο λιμάνι του Πειραιά και τις προβλήτες της COSCO εξελίσσεται μια πρωτοφανής επιχείρηση καταστολής, εκβιασμού και τρομοκράτησης των εργαζομένων που διεξάγουν έναν δίκαιο αγώνα για τη ζωή και την ασφάλεια τους, για συλλογικές συμβάσεις κι αξιοπρεπείς μισθούς.

Παραμονές της Εργατικής Πρωτομαγιάς, η κυβέρνηση της ΝΔ κινητοποιεί τον κρατικό μηχανισμό, τα ΜΑΤ και τις ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού, για να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και να στηρίξουν το μηχανισμό, που έστησε η εργοδοσία με μεταφερόμενους απεργοσπάστες, έτσι ώστε να χτυπήσει μια επιτυχημένη απεργία με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων σ’ αυτήν.

Η Ματωμένη Πρωτομαγιά του 1944 - 200 κομμουνιστές στο απόσπασμα

 

 

Του Σπύρου Τζόκα*

Πρωτομαγιά 1944. Ένα μεγάλο βράδυ τελείωσε. Το τελευταίο βράδυ; Ίσως. Και τέτοια μέρα; Με τόσους συμβολισμούς, με τόσους νεκρούς, με τόσους αγώνες; Ένα μεγάλο βράδυ. Ο Ναπολέων παρέα με τον θάνατο. Καθισμένος στο σιδερένιο κρεβάτι με το σουμιέ που έτριζε, πέρασε τη νύχτα του με τις αναμνήσεις του. Ούτε λεπτό δεν έκλεισε το μάτι του. Ονειρεύτηκε, όμως, ξύπνιος…στην αγκαλιά του κυρ Φώτη και της κυρα-Μαρίας, προστατευμένος από τους κακούς.

Οι αναμνήσεις του έμοιαζαν με καλά φυλαγμένες φωτογραφίες μέσα σε κουτάκια στα συρτάρια. Τα συρτάρια ξεκλείδωσαν και οι φωτογραφίες απλώθηκαν στο τραπέζι και ζωντάνεψαν τις αναμνήσεις. Να και το χωριό του, το σπίτι του, ο καφενές, να τος και αυτός. Και τώρα εδώ στον πραγματικό κόσμο… το σήμαντρο έδωσε το βραχνό σύνθημα. Εγερτήριο στο Χαϊδάρι. Ποιο εγερτήριο και από τι; Το μαρτύριο δεν τέλειωσε τη νύχτα. Συνεχίζεται πιο σκληρό τώρα… Η προσμονή του τέλους. Του απάνθρωπου τέλους. Ένας κατάλογος ονομάτων και ένα απλό «παρών».

«Δεν υποσχέθηκα να υπερασπιστώ ούτε ΝΑΤΟικές ούτε αμερικανικές σημαίες»

 

ΝΕΟΙ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΜΠΛΟΚΗ

 

 

Νέοι στρατευμένοι, από την έναρξη του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία μέχρι και σήμερα, μέσω επιστολών τους στο alt.gr εκφράζουν την καταδίκη τους, διαμαρτύρονται για την εμπλοκή της χώρας και παραθέτουν τις πρόσθετες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν από την εντεινόμενη ακρίβεια.

Στρατιώτες Ειδικών Δυνάμεων από το 3ο ΕΤΕΘ στη Χίο δηλώνουν:

«Είναι αυτονόητη η καταδίκη της επέμβασης στην Ουκρανία από τη Ρωσία, όπως και της συμμετοχής της χώρας μας στον πόλεμο στέλνοντας πολεμικό υλικό που απ' ό,τι φαίνεται τον τελευταίο καιρό δεν αποκλείεται να χρησιμοποιείται ενάντια στον ίδιο τον λαό της Ουκρανίας, αφού χρησιμοποιείται από ακροδεξιές, εθνικιστικές ομάδες που δρουν ενάντια στο λαό. (...) Επιπλέον, αποτροπιασμό προκάλεσε το γεγονός ότι δόθηκε βήμα και λόγος στους ναζί του τάγματος Αζόφ μέσα στη Βουλή της χώρας μας, που τόσο έχει μαρτυρήσει από τη δράση τους. Μάλιστα χειροκροτήθηκαν από όλα τα κόμματα που ήταν παρόντα, εκτός από το ΚΚΕ. Η στάση του ΚΚΕ έδωσε κουράγιο και δύναμη.

Σε αντίθεση με κάποιους που θέλουν να ονειρευόμαστε αποβάσεις και μεγάλες ιδέες, που θέλουν να τρέφουν το μίσος μέσα μας για τους γειτονικούς λαούς, οι περισσότεροι νέοι άνθρωποι θέλουμε έναν κόσμο με τους λαούς αδελφωμένους, αφού τίποτα δεν έχουμε να χωρίσουμε, χωρίς πολέμους και σκοτωμούς, προσφυγιά, κρίσεις, ανεργία, φτώχεια».

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη» Παρασκευή 29 Απρίλη - Κυριακή 1η Μάη

 

 

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη την Παρασκευή 29 Απρίλη - Κυριακή 1η Μάη»:

 

  • Όλοι την Κυριακή 1η Μάη στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις. Τώρα είναι η ώρα των εργαζομένων να βγουν δυναμικά στο προσκήνιο! Ενάντια στην εκμετάλλευση, στη φτώχεια, στον πόλεμο
  • Παρασκευή 29 Απρίλη. Μεγάλη συναυλία της ΚΕ του ΚΚΕ για την εργατική πρωτομαγιά. Με τη Μαρία Φαραντούρη, στο Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου.
  • Εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO. Ξεχείλισε η οργή για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα.
  • Πόλεμος στην Ουκρανία. Σε κλιμάκωση οδηγούν όλες οι κινήσεις στην ιμπεριαλιστική σκακιέρα.