Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

«Έχουμε πόλεμο ενάντια στις αρρώστιες, την αδικία και το κεφάλαιο» - Videoart του ζωγράφου Τάκη Βαρελά

 

 

Συνεχίζουμε την παρουσίαση των Videoart του ζωγράφου Τάκη Βαρελά με το έργο «Έχουμε πόλεμο ενάντια στις αρρώστιες την αδικία και το κεφάλαιο», το οποίο είναι εμπνευσμένο από το χρονογράφημα με τίτλο «Ο σοσιαλισμός θέλει: Οι γιατροί να γιατρεύουν δωρεάν» που πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ο εργάτης της Κωνσταντινούπολης» στις 5/9/1910. Η πρωτότυπη εικονογράφηση και το άρθρο είναι μέρος του Ημερολογίου της ΚΕ του ΚΚΕ 2021. Μπορείτε να δείτε το άρθρο από την σελίδα - ντοκουμέντο της εφημερίδας «Εργάτης» στο slideshow κάτω. 

Η μουσική είναι του Θάνου Μικρούτσικου «Μουσική πράξη στον Μπρεχτ» σε ποίηση του Μπέρτολτ Μπρεχτ από το «Γερμανικό Εγχειρίδιο Πολέμου» και η ψηφιακή επεξεργασία ήχου και εικόνας του Μιχάλη Αγγελίδη.

Δείτε το Videoart ΕΔΩ. 

Ο αγώνας για τα σύγχρονα δικαιώματα η καλύτερη ασπίδα απέναντι στην πολύμορφη βία σε βάρος των γυναικών

 

 

Σε ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Μέρα εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρει:

«Στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων πολλαπλασιάζονται τα εμπόδια που συναντούν οι κοπέλες στην καθημερινή τους ζωή, που εκφράζονται και με την πολύμορφη βία σε βάρος τους.

Η νέα γυναίκα βιώνει την εργοδοτική βία, την ανασφάλεια και την εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς, την ανεργία, την κακοπληρωμένη εργασία. Με την τηλεργασία τσακίζεται η προσωπική, κοινωνική της ζωή. Η κυβέρνηση για να προστατέψει την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων συνθλίβει τα δικαιώματα των νέων, εντείνει την κρατική βία και καταστολή, τις διώξεις συνδικαλιστών, γυναικών και αντρών, κάνει τα στραβά μάτια στην εργοδοτική τρομοκρατία που ξεσαλώνει στους χώρους δουλειάς.

Νοθεία υψηλής τεχνολογίας – Εργαζόμενος έλαβε μέιλ και κωδικό για ηλεκτρονική ψηφοφορία σε άσχετο σωματείο άλλης πόλης!

 


Αυτό το μέλλον ονειρεύονται κυβέρνηση και εργοδότες για το συνδικαλιστικό κίνημα, σωματεία ψηφιακά – φαντάσματα με εργαζόμενους φαντομάδες που με ένα κλικ θα ψηφίζουν κυριολεκτικά όπου να ‘ναι, σαν να πρόκειται για τηλεοπτικό ριάλιτι.

Μπορεί η εφαρμογή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για τα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών να έπεσε στο κενό με πάταγο, ωστόσο κυβέρνηση και εργοδοτικός συνδικαλισμός δεν παραιτούνται από τις προσπάθειες να επιβάλλουν αυτές τις μεθόδους τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. H έκταση της καλπονοθείας την οποία επιχειρούν να επιβάλλουν με αυτό τον τρόπο οι εργατοπατέρες γίνεται ολοφάνερη από περιστατικά σαν αυτά που αναδεικνύει το ΠΑΜΕ, όπου εργαζόμενες έλαβε προσωπικό μέιλ με κλειδί πρόσβασης, προκειμένου να συμμετάσχει σε αρχαιρεσίες σωματείου εντελώς άσχετου με τον κλάδο του, το οποίο μάλιστα βρίσκεται σε άλλη πόλη.

Κατέθεσε 4 τροπολογίες πραγματικής ανακούφισης σε εργαζόμενους, ανέργους και αυτοαπασχολούμενους


Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε χτες στη Βουλή τέσσερις σημαντικές τροπολογίες, που δίνουν πραγματική ανακούφιση στους εργαζόμενους, συνταξιούχους, ανέργους, συνολικά στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Η πρώτη αφορά τη χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε όλους τους ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους του ΟΑΕΔ, όπως και στους αυτοαπασχολούμενους που είναι δικαιούχοι βοηθήματος ανεργίας.

Η δεύτερη προβλέπει την επαναφορά και καταβολή του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, δηλαδή Δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα.

Η τρίτη τροπολογία προβλέπει την καταβολή του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από το κράτος.

Η τέταρτη αφορά την αναδρομική ισχύ της αίτησης αναγνώρισης προϋπηρεσίας από ασφαλισμένους του πρώην Τομέα Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού ΟΤΕ, για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης.

Οι τροπολογίες κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τον ψευδεπίγραφο τίτλο: «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων», το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανίσει ως ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων που υποτίθεται ότι θα προέλθει από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, όταν στην πραγματικότητα πρόκειται καθαρά για μείωση του μεικτού μισθού. Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή.

Γελασμένοι


Η απαράδεκτη εισαγγελική εντολή να γίνει προκαταρκτική εξέταση για τις αγωνιστικές εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου φέρνει ξεκάθαρα τη σφραγίδα της κυβέρνησης. Αλλωστε, δεν είναι μόνο οι δικές της αθλιότητες περί «απαγόρευσης των συναθροίσεων», ούτε μόνο το όργιο καταστολής εκείνη τη μέρα, που έδωσαν αέρα στα κάθε λογής ακροδεξιά στοιχεία να απειλούν και να καταθέτουν μηνύσεις. Είναι και το κρεσέντο που συνεχίζουν τα κυβερνητικά στελέχη και τα αστικά επιτελεία, με άρθρα και δημοσιεύματα ενάντια στο ΚΚΕ και στο οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το παραλήρημα του Μ. Χρυσοχοΐδη σε σαββατοκυριακάτικη εφημερίδα, όπου στο μπλέντερ του «θολωμένου του μυαλού» ανακατεύει τους ...«γνωστούς αγνώστους» με ολίγο από πανδημία, για να φτάσει στο «διά ταύτα», χυδαιολογώντας για «παρανομία του "θεσμικού ΚΚΕ"» και «πολιτική αδιαλλαξία» που «σε συνθήκες πανδημίας μεταλλάσσεται, γίνεται αντικοινωνική συμπεριφορά». Από κοντά και διάφοροι σχολιαστές της σαχλαμάρας, οι οποίοι προσπαθούσαν να ταυτίσουν το ΚΚΕ με τους... αρνητές του ιού και τους «ψεκασμένους», που ποτίζουν οι κυβερνητικές παλινωδίες και αποτελούν το καλύτερο άλλοθι για την εγκληματική πολιτική της. Τι προσπαθούν να πουν με όλο αυτόν τον αχταρμά; Οτι η διεκδίκηση μέτρων για την υγεία, το εισόδημα, τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού σε συνθήκες πανδημίας είναι «αντικοινωνική συμπεριφορά». Και τι επιβεβαιώνουν; Οτι καμία σχέση δεν έχει η επίθεση στο ΚΚΕ και στο ταξικό εργατικό κίνημα με τα παραμύθια περί προστασίας της υγείας του λαού, που οι ίδιοι με την εγκληματική πολιτική τους έχουν εκθέσει σε τεράστιους κινδύνους. Στόχος τους είναι να βάλουν «φίμωτρο» στη λαϊκή διεκδίκηση με πρόσχημα την πανδημία. Είναι όμως βαθιά γελασμένοι.

Στάση ευθύνης!

 


Πιάσαν πάλι στασίδι. Τους καλεί βλέπετε το ...καθήκον, αφού βλέπουν ότι οι εργαζόμενοι φοράνε μάσκες για να προστατευτούν και όχι για να φιμωθούν, και αντιλαμβάνονται ότι αυτές ακριβώς οι ειδικές συνθήκες απαιτούν αγωνιστικές παρεμβάσεις και διεκδικήσεις, παίρνοντας βέβαια όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Ο λόγος για το νέο γαϊτανάκι επίθεσης στους αγώνες με αφορμή την αυριανή απεργία.

Από χτες ακούμε ξανά για το πόσο «ακραία αντικοινωνική στάση» είναι η πραγματοποίηση της απεργίας σε αυτές τις συνθήκες, για το ότι είναι «αντικοινωνικός κυνισμός» το να προστίθεται «άλλη μια ταλαιπωρία στη μεγάλη δοκιμασία», ότι «δεν είναι δυνατόν να απεργούν τώρα που είναι μέρες εγκλεισμού».

Είναι οι ίδιοι που κατηγορούσαν τους υγειονομικούς που κινητοποιούνταν όλα τα προηγούμενα χρόνια, κι ας απαιτούσαν όσα σήμερα κρίνουν χιλιάδες ζωές, όπως περισσότερες ΜΕΘ. Κι ας αντιδρούσαν στο κλείσιμο νοσοκομείων, ας διεκδικούσαν προσλήψεις και χρηματοδότηση για να ανασάνουν ασθενείς και προσωπικό.