Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023

ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΑΚΟΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ

 

Στη Γαλλία λίγες εβδομάδες μετά από τις τεράστιες διαμαρτυρίες και απεργίες για τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, ξέσπασαν εκτεταμένες διαδηλώσεις με βίαιες εκδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία  εξαιτίας της δολοφονίας του έφηβου  Νοέλ,  αλγερινής καταγωγής, από αστυνομικό κατά τη διάρκεια τροχονομικού ελέγχου. Στα καθ’ ημάς αστυνομικός σκότωσε έναν πολίτη, που αυτή τη φορά έτυχε να είναι 20χρονος Σύριος, άλλες φορές ήταν τσιγγάνος, μετά από καταδίωξη κι ενώ ο Σύριος προσπαθούσε να διαφύγει με τα πόδια.   
 
       Μοιάζει στη δημοκρατική Δύση  οι ζωές κάποιων ανθρώπων, όταν δεν είναι λευκοί ευκατάστατοι στις δημοκρατίες μας να κοστίζουν κάπως λιγότερο από άλλες. Και μοιάζει, με την υπερέκθεσή τους στην ανεργία, χρεωκοπημένο το διαφημισμένο δημοκρατικό μοντέλο της ένταξης νέων όχι μόνο από εθνικές μειονότητες, αλλά και από τις υποτελείς τάξεις. Συνεχίζει όμως να προκρίνεται το ατομικιστικό μοντέλο ενσωμάτωσης τους που βασίζεται στην ατομική επιτυχία και φαίνεται η αποδοχή του να στηρίζεται σε μια ευρεία συναίνεση.  Κραυγαλέο στα καθ’ ημάς είναι το παράδειγμα του Γιάννη Αντετοκούνμπο.  Και στη Γαλλία, με τους φτωχούς νέους των προαστίων, γάλλοι δεύτερης και τρίτης γενιάς από τις πρώην γαλλικές αποικίες, αλλά και στη χώρα μας, με τις ροές μεταναστών από τη δεκαετία του ’90 με τους Αλβανούς, τα θεμέλια του μοντέλου ένταξης είναι η αφομοίωση τους στην κοινωνία. Απαιτείται απ’ όλους να συμπεριφέρονται σύμφωνα με το κυρίαρχο μοντέλο, αλλά ταυτόχρονα  a priori δεν γίνεται αποδεκτή η αποτελεσματική ικανότητα τους συμμετοχής σε αυτό που προϋποθέτει την οικονομική και κοινωνική ολοκλήρωση, με αποτέλεσμα ή την μέγιστη προσπάθεια για ένταξη ή την περιθωριοποιίηση. Γιατί ακόμα και αν οι μετανάστες  συμμετέχουν στο παιχνίδι της ένταξης, ιδίως μέσω της μόρφωσης, στη συνέχεια δεν αποφεύγεται ο αποκλεισμός που ακριβώς φαίνεται να βασίζεται στις εθνοτικές διακρίσεις.

«Υπεύθυνη» ... αντιπολίτευση

 

«Πεδίο δόξης» για «ώριμη» και «υπεύθυνη» στάση από την κυβέρνηση της ΝΔ και την αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
«Πεδίο δόξης» για «ώριμη» και «υπεύθυνη» στάση από την κυβέρνηση της ΝΔ και την αντιπολίτευση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ
Τα μεγάλα πνεύματα συναντιούνται... Κι έτσι, δύο τρεις από τις πρώτες πένες των αστικών ΜΜΕ έδιναν χτες από κοινού συγχαρητήρια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την «υπεύθυνη στάση» τους σε αυτές τις πυρκαγιές, για το πόσο έχουν αφήσει πίσω τους «υψηλούς τόνους» και τις «τρέλες», για το ότι «κάτι αρχίζει κι αλλάζει», ότι «ωριμάζουν». Εκείνο που σίγουρα δεν αλλάζει και αποτελεί τη βάση της συναίνεσης όλων τους είναι η πολιτική που αντιμετωπίζει ως κόστος για το αστικό κράτος αλλά και ως πεδίο κερδοφορίας την πολιτική προστασία, αποψιλώνοντας δασαρχεία, πυρόσβεση, κρίσιμες κρατικές υπηρεσίες, βάζοντας τελευταία στη λίστα την πρόληψη και τα σχετικά με αυτήν έργα και σχέδια που να προστατεύουν τη λαϊκή περιουσία και τον φυσικό πλούτο. Δεν αλλάζει η εμπορευματοποίηση της γης, που μετατρέπει ακόμα και προστατευόμενες περιοχές σε «πεδίο δράσης» για πράσινα και μαύρα αρπακτικά και επιχειρηματικούς ομίλους, με τη «βούλα» και της ΕΕ. Κι όσο αυτά δεν αλλάζουν, «να 'χαμε να λέγαμε» είναι και οι όποιες κοκορομαχίες των αστικών κομμάτων πάνω στα αποκαΐδια της πολιτικής τους. Τίποτα δεν έχει να περιμένει ο λαός από όλους αυτούς που υπηρετούν το καπιταλιστικό κέρδος: Μόνο αμφισβητώντας τους μπορεί κάτι όντως να αλλάξει ρότα, για να πάψει να βρίσκεται στο ίδιο εγκληματικό έργο θεατής κάθε χρόνο.

Κοροϊδία και προσπάθεια αποποίησης ευθυνών από τη διοίκηση του δήμου

 

 

«Κοροϊδία και προσπάθεια αποποίησης ευθυνών από τη διοίκηση του δήμου» χαρακτηρίζει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) Εργαζομένων στον Δήμο Θεσσαλονίκης τη στάση της δημοτικής αρχής κατά την πρόσφατη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα οξυνόμενα προβλήματα στην υπηρεσία καθαριότητας.

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ αναφέρει:

«Δεν είχαμε αυταπάτες ότι η διοίκηση Ζέρβα είχε την πρόθεση να πραγματοποιηθεί μια ουσιαστική συζήτηση. Αλλά πραγματικά ξεπέρασαν τον εαυτό τους εκφυλίζοντας τη διαδικασία με τα "επιχειρήματά" τους και μη απαντώντας στα αιτήματα-προβλήματα που θέσαμε ως εργαζόμενοι, που η λύση τους θα δώσει μια ανάσα στην υπηρεσία καθαριότητας.

- Για τη σωστή διαχείριση του προσωπικού. Εξαιρουμένων των συναδέλφων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, να επιστρέψουν στις υπηρεσίες και στις ειδικότητες για τις οποίες προσλήφθηκαν εργαζόμενοι που εργάζονται σε άλλες υπηρεσίες και εργασίες. Δεν πήραμε καμιά απάντηση από τη διοίκηση.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Ούτε σκέψη για πώληση του οικοπέδου που στεγάζεται το ΚΕΑΤ

 

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Την απαράδεκτη προσπάθεια πώλησης του ακινήτου από την Εθνική Τράπεζα, στο οποίο στεγάζεται το παράρτημα του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) Θεσσαλονίκης, μέσω διαδικτυακής ανάρτησης μεσιτικού γραφείου πώλησης, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Το μερίδιο που βγαίνει προς πώληση από το ακίνητο ανήκει στην Εθνική Τράπεζα εξ αδιαιρέτου, ενώ ένα ακόμα ποσοστό του ανήκει σ' ένα «φιλανθρωπικό Σωματείο Προστασίας Τυφλών» - φάντασμα, το οποίο πριν από το 1983 διαχειριζόταν το ομώνυμο ιστορικό ίδρυμα της Θεσσαλονίκης.

Οπως τονίζει η Οργάνωση του Κόμματος, η ενέργεια αυτή αποτελεί πραγματικά πρόκληση, και προσθέτει:

49 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
 
ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ προσπαθούν να μετατρέψουν το Κυπριακό σε εργαλείο εδραίωσης της κυριαρχίας τους στην Ανατ. Μεσόγειο

Συμπληρώνονται σήμερα 49 χρόνια από την 20ή Ιούλη 1974, μέρα εκδήλωσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, που μετά την ολοκλήρωσή της στα μέσα Αυγούστου του ίδιου χρόνου, είχε αποτέλεσμα την τουρκική κατοχή του 36,3% του κυπριακού εδάφους. Η πόρτα για την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων είχε ανοίξει πέντε μέρες πριν, στις 15 Ιούλη, με την εκδήλωση του χουντικού πραξικοπήματος και την ανατροπή από την ελληνική χούντα του νόμιμα εκλεγμένου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Λίγες μέρες μετά την εισβολή, στις 23 Ιούλη, η στρατιωτική δικτατορία των Αθηνών έπεσε και παρέδωσε τη θέση της στην ονομαζόμενη «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» υπό τον Κ. Καραμανλή, που ήρθε για τον σκοπό αυτό από το Παρίσι και ορκίστηκε τα ξημερώματα της 24ης Ιούλη 1974.

Η εισβολή στην Κύπρο ξεκίνησε στις 5 το πρωί, όταν Τούρκοι αλεξιπτωτιστές και δυνάμεις καταδρομών κατέλαβαν ενισχυμένες θέσεις στον τουρκοκυπριακό θύλακα Λευκωσίας - Αγύρτας. Την ίδια ώρα στην Αθήνα, σε αλλεπάλληλες συσκέψεις με τους χουντικούς, αξιωματούχοι των ΗΠΑ ξεκαθάριζαν ότι εκείνο που προείχε ήταν να διαφυλαχτεί ανέπαφη η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, πράγμα που σήμαινε πως η Ελλάδα όφειλε να μην αναλάβει στρατιωτική πρωτοβουλία σε βάρος της Τουρκίας.

Κορυφή του παγόβουνου

 

 

Πώς γίνεται εν έτει 2023 να καίει για τρία 24ωρα ανεξέλεγκτη μια πυρκαγιά, όχι σε κάποια απομακρυσμένα λαγκάδια, αλλά στην Αττική, στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας;

Πώς έγινε κάρβουνο για μια ακόμα φορά μια τεράστια έκταση στην Ανατολική Αττική, μια περιοχή που κάθε χρόνο αποδεδειγμένα βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλων καταστροφών, κι αυτό 5 χρόνια μετά το μεγάλο έγκλημα στο Μάτι, που υποτίθεται ότι έγινε ...μάθημα;

Πώς εξηγείται το γεγονός ότι με έναν κρατικό μηχανισμό, που, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, είναι «περισσότερο ενισχυμένος από ποτέ», οι καταστροφές αντί να περιορίζονται σε σχέση με προηγούμενα χρόνια επαναλαμβάνονται ακόμα χειρότερες;