Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

Ο «Μεγάλος Αδελφός» ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα




Σε συνέχεια του κατάπτυστου νόμου για τις διαδηλώσεις, το Προεδρικό Διάταγμα 75/2020 που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης έρχεται να εξειδικεύσει και να «απελευθερώσει» την εφαρμογή παλιότερου αντιδραστικού νόμου του 2011 (ν.3917/2011) για τη χρήση «συστημάτων επιτήρησης», δηλαδή καμερών, αλλά και φορητών συσκευών όπως drones παρακολούθησης στους δημόσιους χώρους.

  • Με το νέο Προεδρικό Διάταγμα οι δυνατότητες των κρατικών αρχών διευρύνονται επικίνδυνα: Τα αδικήματα που ακόμα και η ...πρόβλεψη (!) τέλεσής τους δικαιολογεί την εγκατάσταση συστημάτων επιτήρησης, λίγο πολύ καλύπτουν τον μισό Ποινικό Κώδικα! Ευθέως εντάσσονται πλέον σε αυτά η «παρακώλυση συγκοινωνιών», τα «εγκλήματα κατά των κοινωφελών εγκαταστάσεων», αλλά και η «διατάραξη οικιακής ειρήνης» και η «παράνομη βία», που έχουν διαχρονικά δικαιολογήσει διώξεις και καταστολή σε βάρος απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων.

Φτάνει πια! Όχι άλλο αίμα εργατών!



Σε ανακοίνωσή της για τα αλλεπάλληλα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα, που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα και αποτελούν στην πραγματικότητα εγκλήματα με υπεύθυνους την εργοδοσίας και τις κυβερνήσεις, η ΤΟ Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, τονίζει:

«Φτάνει πια! Όχι άλλο αίμα εργατών!

  • Εργατικό ατύχημα σημειώθηκε στις 12 το μεσημέρι στην εταιρεία «ΣΙΔΕΝΟΡ» στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.”

  • Θάνατος εργαζόμενης στην εταιρεία «Vodafone» (μέσω ICAP) κατά τη διάρκεια τηλεργασίας…”

  • Ο 54χρονος οικοδόμος έπεσε από ύψος τουλάχιστον 4 μέτρων στο εργοτάξιο του ΜΕΤΡΟ στην Αγ. Σοφία και σύμφωνα με πληροφορίες σκοτώθηκε ακαριαία…”

  • “…το μεσημέρι της Τρίτης, ένας 45χρονος εργάτης σκοτώθηκε στο λατομείο «ΙΚΤΙΝΟΣ».

ΜΑΤ: Γιατί πρέπει να καταργηθούν


Οι Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης (ΜΑΤ) είναι ειδικές υπηρεσίες της αστυνομίας, που έχουν στρατιωτικού τύπου δομή οργάνωσης και λειτουργίας και αποστολή την καταστολή των κοινωνικών αγώνων και την τρομοκράτηση του λαού.
 Στελεχώνονται από αστυνομικό προσωπικό που έχει ιδιαίτερη διαρκή εκπαίδευση στις μεθόδους καταστολής του λαού και διαθέτουν ειδικό κατασταλτικό εξοπλισμό και μέσα. Ως ειδικές κατασταλτικές μονάδες στρατιωτικής δομής (διμοιρίες) διέπονται από ξεχωριστή ψυχολογία ομάδας, όπου κυριαρχεί το δόγμα εξουδετέρωσης του «εχθρού - λαού».
 
 Τα ΜΑΤ από την ίδρυσή τους βαρύνονται με διαρκή σωρεία εγκλημάτων κατά των εργαζομένων και του λαού γενικότερα. Πέρα από τις δολοφονίες και τους σοβαρούς τραυματισμούς πολιτών, κάνοντας χρήση του ειδικού εξοπλισμού που διαθέτουν, όπως τα χημικά - που σημειωτέον με διεθνείς συνθήκες απαγορεύεται η χρήση τους και από τις Ενοπλες Δυνάμεις σε πολέμους - διαπράττουν σε κάθε επέμβασή τους ομαδικά εγκλήματα βλάβης της υγείας του λαού. Ουσιαστικά, η οργάνωση, η εκπαίδευση και η λειτουργία των ΜΑΤ αντιβαίνουν στους θεσμοθετημένους κανόνες των διεθνών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και τους διεθνείς και εθνικούς κώδικες για την αστυνομική δεοντολογία.

Και μόνον η ύπαρξη και λειτουργία των ΜΑΤ, δηλαδή «σούπερ» ειδικών κατασταλτικών μονάδων, μέσα στον αστυνομικό κατασταλτικό μηχανισμό, με αποκλειστικό στόχο την καταστολή του λαού, είναι απαράδεκτη και δικαιολογεί, σε συνδυασμό με την «ιστορία» τους, στον υπερθετικό βαθμό, την απαίτηση του λαϊκού κινήματος για την κατάργησή τους.

Αντ' αυτού


Οπως στην Ελλάδα, έτσι και σε όλη την Ευρώπη, οι κυβερνήσεις παρουσιάζουν τα μέτρα στήριξης της εργοδοσίας ως δήθεν μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τις συνέπειες της πανδημίας και της κρίσης. Το παράδειγμα που μας έρχεται όμως από την Ιταλία είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό. Εκεί, το λεγόμενο «Ταμείο Ενοποίησης Κερδών» (Cassa Integrazioni Guadagni) εκπόνησε ένα πρόγραμμα στο οποίο, όσες επιχειρήσεις εντάσσονταν, απαλλάσσονταν από την καταβολή μισθού στους εργαζόμενους. Αντίστροφα, στο όνομα του περιορισμού των απολύσεων, το κράτος αναλάμβανε να καταβάλλει στους εργαζόμενους ένα επίδομα στο ύψος του 80% του μισθού και πάντως όχι πάνω από 1.000 ευρώ. Δηλαδή, το κράτος ανέλαβε να πληρώνει τους μισθούς των εργαζομένων με τα λεφτά των ίδιων (!), αφού σε όλες τις χώρες τα λαϊκά στρώματα είναι τα μόνιμα υποζύγια της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, αλλά και των περικοπών σε κρατικές δαπάνες που αφορούν ακόμα και στοιχειώδεις ανάγκες τους. Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα αποτίμηση του προγράμματος, οι επιχειρήσεις που εντάχτηκαν σ' αυτό «εξοικονόμησαν» πάνω από 1.000 ευρώ το μήνα για κάθε εργαζόμενο, την ώρα που οι τελευταίοι έχασαν το 27% του ακαθάριστου εισοδήματος που είχαν από την εργασία τους. Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς ότι στο πρόγραμμα εντάχθηκαν επιχειρήσεις που την περίοδο της πανδημίας αύξησαν κατακόρυφα την παραγωγικότητα (Φάρμακο, Τρόφιμα κ.τ.λ.), τότε αντιλαμβάνεται το πώς ακριβώς η κυβέρνηση και στην Ιταλία μετέτρεψε την πανδημία σε πραγματική «ευκαιρία» για τα κέρδη τους.

Μητσοτάκης - ΔΕΘα δώσει τίποτα: 6,8 δισ. στις επιχειρήσεις, τσάμπα εργασία, νέοι ΝΑΤΟικοί εξοπλισμοί, ιδιωτικοποίηση αμυντικής βιομηχανίας — ΔΕΘα ματώσει ο λαός! Στο Άγαλμα Βενιζέλου ολοκληρώθηκε η μεγάλη διαδήλωση των συνδικάτων — Δημήτρης Κουτσούμπας: Κυβέρνηση και κόμματα προσθέτουν νέα αντιλαϊκά μέτρα (VIDEO - Φωτό)







ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΣΤΗ ΔΕΘ
*
Κυριάκος Μητσοτάκης: 6,8 δισ. ευρώ μοιράζει η κυβέρνηση της ΝΔ στις επιχειρήσεις, νέοι ΝΑΤΟικοί εξοπλισμοί, ιδιωτικοποίηση της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας (Βλ. κάτω)
Τόσα στο ΝΑΤΟ


Και τόσα στους από ΚΑΤΩ
*
Στο Άγαλμα Βενιζέλου ολοκληρώθηκε η μεγάλη διαδήλωση