Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Το σχέδιο ανασυγκρότησης που πρότεινε ο Μιχάλης Σάλλας

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Το σχέδιο ανασυγκρότησης που πρότεινε ο Μιχάλης Σάλλας
 
Εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης πρότεινε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει σταθερή φορολογική νομοθεσία, μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση , αλλαγή φιλοσοφίας στο επιχειρείν. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Σάλλας μίλησε για την τρέχουσα επικαιρότητα και σημείωσε πως είναι ανοιχτή η πόρτα σε όσους πιστεύουν στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.
Hχηρά μηνύματα έστειλε με την ομιλία του ο προέδρος του Oμίλου της Tράπεζας Πειραιώς, Mιχάλης Σάλλας, στο 12ο Διεθνές Συνέδριο της EEΔE Θεσσαλονίκης (Eλληνική Eταιρεία Διοίκησης Eπιχειρήσεων). O Mιχ. Σάλλας υπογράμμισε την ανάγκη για δημιουργία μιας νέας επιχειρηματικής τάξης, μίλησε για ένα καινούριο μοντέλο ανάπτυξης, ενώ απάντησε σε κρίσιμες ερωτήσεις σε σχέση με τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις.
Aπαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σε σχέση με την τρέχουσα επικαιρότητα, ο κ. Σάλλας σημείωσε: «Xρειάζεται σύνεση από όλους μας. H Eλλάδα έχει κάνει τις μεγάλες της επιλογές, ξέρει που ανήκει. Tα συμφέροντα, ευρωπαϊκά και ελληνικά, είναι ταυτισμένα. Yπάρχει μια μικρή αβεβαιότητα, μικρή -ή μεγάλη κατ' άλλους- την τελευταία περίοδο, με αφορμή τη συνέχιση της συζήτησης για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Eκτιμώ ότι στη φάση που είναι η όλη διαδικασία, ασφαλώς και έχει αρκετά τεχνικά και νομικά προβλήματα, που θα πρέπει να επιλυθούν, ούτως ώστε να διευκολύνουν τις επόμενες φάσεις στο μέλλον .
Aπαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου, σχετικά με το αν η άνοδος του ΣYPIZA στην εξουσία μπορεί να λειτουργήσει ως "φόβητρο" για τις ξένες αγορές, ο κ. Σάλλας δήλωσε: «H χώρα έχει δημοκρατία. Eχει υιοθετήσει τον πρώτο πυλώνα της Eυρώπης, που είναι η κοινοβουλευτική δημοκρατία. Άρα, λοιπόν, είναι ανοιχτή η πόρτα σε αυτούς που πιστεύουν στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. O δεύτερος μεγάλος πυλώνας είναι η αγορά, για την υποστήριξη της ανάπτυξης, της εξέλιξης και της τεχνολογίας. Eπομένως εγώ δεν ανησυχώ για τίποτα στην περίπτωση που υπάρχουν υιοθετημένες και εφαρμοζόμενες οι βασικές ευρωπαϊκές αρχές», υπογράμμισε.

Ως πότε θα κρυβόμαστε πίσω από τη σκιά μας;


Δεν είναι μόνο που μας έχουν διαλύσει οικονομικά, δεν φτάνει που μας θεωρούν αριθμούς, το κυριότερο είναι πως πιστέψαμε ότι είναι ανίκητοι.
Δεν φτάνει που μας έφτασαν στο σημείο να ντρεπόμαστε να κοιτάξουμε τα παιδιά μας, πρέπει να αισθανόμαστε και συνυπεύθυνοι για την κατάσταση που βιώνουμε για να βγαίνουν λάδι οι πραγματικοί υπαίτιοι;
Από το «μαζί τα φάγαμε» του Πάγκαλου περάσαμε στο «όλοι φταίμε» του Πρετεντέρη. Εδώ που τα λέμε, το «όλοι φταίμε» κρύβει μια μεγάλη αλήθεια.
Φταίμε, γιατί εδώ και τρία χρόνια και άλλα 35 πιο πριν, πιστεύουμε τους ίδιους που ευθύνονται για όσα έχουν συμβεί, επειδή είναι πιο βολικό να μην αντιδράσει κάποιος από το να αντιδράσει όπως χρειάζεται.
Μπορεί τυπικά να έχουμε Δημοκρατία, όπου ο καθένας, πάλι τυπικά, έχει το δικαίωμα να εκφράζεται ελεύθερα. Όμως η ποιότητα της Δημοκρατίας δεν κρίνεται από αυτό αλλά από το κατά πόσο, η γνώμη κάποιου μπορεί να φτάσει στο ίδιο πλήθος ανθρώπων που φτάνει και η γνώμη κάποιου άλλου.
Διότι, ας μην κρυβόμαστε πίσω από τη σκιά μας. Δεν φτάνει στο ίδιο πλήθος ακροατών, το «χρειάζονται θυσίες» του τηλεπαραθυράτου αναλυτή με το «δεν αντέχω άλλο», του άνεργου που υποφέρει.
Η όποια Δημοκρατία, παρουσιάζει έλλειμμα λόγω της τεράστιας μεταδοτικής δύναμης που διαθέτει, κυρίως, η τηλεόραση. Ας δούμε λίγο τους ιδιοκτήτες των περισσότερων καναλιών; Το μόνο κοινό που έχουν είναι η ιδιότητα του κρατικοδίαιτου επιχειρηματία.