Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Η κυβέρνηση μετατρέπει τη χώρα σε μια απέραντη αμερικανική βάση




Ζητάει από τις ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις «σε μία πιο μόνιμη βάση όχι μόνο στον Κόλπο της Σούδας, αλλά επίσης στον Βόλο, στη Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη και - γιατί όχι; - στο μέλλον και στην Κάρπαθο»!
Copyright 2018 The Associated
Τη μισή Ελλάδα ...και βάλε προσφέρει για λογαριασμό της «αναβάθμισης» της αστικής τάξης στην περιοχή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στις ΗΠΑ, για να τη μετατρέψουν σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για το λαό.
 Αυτό προκύπτει από τις διμερείς συνομιλίες του υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζ. Μάτις, στην Ουάσιγκτον, αργά προχτές βράδυ, ώρα Ελλάδας.

Στις δηλώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, με την έναρξη της συνάντησης μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών στο αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, παρουσία και του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, ο Μάτις έδωσε με το «καλημέρα» το περίγραμμα των συζητήσεων τονίζοντας ότι «ΗΠΑ και Ελλάδα μοιράζονται μια δέσμευση, να διασφαλίσουν έναν ασφαλή και ευημερούντα κόσμο (...) Διασφαλίζουμε αυτήν τη δέσμευση με μια αναπτυσσόμενη αμυντική σχέση με αύξηση ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων, συνεργασίας σε ό,τι αφορά τις μόνιμες βάσεις και την προωθημένη βιομηχανική εταιρική σχέση».

Και μετά τις βάσεις;


Ούτε στην περίοδο του ελληνικού Εμφυλίου πολέμου, ούτε στην περίοδο του Ψυχρού πολέμου, συναντούμε ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών μονάδων στο έδαφος της χώρας μας. Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά. Είδατε τι μπορεί να κάνει –άμα επιλέξει τον δρόμο της υποταγής- η «αριστερά»; 
   

Οι συμπτώσεις πολλαπλασιάζονται σε βαθμό που παύουν να είναι συμπτώσεις. Μέσα σε πολύ λίγα εικοσιτετράωρα, μέσα από επίσημες ανακοινώσεις ή «διαρροές» προδιαγράφηκε μια ολότελα νέα κατάσταση στις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις: στον στρατιωτικό τομέα εννοείται.

Ο υπουργός άμυνας δήλωσε από τις μακρινές ΗΠΑ όπου βρίσκεται ότι ήδη στη διάθεση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ έχουν τεθεί στρατιωτικές βάσεις στη Σούδα, στο Βόλο, τη Λάρισα και την Αλεξανδρούπολη. Οι δηλώσεις αυτές επιβεβαίωσαν την ήδη διαπιστωμένη άτυπα ισχυρή παρουσία των ΗΠΑ στις βάσεις αυτές που αποτελούν συνάμα και τις μεγαλύτερες βάσεις – ορμητήρια της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Η Νέα Αγχίαλος του Βόλου είναι ίσως το πλέον σημαντικό των αεροδρομίων της Π.Α. με βάση τον αριθμό των αεροσκαφών που σταθμεύουν εκεί.

Ομοιότητες


Πολλά μπορεί να πει κανείς για το «εναλλακτικό» σχέδιο που παρουσίασε χτες στις ΗΠΑ ο Π. Καμμένος, με δική του υποτίθεται πρωτοβουλία, αναφορικά με την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων, που περιλαμβάνει και τις διευθετήσεις με την ΠΓΔΜ. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστη η ομοιότητα της πρότασης για «αμυντική συμφωνία» ανάμεσα σε Ελλάδα, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Βουλγαρία και - μεταγενέστερα - τη Σερβία, κάτω από ΝΑΤΟική ομπρέλα και «με τους ίδιους γεωπολιτικούς στόχους με τη συμφωνία των Πρεσπών», με αντίστοιχες προτάσεις αμερικανικών «think tanks». Αλλά και με την ανοιχτή επιστολή των Σόρος προ μηνών, οι οποίοι έδειχναν ως το προσφορότερο «σχήμα» για τα σχέδια της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» μια «ενδιάμεση ένωση» των βαλκανικών κρατών, που θα ενταχθούν σε δεύτερη φάση, όλες μαζί «πακέτο», στις ευρωατλαντικές δομές. Αποκαλυπτικό είναι όμως και το γεγονός ότι την εν λόγω πρόταση - προφανώς εν είδει λαγού - κατέθεσε ο υπουργός Αμυνας, που όλο το προηγούμενο διάστημα εμφανιζόταν ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών, βάζοντας με κάθε τρόπο ως «νούμερο 1» ζήτημα το ονοματολογικό της γείτονος. Ενα βολικό δηλαδή «σκιάχτρο», που όπως αποδεικνύεται και από το «plan b» - ανεξάρτητα απ' το αν αυτό θα εφαρμοστεί ή θα μείνει στα συρτάρια - αξιοποιείται για να κρύβεται η ουσία, που δεν είναι άλλη από τις αμερικανοΝΑΤΟικές «διευθετήσεις» στην περιοχή, ενάντια κυρίως στη Ρωσία, όπου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παίζει ρόλο πρωταγωνιστή.

Οι βάσεις θέλουν και τα ... λιβανιστήρια τους




Μόνο το ...θυμιατό έλειπε χτες από το τηλεοπτικό πλατό των ειδήσεων του «ALPHA», κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ για τις προθέσεις της κυβέρνησης να σπείρει νέες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις σε όλη τη χώρα. Αρχικά αναλύθηκαν από τον Δ. Βερύκιο τα «καλά και συμφέροντα» από τη μετατροπή της Ελλάδας σε βάση πολεμικής εφόρμησης των ΗΠΑ. Και συνεχίζοντας την προσπάθειά του, αν και χωρίς θυμιατό, να ξορκίσει την αντιιμπεριαλιστική πάλη, έσπευσε να διαπιστώσει ότι πλέον ανήκουν στο παρελθόν συνθήματα όπως «έξω οι βάσεις του θανάτου». Προφανώς το ...μέλλον κατά τα λιβανιστήρια του ΝΑΤΟ ανήκει αποκλειστικά στην πολεμική προπαρασκευή στην οποία μας χώνει μέχρι το λαιμό η κυβέρνηση.

Υπέρτατος κριτής


   Πηγή: Eurokinissi/Motionteam

Ολα τα αλέθει ξανά τις μέρες αυτές ο μύλος της δικομματικής αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, με στόχο να σταθούν καλύτερα στα πόδια τους οι κάλπικες διαχωριστικές γραμμές και τα σχήματα για τον εγκλωβισμό του λαού.

Παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες και τις φωνές, οι δυο τους δεν μπορούν να κρύψουν ότι υπέρτατος «κριτής» τους είναι το κεφάλαιο και οι απαιτήσεις του, οι «επενδυτές», οι «αγορές», και γι' αυτό σε τελευταία μοίρα και για τους δύο είναι οι εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Τα δύο τελευταία παραδείγματα - αφενός οι εξελίξεις στην οικονομία με αφορμή και τις τράπεζες, αφετέρου η περίπτωση της εξαγοράς από τη ΔΕΗ επιχείρησης ηλεκτρισμού στην ΠΓΔΜ - είναι χαρακτηριστικά.