Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

ΙΣΡΑΗΛ Χιλιάδες κόσμου σε αντικυβερνητική διαδήλωση στο Τελ Αβίβ

 

Πηγή: Associated Press

 

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν το βράδυ του Σαββάτου στους δρόμους του Τελ Αβίβ και άλλων πόλεων του Ισραήλ για να αποδοκιμάσουν την κυβέρνηση Νετανιάχου και να απαιτήσουν την επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων .

Οι διοργανωτές της συγκέντρωσης στο Τελ Αβίβ ανέφεραν πως η χθεσινοβραδινή ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση από το ξέσπασμα του πολέμου.

Ισραηλινά δημοσιεύματα έκαναν λόγο για περίπου 150.000 διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ, ενώ δυναμικές κινητοποιήσεις έγιναν επίσης στην Ιερουσαλήμ, στη Χάιφα και σε άλλες πόλεις.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, Reuters, AFP)

 

902gr

Διεργασίες στη σοσιαλδημοκρατία: Ανακυκλώνοντας παλιά σάπια υλικά...

 

Eurokinissi

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών πυροδότησε νέες εξελίξεις στον φαύλο κύκλο των διεργασιών στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ μαίνονται οι καρατομήσεις κεντρικών στελεχών από τον Στ. Κασσελάκη, στο πλαίσιο των εσωτερικών τους αντιθέσεων. Στο ΠΑΣΟΚ φουντώνουν η συζήτηση και οι ζυμώσεις για την έναρξη των διαδικασιών αλλαγής ηγεσίας. Ο Αλ. Τσίπρας «παρεμβαίνει» οργανώνοντας διάσκεψη για την ανάγκη ενότητας των πολιτικών δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας. Γνωστά στελέχη του χώρου, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο δήμαρχος Αθήνας, Χ. Δούκας, και ο πρωταγωνιστής της ΝΑΤΟικής Συμφωνίας των Πρεσπών, Ν. Κοτζιάς, δηλώνουν «παρών» στη συζήτηση και έτοιμοι για την ενεργή συμμετοχή στις εξελίξεις του επόμενου διαστήματος. Αλλες μικρότερες δυνάμεις του χώρου, όπως η Νέα Αριστερά, η Πλεύση Ελευθερίας και το ΜέΡΑ25, παρακολουθούν τις διεργασίες επιδιώκοντας να διαπραγματευτούν τους καλύτερους δυνατούς όρους οποιασδήποτε συμμετοχής τους στα σενάρια της επόμενης μέρας.

Την ίδια στιγμή, ο αστικός Τύπος βρίθει αρθρογραφίας με έκδηλη ανησυχία και προβληματισμό για το μέλλον της «κεντροαριστεράς», όπως επιχειρούν να αναβαπτίσουν τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, παρουσιάζοντας έναν δήθεν «νέο χώρο» στο αστικό πολιτικό σύστημα. Επιστρατεύονται μέχρι και δημοσκοπήσεις που περιγράφουν το πόσο θέλουν ή όχι την ενότητα των «προοδευτικών δυνάμεων» οι ψηφοφόροι, για να τονιστεί η ανάγκη γρήγορης προώθησης των σχεδίων αναμόρφωσης του σοσιαλδημοκρατικού πόλου του αστικού πολιτικού συστήματος.

Διυλίζοντας... την κοροϊδία

 

Η κοροϊδία πάει σύννεφο με την ακρίβεια, που η άλλη όψη της είναι η τεράστια κερδοφορία των ομίλων, κυρίως αυτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας, των τροφίμων και αλλού. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επαναλάβει φέτος την «έκτακτη προσωρινή συνεισφορά αλληλεγγύης» στις εταιρείες διύλισης, σε ποσοστό 33% επί των υπερκερδών τους, υπολογίζοντας να εισπράξει περί τα 300 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά, όπως λέει, θα τα διαθέσει για έκτακτη ενίσχυση των συνταξιούχων «που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν ωφελούνται από τη νέα αύξηση των συντάξεων από 1/1/2025». Δηλαδή, με τα χρήματα αυτά, οι συνταξιούχοι θα πάρουν πίσω ένα μικρό μόνο μέρος από τα κλεμμένα που τους στερεί το κράτος με τις απανωτές μειώσεις των συντάξεων και με το κόλπο της προσωπικής διαφοράς! «Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω μέλι», που λέει και ο λαός. Χώρια που με τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων την περασμένη χρονιά, τίποτα δεν άλλαξε για τον λαό στο μέτωπο της ακρίβειας. Ούτε τα καύσιμα, ούτε τα προϊόντα πρώτης ανάγκης έγιναν πιο φτηνά. Αυτή είναι η μια πλευρά, που μόνο οργή και καμιά προσδοκία δεν πρέπει να προκαλεί στον λαό.

Πάμε τώρα στα «υπερκέρδη»... Τι είναι αυτά; Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οτιδήποτε υπερβαίνει το 20% του μέσου όρου των κερδών της περιόδου 2018 έως 2021. Αντε βρες τα ακόμα κι αυτά (!) είναι ένα πρώτο σχόλιο, με δεδομένες τις δυνατότητες που έχουν τα λογιστήρια των πολυεθνικών να μαγειρεύουν τους ισολογισμούς τους. Επί της ουσίας όμως: Η κυβέρνηση αναγνωρίζει στα μεγαθήρια της διύλισης - που κολυμπούν στο χρήμα - το «δικαίωμα» να έχουν κέρδη ακόμα και 20% πάνω από τον μέσο όρο της περασμένης 4ετίας. Τα κέρδη πάνω από αυτό το όριο φορολογούνται με 33%, αφήνοντας στα ταμεία τους το υπόλοιπο 66% των λεγόμενων «υπερκερδών»! Επομένως, πέρα για πέρα «νόμιμη» η εκτόξευση της κερδοφορίας των διυλιστηρίων, που πουλούν πανάκριβα τα καύσιμα στον λαό, με τη στήριξη του κράτους, καθώς απολαμβάνουν ένα σωρό φοροαπαλλαγές, προνόμια και επιδοτήσεις και έχουν προνομιακή σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης. Πάντως, τη μεγαλύτερη αμηχανία μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης την έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσπαθεί να μπαλώσει τα αμπάλωτα: Κατηγορεί την κυβέρνηση για υποκρισία, όταν όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν αυτός που στήριξε την «αντιπολίτευσή» του στα «υπερκέρδη» των διυλιστηρίων, ζητώντας από την κυβέρνηση την έκτακτη φορολόγησή τους.

Με το ΚΚΕ για την πραγματική διέξοδο, τον δρόμο που συμφέρει τον λαό

 

 

Με τις εξελίξεις και τις πολιτικές διεργασίες που πυροδότησε το αποτέλεσμα των πρόσφατων ευρωεκλογών να είναι σε πλήρη εξέλιξη σε Ελλάδα και Ευρώπη, και οι οποίες προμηνύουν τα ακόμα χειρότερα για τους λαούς, η επόμενη μέρα έχει ένα ελπιδοφόρο στοιχείο στη χώρα μας: Το αυξημένο ποσοστό που πήρε το ΚΚΕ σε μία ακόμα εκλογική μάχη, το οποίο «πιστοποιεί» τις προϋποθέσεις για να σταθεροποιηθεί και να δυναμώσει όσο γίνεται σήμερα το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής.

* * *

Τώρα, σ' αυτές τις συνθήκες, διαμορφώνεται η εξής πραγματικότητα, που αποτυπώνει δυσκολίες αλλά και δυνατότητες:

Από τη μια, η κυβέρνηση της ΝΔ διαβάζει «ανάποδα» το αποτέλεσμα, αφού παρά την εκλογική της αποδυνάμωση προχωράει πιο αποφασιστικά το αντιλαϊκό της έργο. Και επιβεβαιώνει ότι η πολιτική των κυβερνήσεων δεν παίρνει ...«εντολές» από τον λαό αλλά από τη στρατηγική της κερδοφορίας του κεφαλαίου, η οποία παραμένει ακλόνητη.

Και, από την άλλη, το έδαφος είναι πιο ευνοϊκό για να βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης, της καθημερινής δράσης και της διαπάλης μέσα στον λαό η διέξοδος που προτείνει το ΚΚΕ. Να εδραιώνεται σε περισσότερες δυνάμεις ότι το πραγματικό δίλημμα σήμερα είναι «`Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΥ ΚΩΔΙΚΑ «Πλυντήριο» των τραγικών ελλείψεων σε ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας των γυναικών από την πολύμορφη βία

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Την τελευταία βδομάδα, τα φώτα της δημοσιότητας έχουν συγκεντρώσει οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ για τα αποτρόπαια εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά των γυναικών, διαφημίζοντας ανάμεσα στα άλλα τις νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.

Αφορμή στάθηκε η περίπτωση κακοποίησης γυναίκας από τον σύζυγό της, γνωστό ποινικολόγο, που απολάμβανε ιδιαίτερης προβολής με εμφανίσεις σε τηλεοπτικές εκπομπές και σε εκδηλώσεις της κυβερνητικής παράταξης στα πανεπιστήμια, στις οποίες κατήγγειλε την κακοποίηση γυναικών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προκλητικά επιδιώκει να παρουσιάσει ως μέσο πρόληψης και αντιμετώπισης τέτοιων αποκρουστικών εγκλημάτων τον νέο Ποινικό Κώδικα, εξαγγέλλοντας και νέες ρυθμίσεις. Εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια να αθωωθεί ο αντιδραστικός για τα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες χαρακτήρας του Ποινικού Κώδικα, να «ξεπλυθεί» η πολιτική διαχρονικά των κυβερνήσεων για τις τραγικές ελλείψεις σε ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας των γυναικών από την πολύμορφη βία.

Ισραηλινές δυνάμεις έδεσαν πάνω στο καπό στρατιωτικού τζιπ και περιέφεραν έναν τραυματία Παλαιστίνιο στη Τζενίν

 

 

Δεν έχει τέλος η βαρβαρότητα από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις έδεσαν και περιέφεραν έναν τραυματία Παλαιστίνιο πάνω στο καπό ενός στρατιωτικού τζιπ μετά από μια επιδρομή σήμερα στην Τζενίν, κατεχόμενη πόλη στη Δυτική Όχθη.

Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και επαληθεύεται από το Reuters δείχνει έναν Παλαιστίνιο κάτοικο της Τζενίν, τον Μουτζάχεντ Αζμί, δεμένο πάνω στο καπό του τζιπ, καθώς το τελευταίο περνάει δίπλα από δύο ασθενοφόρα.