Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

Οι εφτά πληγές -όχι του Φαραώ- του καπιταλισμού


Τα ναρκωτικά είναι μια μεγάλη πληγή. Πληγή για τους λαούς, βέβαια, που πληρώνουν το τίμημα. Οπου υπάρχει φτώχεια, εξαθλίωση, εργασιακή ανασφάλεια, τα ναρκωτικά προσφέρουν τη «λύση». Ψεύτικη φυγή από την πραγματικότητα, στιγμιαία ανακούφιση από τα βάσανα ενός ανάλγητου κόσμου, που αποτελεί ταυτόχρονα την είσοδο σε έναν άλλο, ακόμα πιο ανάλγητο κόσμο.

Για κάποιους άλλους, βέβαια, τα ναρκωτικά είναι ευλογία. Business as usual. Μπίζνες στις οποίες οι συμμορίες διακίνησης είναι απλά οι «μπροστινοί» (τα άθλια βαποράκια δεν τα λογαριάζουμε καν σ’ αυτούς). Από πίσω είναι όλος ο καλός κόσμος του κεφαλαίου. Κάτοχοι χρήματος που επενδύουν σ’ αυτό το επικερδέστατο εμπόριο. Καπιταλιστές των μεταφορών (θαλάσσιων, αεροπορικών και χερσαίων). Τραπεζίτες που αναλαμβάνουν το «ξέπλυμα» του χρήματος. Και βέβαια, τμήματα του κρατικού μηχανισμού, που προσφέρουν κάλυψη, πληροφόρηση και προστασία. Οχι μόνο «διεφθαρμένοι αστυνομικοί», αλλά και άλλοι, σε πιο ψηλά κλιμάκια (πολιτικά ντε).

Επειδή ο «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» δεν πείθει, το σύστημα -για να αποσείσει τις ευθύνες του- χρησιμοποιεί και διάφορα ιδεολογήματα. «Στείλτε τα παιδιά σας στον αθλητισμό για να μην κινδυνεύουν από τα ναρκωτικά». Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει αυτό το σύνθημα-προτροπή, σε διάφορες παραλλαγές; Κάθε φορά που υπάρχει μια επιτυχία σε επίπεδο διεθνούς πρωταθλητισμού, είτε σε ομαδικό είτε σε ατομικό άθλημα, η προπαγάνδα «στείλτε τα παιδιά σας στον αθλητισμό» γίνεται εκκωφαντική. Οι πρωταθλητές προβάλλονται ως ύψιστα κοινωνικά πρότυπα. Ακόμα κι όταν τα μούσκουλά τους φωνάζουν για τη «ντόπα» με την οποία χτίστηκαν, ακόμα κι όταν δεν μπορούν να βάλουν τρεις λέξεις στη σειρά. Είπαμε, το σύστημα πρέπει να βρίσκει φαντασιακά φάρμακα για τις πληγές του.

2/2/1936: Τα παιδιά των σκοτωμένων κομμουνάρων της Αστούριας (ΦΩΤΟ)


100 ΧΡΟΝΙΑ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
 

Εξεγερμένοι εργάτες της Αστούριας 
Εξεγερμένοι εργάτες της Αστούριας

«Μια φιλανθρωπική οργάνωση μάζεψε στην Αστούρια 120 παιδιά ορφανά, που οι πατεράδες τους ανθρακωρύχοι είχαν σκοτωθεί προπέρυσι στην Επανάσταση της Αστούριας. Τα έβαλε στο τραίνο και τα πήγε στη Μαδρίτη, όπου θα τα παράδινε σε διάφορες πλούσιες οικογένειες που δέχτηκαν να τα υιοθετήσουν. Πριν τα παραδώσει, θέλησε να κάνει και τη ρεκλάμα της παρέλασης.

Τα παιδιά όμως μόλις βγήκαν απ' το σταθμό, άρχισαν να τραγουδούν τη Διεθνή και με τη γροθιά σφιγμένη και υψωμένη, παρέλασαν απ' τους κεντρικώτερους δρόμους της Μαδρίτης.

Οταν έφτασαν στα γραφεία της "Φιλανθρωπικής Εταιρίας", αρνήθηκαν να μείνουν στη διάθεση της αστικής "Φιλανθρωπίας".

Η αστυνομία τα έβαλε ξανά στο τραίνο και τα ξαναγύρισε στα χωριά τους της Αστούριας».

«Έφυγε» ο Μάνος Δούκας - Με βαθιά θλίψη τον αποχαιρετά το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών

 

 

Έφυγε από τη ζωή μετά από παλικαρίσια μάχη ο Μάνος Δούκας, εκπαιδευτικός, που ανέπτυξε πλούσια δράση στον κλάδο του και υπηρέτησε το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα από διάφορες θέσεις, συμβάλλοντας στον αγώνα για το σχολείο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. 

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ αποχαιρετά με βαθιά θλίψη έναν μαχητικό σύντροφο, σημειώνοντας: 

«Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τον σύντροφό μας Μάνο Δούκα. Ο σύντροφος Μάνος Δούκας γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Μόλυβο της Λέσβου το 1958. Ήταν γιος του αείμνηστου δημάρχου Μήθυμνας Κώστα Δούκα. Σπούδασε Μαθηματικά και εργάστηκε ως εκπαιδευτικός σε φροντιστήρια και στη δημόσια εκπαίδευση.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ


Να δυναμώσει ο αγώνας για την κατάργηση της Συμφωνίας, να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου
 
 
Σε ενδυνάμωση του αγώνα για την απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς καλεί η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις, στην οποία συμμετέχουν εργατικά σωματεία, η ΕΕΔΥΕ, φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία αυτοαπασχολούμενων, η ΟΓΕ και φορείς του λαϊκού κινήματος.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνεται:

«Εργαζόμενες και εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες,

Η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία για τις Βάσεις καταγγέλλει στο λαό ότι ένα χρόνο μετά την υπογραφή της προηγούμενης Συμφωνίας, που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή, προχωράει στην αναβάθμιση και την επέκτασή της.

Η Συμφωνία αυτή, που ετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του λεγόμενου "Στρατηγικού Διαλόγου" με τις ΗΠΑ, με την κυβέρνηση Τραμπ, και ολοκλήρωσε η ΝΔ, ενίσχυσε τη βάση της Σούδας και έστησε νέες βάσεις στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο, στην Αλεξανδρούπολη, μετέτρεψε τη χώρα μας σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων κατά άλλων κρατών και λαών.

Ο κύριος του «πώς θα ζήσουν οι τράπεζες;» σε νέες αθλιότητες κατά των επαγγελματιών εστίασης


Σε νέες αθλιότητες επιδόθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης απέναντι στους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων εστίασης. 

Με αφορμή την κινητοποίηση που ετοιμάζουν οι επαγγελματίες εστίασης για την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2021 και την απόφαση τους να προχωρήσουν στην συλλογή κλειδιών των καταστημάτων τους απ’ όλη την Ελλάδα με σκοπό την παράδοσή τους στο Μέγαρο Μαξίμου ο Γεωργιάδης βρήκε την ευκαιρία να …πουλήσει «πνεύμα». 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Όποιος επιχειρηματίας της εστίασης θέλει να παραδώσει στα αλήθεια τα κλειδιά της επιχείρησής του, εγώ προσωπικά ο Άδωνις Γεωργιάδης την παίρνω. Την παραλαμβάνω εγώ. Γιατί όταν ακούω έναν άνθρωπο σήμερα ότι έχει ένα κατάστημα εστίασης, το οποίο δεν πληρώνει ενοίκιο, δεν πληρώνει εργαζομένους, παίρνει επιστρεπτέα προκαταβολή και το κράτος του πληρώνει τα πάγια έξοδα, θεωρεί ότι είναι αδικημένος σε αυτή τη χώρα. Ο κακός συνδικαλισμός την ώρα της συμπεριφοράς δεν μου αρέσει»…

Πατέντες

 

Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

 

Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, ο κλάδος του Φαρμάκου είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παγκοσμίως μετά τις χρηματοδοτικές εταιρείες και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Τα συνολικά έσοδα των φαρμακευτικών εταιρειών υπολογίζεται ότι θα «κλείσουν» στα 1,24 τρισ. δολάρια το 2020 και η αξία του κλάδου αποτιμάται σε 6,65 τρισ. δολάρια, τριπλάσια σε σχέση με το 2003. Ανάμεσα στους τρεις τομείς με τη μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια είναι αυτός των εμβολίων.

Και μόνο τα στοιχεία αυτά είναι αρκετά για να ξεσκεπάσουν την υποκρισία όλων εκείνων που με αφορμή τις καθυστερήσεις στην προμήθεια του εμβολίου για τον κορονοϊό ανακάλυψαν ξαφνικά την «ασυδοσία των πολυεθνικών του Φαρμάκου», που «βάζουν τα κέρδη τους πάνω από την υγεία του λαού», ενώ το Φάρμακο «θα έπρεπε να είναι κοινωνικό αγαθό».

Βέβαια, αν δεν υπήρχαν οι καθυστερήσεις και αν ΕΕ ήταν από τους ευνοημένους στη διανομή των εμβολίων, μια τέτοια συζήτηση θα ήταν εκτός τόπου και χρόνου. Αντίθετα, θα συνεχίζαμε να μιλάμε για τα «θαύματα της φαρμακοβιομηχανίας», για την «πρόοδο που φέρνει η επιχειρηματικότητα», που «σε συνεργασία με τα κράτη και τις κυβερνήσεις» καταφέρνει να παρασκευάσει και να διοχετεύσει έγκαιρα στην αγορά το σωτήριο εμβόλιο.