Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2016

Ήταν και είναι ναζιστές



ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΟΛΕΒΑΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΧΟΛΕΒΑΣ • 5 Σεπτεμβριου 2016 
Οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής είναι περισσότερα πράγματα από τις πανηγυρικές τελετές τους, με φόντο το άγαλμα του Λεωνίδα.

Οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής, πέρα από την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, επιδιώκουν, μέρα με τη μέρα, να αυξάνουν τις δυνάμεις τους μέσα στην κοινωνία. Ένας από τους τρόπους που χρησιμοποιούν είναι να εμφανίζονται σαν «πολιτικές παρθένες», παρά τις αμέτρητες αποδείξεις για την ιδεολογική ταύτιση με το ναζισμό (άρθρα τους που εξυμνούν τον Χίτλερ, φωτογραφίες με σβάστικες). Κάνουν πως δεν θυμούνται, πως δεν ξέρουν τίποτα και κλαψουρίζουν ότι τους αποκαλούν ναζιστές.

Καμία έκπληξη από τέτοιου είδους αντιδράσεις. Οι ναζιστές ήταν, είναι και θα είναι θρασύδειλοι. Ας προσέξουμε, όμως, κάτι: Οι ομιλίες δίπλα στο άγαλμα του Λεωνίδα, οι φωνές στη Βουλή και στις συγκεντρώσεις τους, δεν είναι κούφια λόγια. Ήταν, είναι και θα είναι  επικίνδυνοι, διότι είναι ναζιστές

Δεν θα σταθούμε στο γνωστό (σύμφωνα και με δικά τους κείμενα) θαυμασμό τους στο καθεστώς του φασίστα Μεταξά. Θα αναφερθούμε στην ταύτιση τους με το ναζισμό.

Όποτε κλήθηκαν να μιλήσουν για τη σχέση τους με το ναζισμό έμειναν στις «αποστάσεις», τόσο μεγάλες «αποστάσεις» που αδυνατούν να καταδικάσουν τον Χϊτλερ. Δεν μπορούν οι άνθρωποι (όσο άνθρωποι μπορεί να είναι οι ναζιστές…) να πούνε κακή κουβέντα για τον Αδόλφο τους.  

"ΔΕΝ ΑΠΕΦΟΙΤΗΣΕ ΔΙΟΤΙ ΕΞΕΤΕΛΕΣΘΕΙ ΥΠΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ" ...





"ΔΕΝ ΑΠΕΦΟΙΤΗΣΕ ΔΙΟΤΙ ΕΞΕΤΕΛΕΣΘΕΙ ΥΠΟ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ" ...
Η ΗΡΩ ΚΩΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΙ ΕΓΩ ...
"Στις 5/9/1944 η 17χρονη μαθήτρια ΕΠΟΝίτισσα Ηρώ Κωνσταντοπούλου εκτελείται από τις δυνάμεις κατοχής μαζί με άλλους 49 αγωνιστές στην Καισαριανή. Δύο φορές είχε συλληφθεί, ξυλοκοπηθεί, βασανιστεί. Την τρίτη φορά, τον Ιούλη του 1944, οι χιτλερικοί, με τα ελληνόφωνα όργανά τους, έσπασαν την πόρτα του σπιτιού της στην οδό Βεΐκου 57 και την οδήγησαν στο άντρο των βασανιστηρίων της οδού Μέρλιν. Η Ηρώ φτύνει κατάμουτρα και μπατσίζει τον Ελληνα μεταφραστή. Δε μίλησε. Την έστειλαν στο Χαϊδάρι, στην απομόνωση και σε συνέχεια στο θάλαμο των μελλοθανάτων. Κι από εκεί στο ηρωικό Σκοπευτήριο της Καισαριανής" ...
Είναι πριν μερικά χρόνια, όταν ήμουν καθηγητής σε σχολείο στα Πετράλωνα. Σαν συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ, πήγαιβα όποτε μπορούσα για ενημέρωση σε όλα τα σχολεία της Ε' ΕΛΜΕ. Σ' ένα από τα 14ο και 33ο Λύκειο Αθηνών, στο Κουκάκι ... (δε θυμάμαι πιά πιο από τα δύο) ... καθώς μιλώ στην αίθουσα των καθηγητών, παρατηρώ απέναντι στον τοίχο ένα κάδρο με τη σχολική φωτογραφία μιας μαθήτριας με ποδιά.

Η απειλή της CETA

 

  Απο Cogito ergo sum

Πιθανώς να διαβάσατε κάπου ότι αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί στο ευρωκοινοβούλιο μια εκδήλωση, η οποία διοργανώνεται από τις τρεις πολιτικές ομάδες που αποτελούν την Προοδευτική Συμμαχία (αριστερά, σοσιαλιστές και πράσινοι) και έχει ως θέμα "CETA και ΤΤΙΡ: δυο όψεις του ίδιου νομίσματος". Για την ΤΤΙΡ (Transatlantic Trade and Investment Partnership), δηλαδή την Συνεργασία για το Διατλαντικό Εμπόριο και τις Επενδύσεις, η οποία συζητείται ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ε.Ε., έχουμε μιλήσει κατ' επανάληψη σε τούτο το ιστολόγιο ("Η εταιρική εισβολή" - 11/12/2013, "Οι απειλές της ΤΤΙΡ" - 15/10/2015 κλπ). Ας δούμε σήμερα, λοιπόν, τι πράγμα είναι αυτή η CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement), δηλαδή η Ολοκληρωμένη Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία, η οποία συζητιέται ανάμεσα σε Καναδά και Ε.Ε. αλλά παρακολουθείται με ξεχωριστό ενδιαφέρον και από τις ΗΠΑ.


"H TTIP και η CETA προστατεύουν τους επενδυτές! Τι προστατεύει εμάς;"

Αν γνωρίζετε ήδη λεπτομέρειες για την TTIP, μπορώ να σας πω επιγραμματικά (και με ελάχιστο ποσοστό αυθαιρεσίας) πως ό,τι μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. λέγεται ΤΤΙΡ, μεταξύ Καναδά και Ε.Ε. λέγεται CETA. Πρόκειται για δυο συμφωνίες με πανομοιότυπο περιεχόμενο και -σχεδόν- ταυτόσημους σκοπούς. Άλλωστε, παρουσιάστηκαν και οι δυο από τις αμερικανικές χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως συμφωνίες που θα ωφελούσαν τα μέγιστα τις εκατέρωθεν εξαγωγές και επενδύσεις.

Έφτασε στη Συρία η πρώτη αποστολή εμβολίων από την Κούβα

 

Έφτασε στη Συρία η πρώτη αποστολή εμβολίων από την Κούβα



Η Δαμασκός παρέλαβε το πρώτο φορτίο από την Κούβα, με δύο τόνους πενταπλά εμβόλια για την διφθερίτιδα, τον τέτανο, κοκκύτη, ηπατίτιδα Β και γρίπη. Το φορτίο αποτελεί μέρος μιας μεγάλης σύμβασης (αποστολής φαρμακευτικού υλικού) που προορίζεται για τον Συριακό λαό που υπόκειται έναν σκληρό εμπορικό αποκλεισμό. 

Ο Σύριος υπουργός Μεταφορών Αλί Χαμούντ, η υφυπουργός Υγείας Χούδα αλ Σαιέδ και ο πρέσβης της Κούβας σε αυτή τη χώρα, Ροχέριο Σαντάνα, μεταξύ άλλων παρέλαβαν αυτή την πατρίδα των εμβολίων για τις προαναφερόμενες νόσους.

Σε συνάντηση με τον τύπο ο Χαμούντ δήλωσε ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του υπουργείου του και αυτού της Υγείας με το Υπουργείο Υγείας της Κούβας, σε ένα πεδίο ζωτικής σημασίας για την Συρία.