Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017

Μαύρες μέρες




Εργάσιμη βδομάδα επτά ημερών, ωράρια - λάστιχο, μισθοί «στο πάτωμα», «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου, απλήρωτες υπερωρίες και χρωστούμενα ρεπό: Στον κλάδο του Εμπορίου, το «πρότυπο» της «ευελιξίας» που επιδιώκουν κυβέρνηση, ΕΕ και επιχειρηματικοί όμιλοι για όλους τους εργαζόμενους έχει ήδη πάρει «σάρκα και οστά».

Την τελευταία βδομάδα, η εμπορική δράση της λεγόμενης «Black Friday», όπως αναγορεύτηκε η χτεσινή μέρα από μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου, έδωσε λαβή για να κλιμακωθεί η επίθεση στους εμποροϋπαλλήλους. Το ίδιο γίνεται και με άλλες αφορμές, όπως οι «Λευκές Νύχτες», που αποφασίζουν δημοτικές αρχές και Εμπορικοί Σύλλογοι, αλλά και η δουλειά τις Κυριακές, που πολλαπλασιάζεται με τους νόμους ενάντια στην κυριακάτικη αργία.

Ο Φιντέλ, η Κούβα και η αστική προπαγάνδα






Ο Φιντέλ, η Κούβα και η αστική προπαγάνδα





Γράφει ο  Νίκος Μόττας*




Ο θανάτος του Φιντέλ Κάστρο αποτέλεσε την αφορμή για να ξεδιπλωθεί, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, μια ενορχηστρωμένη επίθεση ενάντια στο ιστορικό ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης και την σοσιαλιστική Κούβα. Το συνονθύλευμα του αντικομμουνισμού, από την ακροδεξιά μέχρι την σοσιαλδημοκρατία, δεν έχασε την ευκαιρία να συκοφαντήσει τον κουβανό επαναστάτη, πότε αποδίδοντας του χαρακτηρισμούς (δικτάτορας, αμφιλεγόμενη προσωπικότητα κλπ) και πότε αναπαράγοντας αποδεδειγμένα ψευδείς πληροφορίες για τη δήθεν αμύθητη περιουσία και την προσωπική του ζωή.

ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ «ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ»




Απωθώντας την ιστορία μας είναι σίγουρο ότι αμελούμε την κατανόησή της και γι’  αυτό στην  παρεμβολή της με τη μορφή  επετείων ο κυρίαρχος λόγος σπεύδει να δώσει το επιθυμητό περιεχόμενο, για να μη μετατραπεί σε δίδαγμα η ιστορία. Και στη φετινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου η σύνδεση της για άλλη μια φορά με καταστροφικές  δράσεις των αποκαλούμενων αναρχικών προσανατολίζει τη σκέψη σε συγκεκριμένα μονοπάτια που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στην απαξίωσή του.
 
 Στη φετινή επέτειο κυριάρχησε  το βίντεο με τη φωτοβολίδα που καρφώθηκε στο πόδι της δικηγόρου Αναστασίας Τσουκαλά στα επεισόδια στα Εξάρχεια μετά την πορεία του Πολυτεχνείου. Τις ημέρες που ακολούθησαν ομάδες αναρχικών αντιπαρατίθενται η μια στην άλλη με κατηγορίες για τέτοιου είδους δράσεις που προσβάλουν και συκοφαντούν το «κοινωνικό και ελευθεριακό κίνημα». Είχε προηγηθεί η κατάληψη του πολυτεχνείου από ομάδα αυτοαποκαλούμενων αντιεξουσιαστών, οι οποίοι προχώρησαν σε αυτή την κίνηση για τον αποκλεισμό των πολιτικών και κομματικών οργανώσεων, «που καπηλεύονται την εξέγερση» η οποία έληξε την επόμενη μέρα μετά από παρέμβαση μιας ομάδας 300 αναρχικών. 

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ NOMOY ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ.





ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ   ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ   ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ NOMOY ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ
ΠΑΡΤΕ ΟΛΟΙ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
 Τετάρτη 29 Νοέμβρη,  10π.μ. μπροστά στην 4η Υ.Π.Ε. Αριστοτέλους 16
ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ.
Συνάδελφοι!    
Το διάγγελμα του Πρωθυπουργού για το κοινωνικό μέρισμα αποτελεί εμπαιγμό και πρόκληση για τους φτωχοποιημένα λαϊκά στρώματα και τους συνταξιούχους.
Ενώ μας πετσόκοψε, μαζί με τους προηγούμενους, τις συντάξεις κι ετοιμάζεται για  νέα θανατηφόρα μέτρα σε βάρος μας, όπως καρατόμηση, με τον επανυπολογισμό και την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» σε κύριες και επικουρικές, την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, κάθε είδους κοινωνικού επιδόματος και μέριμνας. Μας πετάει λίγα ψίχουλα, σαν «ηρεμιστικό».

Καμιά αμνήστευση!


«Ελπίζω ότι αυτή η απόφαση θα ενθαρρύνει την περιοχή (των Βαλκανίων) να προχωρήσει στο δρόμο της ειρήνης και της συμφιλίωσης» δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, με αφορμή την καταδίκη του Μλάντιτς από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ η ΕΕ κάλεσε όλες τις χώρες των Βαλκανίων να «τιμήσουν τα θύματα» των εγκλημάτων πολέμου και να εργαστούν για τη «συμφιλίωση» στην περιοχή. Οι δηλώσεις τους είναι προκλητικές. Οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί του διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας, που χάραξαν τα νέα σύνορα «με των λαών το αίμα» και υποδαύλισαν τις εθνικιστικές εξάρσεις, αξιοποιώντας υπαρκτές θρησκευτικές και εθνοτικές αντιθέσεις στην περιοχή, εμφανίζονται τώρα ως «αθώες περιστερές» να εύχονται την ειρήνευση στα Βαλκάνια! Αυτοί που άνοιξαν τον «ασκό του Αιόλου» για νέες, μεγαλύτερες εντάσεις και ανταγωνισμούς, που διατηρούν βάσεις και στρατεύματα σε κράτη - προτεκτοράτα, που παρεμβαίνουν ωμά και σήμερα στη Βαλκανική, γα να εξυπηρετήσουν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους! Αυτοί που βομβάρδισαν με φώσφορο ολόκληρες πόλεις και χωριά, υποθηκεύοντας το μέλλον πολλών επόμενων γενεών, προβάλλουν το προσωπείο του ειρηνοποιού, όταν στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, συνεχίζουν να κάνουν το ίδιο. Αυτοί που επεξεργάζονται και υλοποιούν νέα σχέδια όξυνσης στην περιοχή, στο φόντο ευρύτερων ανταγωνισμών, εύχονται ειρηνικό μέλλον! Καμιά αμνήστευση να μη δώσει ο λαός στα κατά συρροή εγκλήματά τους, τα οποία προσπαθούν με κάθε αφορμή να ξεπλύνουν.