Σάββατο 1 Μαΐου 2021

Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Ταξικοί αγώνες για το 8ωρο, το μεροκάματο, τα δικαιώματα της εργατικής τάξης από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα (ΦΩΤΟ)

 

Λαοθάλασσα στη Θεσσαλονίκη τον Μάη του 1936Λαοθάλασσα στη Θεσσαλονίκη τον Μάη του 1936

Σήμερα, 135 χρόνια από την απεργία στο Σικάγο για το αιματοβαμμένο 8ωρο, κυβέρνηση και εργοδοσία ετοιμάζονται να νομοθετήσουν τη 10ωρη δουλειά χωρίς πρόσθετη αμοιβή, να βάλουν τα Συνδικάτα στο γύψο και να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου. Μαζί με την επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, το φακέλωμα πρωτοπόρων συνδικαλιστών, τη μονιμοποίηση της τηλεργασίας, συνθέτουν τον επόμενο γύρο της αντεργατικής επίθεσης. Στις 6 Μάη, όπου θα εορταστεί αγωνιστικά η Πρωτομαγιά με απεργία, τα ταξικά σωματεία θα στείλουν βροντερό μήνυμα στην κυβέρνηση να μην τολμήσει να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή.

Με αφορμή τη σημερινή μέρα, στο αφιέρωμα που ακολουθεί μπορεί κανείς να δει μεγάλους σταθμούς στην ιστορία του εργατικού κινήματος στη χώρα μας. Οι αγωνιστικοί εορτασμοί της Πρωτομαγιάς έβαζαν στην προμετωπίδα των διεκδικήσεων ιδιαίτερα ζητήματα της κάθε εποχής, αλλά και διαχρονικά αιτήματα.

Ο απόηχος της εξέγερσης των εργατών του Σικάγο, την Πρωτομαγιά του 1886, το σύνθημα «8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ανάπαυση και 8 ώρες ελεύθερο χρόνο» δεν θα μπορούσε να αφήσει ασυγκίνητη την εργατική τάξη και της χώρας μας, η οποία άρχιζε εκείνη την εποχή να φτιάχνει τις πρώτες δομές οργάνωσης, τα πρώτα σωματεία. Το εργατικό ταξικό κίνημα στην Ελλάδα, στα τέλη του 19ου αιώνα έκανε τα πρώτα του βήματα και από τότε, μέχρι τις ημέρες μας έγραψε λαμπρές σελίδες στην ιστορία της ταξικής πάλης, με αγώνες, θυσίες, κατακτήσεις, για ανθρώπινους όρους εργασίας, κόντρα στις αστικές κυβερνήσεις, την εργοδοσία και τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Η πρώτη Πρωτομαγιά στην Ελλάδα γιορτάστηκε το 1893 με πρωτοβουλία του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου, του Σταύρου Καλλέργη που επίσης εξέδωσε την εφημερίδα «Σοσιαλιστής».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που έπεσαν οι πρώτοι νεκροί τον Μάη του 1936 (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

Κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που έπεσαν οι πρώτοι νεκροί της ηρωικής εξέγερσης των εργατών, τον Μάη του 1936, πραγματοποίησαν στη Θεσσαλονίκη την Πρωτομαγιά  αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, της ΚΝΕ, εργατικά σωματεία και φορείς, συνεχίζοντας παράλληλα τον αγώνα για τον αγωνιστικό γιορτασμό της πρωτομαγιάς με απεργία και συγκέντρωση στις 6 Μάη.  

Αρχικά συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, από όπου ξεκίνησαν συγκροτημένα, κρατώντας τα στεφάνια στα χέρια τους, μαχητική πορεία μέχρι το χώρο θυσίας των εργατών του Μάη του '36, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου.

Με συνθήματα όπως «Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά», «7ωρο, 5νθήμερο, σταθερή δουλειά, αυτή είναι η απαίτηση της εργατιάς», «Τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά, σταθερή δουλειά ζητά η εργατιά» και «Τέρμα πια ο εμπαιγμός, ανθρώπινος δεν γίνεται ο καπιταλισμός», «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», έφτασαν στο χώρο.

Στεφάνι κατέθεσαν εκπρόσωποι της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, του ΠΑΜΕ, δεκάδων εργατικών σωματείων από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, της ΠΕΑΕΑ -ΔΣΕ, της ΕΔΥΕΘ, της ΟΓΕ, του ΜΑΣ, των Φοιτητικών Συλλόγων του ΑΠΘ, αθλητικών συλλόγων και άλλων φορέων της πόλης.

Με καταθέσεις στεφάνων στην Καισαριανή τίμησαν τους νεκρούς της εργατικής τάξης (VIDEO - ΦΩΤΟ)



 
 

«Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά»: Με το σύνθημα αυτό να δονεί τους δρόμους της Καισαριανής, Σωματεία και φορείς τίμησαν ανήμερα της εργατικής Πρωτομαγιάς τους νεκρούς της εργατικής τάξης, τους νεκρούς του Σικάγο, της πρώτης Πρωτομαγιάς το 1924, του Μάη του '36, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής καταθέτοντας στεφάνια στο Σκοπευτήριο.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία δίπλα στο ξενοδοχείο «Κάραβελ» και με πορεία κατευθύνθηκαν στο χώρο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής. Στην κεφαλή της πορείας οι εργαζόμενοι κρατούσαν τα στεφάνια με τα κόκκινα γαρύφαλλα.

«Από το Σικάγο ως την Καισαριανή, ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική»,  «Χρέος στο Σικάγο και στην Καισαριανή, είναι ο αγώνας για την ανατροπή», φώναζαν οι εργαζόμενοι. «Πρόοδος δεν είναι η σκλαβιά, καμία θυσία για τα αφεντικά», διαμήνυσαν τα σωματεία.

«…Μάνα μη λυπάσαι. Χαίρε μάνα» – Οι 200 της Καισαριανής

 

Η διαταγή των Γερμανών ναζί κατακτητών δημοσιεύτηκε στις 30 Απρίλη 1944:

«…Την 27.4.44 κομμουνιστικαί συμμορίαι παρά τους Μολάους κατόπιν μιας ενέδρας επιθέσεως εδολοφόνησαν ανάνδρως έναν Γερμανόν στρατηγόν και τρεις συνοδούς του (…) Ως αντίποινα θα εκτελεστούν: 1) Ο τυφεκισμός 200 κομμουνιστών την 1.5.1944. 2) Ο τυφεκισμός όλων των ανδρών τους οποίους θα συναντήσουν τα γερμανικά στρατεύματα επί της οδού Μολάων προς Σπάρτην…».

«Ανανδρία» – στη γλώσσα των κατακτητών (και των συνεργατών τους) – ήταν ο ηρωικός αγώνας ενάντια στην Κατοχή.

Στη γλώσσα των ναζί (και των ντόπιων ομοϊδεατών και επιγόνων τους) «δολοφονία» ήταν η ένοπλη αναμέτρηση του λαού με τις ορδές και τους γκαουλάιτερ του Χίτλερ.

Την επομένη, μέρα Δευτέρα, ξημέρωνε Πρωτομαγιά. Η Πρωτομαγιά του ’44. Το προσκλητήριο του θανάτου είχε ήδη γίνει από τα χαράματα, στο Χαϊδάρι. Κι από κει στο Σκοπευτήριο. Στην Καισαριανή.

Στη διαδρομή από το Χαϊδάρι στην Καισαριανή, οι μελλοθάνατοι αποτυπώνουν τις στερνές τους σκέψεις στο χαρτί. Πετούν στο δρόμο τα στερνά τους σημειώματα.

Όσα απ’ αυτά διασώθηκαν δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά το ’45 στην επιθεώρηση «Σήμερα».

Στην Πρωτομαγιά, στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση στις 6 Μάη με την ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ

 


 

 Αθήνα 29.4.21

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Στην Πρωτομαγιά, στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση στις 6 Μάη με την ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ

 


Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας ενημέρωσης των εργαζομένων και ανάδειξης της δράσης και των αγώνων των συνδικάτων, προχωρά στην έκδοση της δικής του Εφημερίδας. Για να δώσουμε ένα ακόμη βήμα στα συνδικάτα, τις ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τους εργαζόμενους που δίνουν μάχη και αγώνα πληροφόρησης, οργάνωσης, συλλογικής διεκδίκησης.  Για να σπάσουμε τον αποκλεισμό και τη φίμωση από τα ΜΜΕ των επιχειρηματικών ομίλων και των κυβερνήσεών τους.

Ενόψει της Εργατικής Πρωτομαγιάς, της Απεργίας στις 6 Μάη, σήμερα το ΠΑΜΕ δημοσιεύει την ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ

Την ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ μπορείτε να την διαβάσετε δωρεάν διαδικτυακά και να την «κατεβάσετε» από την ιστοσελίδα του ΠΑΜΕ στην παρακάτω διεύθυνση:

https://pamehellas.gr/panergatiki-teychos-1

Το ΠΑΜΕ ευχαριστεί όλους τους συναδέλφους που με την εθελοντική τους προσφορά, τις γνώσεις και το μεράκι τους βοήθησαν πολύμορφα στην έκδοση της εφημερίδας