Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2017

Ευτυχώς που δεν γίναμε ΚΟΥΒΑ!

 

Κούβα: To 72% του προϋπολογισμού του 2017 σε κοινωνικές δαπάνες


Foto: Ismael Francisco/Cubadebate.
Πηγή: www.cubadebate.cu 
  Πιστή στην σοσιαλιστική αντίληψη που τοποθετεί τον άνθρωπο στο επίκεντρο της  κυβερνητικής πολιτικής, η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε τον νόμο του κρατικού προϋπολογισμού του 2017 με τον οποίο το 72% των τρεχουσών δαπανών διατίθεται σε βασικές κοινωνικές υπηρεσίες που συνδέονται με την ποιότητα ζωής του πληθυσμού και τις παροχές κοινωνικής ασφάλισης.

Οι προϋπολογισμένες δαπάνες για την εκπαίδευση ανέρχονται σε 8.278.400.000 πέσος, ποσό που αντιπροσωπεύει το 23% του προϋπολογισμού και το 9% του ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές. Έτσι εξασφαλίζεται η λειτουργία των 9.433 σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με εκτιμώμενο αριθμό 1.771.800 μαθητών και όλη η πανεπιστημιακή εκπαίδευση, με εκτιμώμενο αριθμό 145.770 φοιτητών και επιπλέον των 140.600 παιδιών στα νηπιαγωγεία της χώρας.

ΕΠΟΝ: «Για μια ζωή ελεύθερη κι ωραία»




Στις 13 Γενάρη του 1946 άρχισε στην Αθήνα το 1ο Συνέδριο της ΕΠΟΝ. Πήραν μέρος εκατοντάδες αντιπρόσωποι από όλες τις γωνιές της Ελλάδας, που εκπροσωπούσαν 600 χιλιάδες ΕΠΟΝίτες, ΕΠΟΝίτισσες και αετόπουλα, ανταρτοεπονίτες του βουνού, επονοελασίτες της πόλης, παλιοί και καινούριοι αγωνιστές, εκλεγμένοι δημοκρατικά από τις συνελεύσεις και συνδιασκέψεις των οργανώσεών τους παίρνουν μέρος στο Συνέδριο και διατρανώνουν τη θέλησή τους να αγωνιστούν κατά της τρομοκρατίας, για τη διαφύλαξη της ενότητας της νέας γενιάς και τη δημοκρατία.
36773
Φωτογραφία από την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.
Το Συνέδριο χαιρετίζουν οι μητροπολίτες Κοζάνης Ιωακείμ και Ηλείας Αντώνιος, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Κιτσίκης, Κόκκαλης, Θεοδωρίδης, Δεσποτόπουλος, ο Βασίλης Ρώτας, ο Κώστας Βάρναλης, η Ρόζα Ιμβριώτη, ο Κ. Γαβριηλίδης (από το ΑΚΕ), ο Αλ. Σβώλος (από την ΕΛΔ), ο Β. Μπαρτζώτας (από το ΚΚΕ), ο Κρητικός (από τη Δημ. Ενωση) κ.ά.
Οι αντιπρόσωποι στις ομιλίες τους μεταφέρουν τον ΕΠΟΝίτικο παλμό της νέας γενιάς, τη θέλησή της να παλέψει ενάντια στην τρομοκρατία, κατά της αναβίωσης του φασιστικού κινδύνου. Να υπερασπίσει τα ιδανικά για τα οποία χιλιάδες ΕΠΟΝίτες και ΕΠΟΝίτισσες έδωσαν τη ζωή τους.
Το 1ο Συνέδριο της ΕΠΟΝ πέρασε στην ιστορία του κινήματος της νεολαίας σαν το μεγαλύτερο φόρουμ ενότητας, δημοκρατικής διαπαιδαγώγησης και αγωνιστικής ανάτασης της νέας γενιάς της Ελλάδας.

Συσκοτίζεται η ουσία...


Ψηλά κρατιέται η συζήτηση για την υπόθεση της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας που ελέγχεται για το χρηματισμό γιατρών, προκειμένου να συνταγογραφούν τα φάρμακά της και να επεκτείνει το μερίδιό της στην αγορά. Από την κυβέρνηση γίνεται προσπάθεια το υπαρκτό - όπως όλα δείχνουν - σκάνδαλο να αποδοθεί στις προηγούμενες κυβερνήσεις, βάζοντας στο κάδρο ακόμα και πρώην υπουργούς, θέλοντας προφανώς να αξιοποιήσει και πολιτικά τις αποκαλύψεις. Από την πλευρά της ΝΔ, αποποιούνται οποιαδήποτε ευθύνη και «αντεπιτίθενται» με υπονοούμενα για την κυβέρνηση ότι, με την πολιτική τιμών που εφαρμόζει στα φάρμακα, υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και εταιρείες. 
 
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, όπως και στο παρελθόν, τέτοιες υποθέσεις, όταν αποκαλύπτονται, αξιοποιούνται για επιχειρηματικά και πολιτικά «ξεκαθαρίσματα». Κάτι τέτοιο φαίνεται πως θα συμβεί και τώρα, καθώς ήδη διαρρέονται πληροφορίες ότι το μέγεθος του σκανδάλου είναι ισάξιο της «Siemens». Αυτό που κρύβεται είναι το εξής: Το υπόβαθρο τέτοιων σκανδάλων είναι η λειτουργία της Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και η διαχείριση του Φαρμάκου ως εμπορεύματος. Εκεί βρίσκεται η βάση της διαπλοκής του κράτους με τις φαρμακοβιομηχανίες, όπως γίνεται άλλωστε γενικά με τους μονοπωλιακούς ομίλους, ανεξάρτητα από κλάδο. Εκεί βρίσκεται όμως και η αιτία για το γεγονός ότι ένα μέρος των γιατρών λειτουργούν κυριολεκτικά ως πλασιέ επιχειρηματικών συμφερόντων, που είναι κοινό μυστικό, ανεξάρτητα από το αν και σε ποιο βαθμό θα αποδειχτούν βάσιμες οι αποκαλύψεις για τη συγκεκριμένη φαρμακοβιομηχανία.