Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Yes, mister Λάτση


Λίγες ημέρες πριν τις τελευταίες εθνικές εκλογές και μέχρι σήμερα μια λέξη άρεσε πολύ στους τότε υποψήφιους και σήμερα υπουργούς της ΝΔ καθώς και στον πρωθυπουργό. Η λέξη «εργαλειοποίηση». Η μετατροπή του ουσιαστικού σε ρήμα και η σύνδεσή του με την πολιτική πράξη νόμιζαν προς προσέδιδε στο λόγο τους στοχαστικό και διανοουμενίστικο κύρος ικανό να κρύψει τον κυνισμό των σκέψεων και των πράξεων που υπονοούσε.

Η «εργαλειοποίηση» αναφερόταν στα μνημεία, τα οποία υποτίθεται γίνονται «εργαλεία» στα χέρια ιδεοληπτικών χειριστών με σκοπούς «αλλότριους», όπου αλλότριοι σκοποί είναι να εμποδίζονται οι επενδυτές να επενδύουν. Βέβαια, αν πρέπει σοβαρά να μιλήσουμε για «εργαλεία» – που δεν είναι κατ’ αρχήν ο σκοπός αυτού του σημειώματος – ίσως χρειάζεται να γίνει μία μικρή επισήμανση.

Δημαρχείο Καρδίτσας – Αστυνομική βία και χημικά στην κινητοποίηση συνδικάτων και φορέων που αντιδρούν στην παραχώρηση των Αγράφων (ΦΩΤΟ)



Με χημικά και κροτίδες κρότου λάμψης προσπάθησαν να απωθήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις την είσοδο στο Δημαρχείο δημοτικών συμβούλων της ΛΑΣΥ και αντιπροσωπεία φορέων που αντιστέκονται στην παραχώρηση της γης των Αγράφων για εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Μαζική ήταν η κινητοποίηση των συνδικάτων και φορέων της Καρδίτσας ενάντια στο ξεπούλημα δημοτικής γης, της καταστροφής του περιβάλλοντος αλλά και της ιδιωτικοποίησης και παράδοσης της Ενέργειας σε επιχειρηματικούς ομίλους.
Στην κινητοποίηση καλούσαν το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου, το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και ο Σύλλογος Γυναικών.

Με πανό και συνθήματα βρέθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στην είσοδο του δημαρχείου της Καρδίτσας, όπου θα συνεδρίαζε η οικονομική επιτροπή, για να εγκρίνει την παραχώρηση της γης των Αγράφων, για εγκατάσταση ανεμογεννητριών.

Νέος γύρος εκβιασμών


  Πηγή: Eurokinissi

Στις «επετειακές» δηλώσεις για τον έναν χρόνο από την τυπική ολοκλήρωση των μνημονίων και της «εποπτείας», που συνεχίζονται όμως κανονικά στην πλάτη του λαού, αξιωματούχοι της Κομισιόν «ενθαρρύνουν» τη νέα κυβέρνηση να αξιοποιήσει το μνημονιακό «κεκτημένο» για να κλιμακώσει την αντιλαϊκή επίθεση.

Παράλληλα, αποδίδουν τα εύσημα στον ΣΥΡΙΖΑ, που στη δική του κυβερνητική θητεία «έτρεξε» με συνέπεια την ατζέντα με τα μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, «βγάζοντας λάδι» όλες τις προηγούμενες «μνημονιακές» κυβερνήσεις, πριν παραδώσει τη σκυτάλη στην επόμενη.

Επαγρύπνηση


Ανεξάρτητα από την πορεία του περιβόητου ιρανικού τάνκερ και αν υπάρχει σχεδιασμός να περάσει αυτό από κάποιο λιμάνι της Ελλάδας ή όχι, αυτό που αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά είναι πόσο βαθιά μπλεγμένη στο κουβάρι θανάσιμων ανταγωνισμών είναι η χώρα μας. Οι προειδοποιητικές παρεμβάσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ, η επιφυλακή της ελληνικής κυβέρνησης και ο διπλωματικός «πυρετός» γύρω από το πλοίο είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα - «καμπανάκια» για το λαό, ώστε να επαγρυπνεί. Πόσο μάλλον που η χώρα μας δεν είναι απλός «παρατηρητής» των εξελίξεων, αλλά αναλαμβάνει αναβαθμισμένους ρόλους που την καθιστούν «μαγνήτη» επιθέσεων, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την «καταρχήν συμφωνία» με τις ΗΠΑ για συμμετοχή ελληνικής φρεγάτας σε επιχειρήσεις στον Περσικό. Ολοι αυτοί οι κίνδυνοι είναι η άλλη όψη του τίτλου του «προτιμώμενου εταίρου» των ΗΠΑ που απέσπασε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πασχίζει να κρατήσει επάξια η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ. Κάθε παρότρυνση εφησυχασμού, που συνοδεύει τη συσσώρευση εύφλεκτης ύλης στην περιοχή μας, είναι και ένας ακόμα λόγος για το λαό να διεκδικεί την απεμπλοκή της χώρας από αυτούς τους σχεδιασμούς.

Ανοιχτό κάλεσμα ενότητας και δράσης προς σωματεία και εργαζόμενους για τη σύσκεψη στις 5 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη



Σύσκεψη συνδικαλιστών, σωματείων διοργανώνει την Πέμπτη 5 Σεπτέμβρη  στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ το ΠΑΜΕ και απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα για ενωτικό, μαζικό, ταξικό αγώνα για σύγχρονους όρους δουλειάς, για ζωή με δικαιώματα, προς τις διοικήσεις των συνδικάτων, των ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων, κάθε αγωνιστή συνδικαλιστή, προς όλους τους εργαζόμενους.

Η σύσκεψη γίνεται ενόψει του συλλαλητηρίου στη ΔΕΘ στις 7 Σεπτέμβρη, στην πλ. Αριστοτέλους. 

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του, αναφέρει:

«Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησε με φόρα για να εφαρμόσει και να βαθύνει ακόμα περισσότερο την επίθεση στα εργατικά ασφαλιστικά δικαιώματα βρίσκοντας στρωμένο το έδαφος από την αντεργατική παρακαταθήκη του ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέτρα που ήδη εξήγγειλε και αυτά που θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τη ζωή του εργαζόμενου λαού. Οι αντεργατικές ρυθμίσεις που έφερε στα κλεφτά η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι, η μία για τους εργολαβικούς εργαζόμενους και η άλλη για τις απολύσεις αλλά και οι σχεδιασμοί της να μπει νέο χτύπημα στη συλλογική οργάνωση και πάλη, είναι οι πρώτες παρεμβάσεις στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, που δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για το ποια θα είναι η συνέχεια.

Πία Κλεμπ: «Δεν είμαι ανθρωπίστρια…Καιρός να λιώσουμε τα μετάλλια για να φτιάξουμε τα δόρατα της επανάστασης»



Η Πια Κλεμπ με ένα κείμενο καταπέλτη, αρνείται βράβευση από τη δήμαρχο του Παρισιού, λέγοντας πως δεν είναι «ανθρωπίστρια», αλλά αγωνίζεται για κοινωνική δικαιοσύνη. 

Η Πία Κλεμπ είναι καπετάνισσα ερευνητικού και σωστικού σκάφους και έχει σώσει από βέβαιο πνιγμό στα νερά της Μεσογείου χιλιάδες πρόσφυγες. Για τη δράση της διώκεται από την ιταλική κυβέρνηση και βρίσκεται αντιμέτωπη με ποινή φυλάκισης έως και 20 χρόνια για… «διευκόλυνση παράνομης μετανάστευσης». Η ίδια κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι εγκαταλείπει ανθρώπους να πεθάνουν στη θάλασσα και τις ιταλικές αρχές ότι «ποινικοποιούν την αλληλεγγύη». Θυμίζουμε ότι για ανάλογη δράση έχει ασκηθεί από την ιταλική κυβέρνηση ποινική δίωξη και στην Κάρολα Ρακέτε, για την οποία γράψαμε στην Κατιούσα, δείτε εδώ).

ΝΑΤΟ το σπίτι μας, μεντεσές το μενού μας



Εδώ και τρεις μέρες παρακολουθούμε ένα κακοπαιγμένο θεατράκι με ατάλαντους ηθοποιούς. Τίτλος «το ιρανικό τάνκερ και ο μεντεσές».

Εδώ και τρεις μέρες παρακολουθούμε ένα κακοπαιγμένο θεατράκι με ατάλαντους ηθοποιούς. Τίτλος «το ιρανικό τάνκερ και ο μεντεσές».

Η υπόθεση ξετυλίγεται από τις Αρχές του Γιβραλτάρ όταν  απορρίψαν το αίτημα των ΗΠΑ για εφαρμογή αμερικανικών κυρώσεων σ’ ένα ιρανικό σούπερ τάνκερ (τρομοκρατικό κατά την άποψή τους) που τόλμησαν οι αδαείς να επιτρέψουν τον απόπλου του. Σε πρωταγωνιστικό ρόλο ο Μάικ Πομπέο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, αλλιώς γεράκι, αλλιώς ο τιμωρός: «Μη τολμήσετε να βοηθήσετε το τάνκερ να φτάσει στη Συρία θα έχετε κυρώσεις». Αλλοίμονο σ’ όποιον παρακούσει τις εντολές της Υπερδύναμης. Θα του απαγορεύσει διαπαντός την είσοδο στις ΗΠΑ και θα ανακηρυχτεί σε persona non grata. Και ξέρετε τι σημαίνει αυτό. Τέρμα τα κοκτέιλ, τέρμα οι βόλτες στο Μανχάταν και τα ψώνια στο Bergdorf Goodman, γιατί να σας βγάλει από το ΝΑΤΟ δεν γίνεται, θα χάσει τους καλύτερους πελάτες του.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΔΕΘ


Πρόγραμμα δράσης από τα σωματεία μπροστά στις 7 Σεπτέμβρη
 
Στις 26/8 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - συναυλία έξω από το ΕΚΘ

Από παλιότερη παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης σε εργοτάξιο του Μετρό
Από παλιότερη παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης σε εργοτάξιο του Μετρό
Με σύνθημα «Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε την πάλη μας, με κορύφωση τα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ», η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους με τη μαζική συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που διοργανώνει στις 7 Σεπτέμβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους, να δώσουν μαχητική, αποφασιστική απάντηση στην αντεργατική επίθεση που κλιμακώνεται.
 Στην πορεία προς το συλλαλητήριο της ΔΕΘ, τη Δευτέρα 26 Αυγούστου, στις 7.30 μ.μ., οργανώνει εκδήλωση με ομιλία και συναυλία - γλέντι, στο πάρκο μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, αυτές τις μέρες, συνεδριάζουν τα ΔΣ Σωματείων με στόχο να καθορίσουν πρόγραμμα δράσης και παρεμβάσεων, ενόψει της ΔΕΘ. Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης συνεδρίασε και αποφάσισε συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ, προετοιμασία μαζικών Γενικών Συνελεύσεων σε μεγάλα εργοτάξια (π.χ. του αεροδρομίου και του Μετρό), παρεμβάσεις και δράσεις με αιχμή τον συνδικαλιστικό νόμο, το Ασφαλιστικό, τις ΣΣΕ και μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.