Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΩΣ ΤΖΑΜΙ


Ενταγμένη στο κλιμακούμενο παζάρι Τουρκίας με ΗΠΑ - ΕΕ αλλά και Ρωσία
 
Λίγα 24ωρα μετά τις ανακοινώσεις για την Αγία Σοφία, ο Ερντογάν δήλωσε ανοιχτός «σε προσφορές που βασίζονται στη συνεργασία»

Ο Ερντογάν επέλεξε στο διάγγελμά του να έχει φωτογραφία της Αγίας Σοφίας για φόντο
Turkish Presidency
Ο Ερντογάν επέλεξε στο διάγγελμά του να έχει φωτογραφία της Αγίας Σοφίας για φόντο
 
 
Μετά το Προεδρικό Διάταγμα, που υπογράφτηκε στις 10 Ιούλη, ξεκίνησαν ήδη οι προετοιμασίες για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως χώρου μουσουλμανικής λατρείας, εξέλιξη άρρηκτα δεμένη με την όξυνση του αντιλαϊκού παζαριού της τουρκικής αστικής τάξης με τις ΗΠΑ, την ΕΕ αλλά και τη Ρωσία.
 
 Στο διάγγελμά του, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι στόχος είναι η προετοιμασία του χώρου, ώστε να υποδεχτεί μουσουλμάνους για προσευχή την Παρασκευή 24 Ιούλη (μέρα υπογραφής, το 1923, της Συνθήκης της Λοζάνης που καθόρισε τα σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας και σήμερα ευθέως αμφισβητεί η τουρκική αστική τάξη) και αφού ισχυρίστηκε ότι «θα είναι ανοιχτός σε όλους τους μουσουλμάνους και τους χριστιανούς, σε όλους τους ξένους», υπογράμμισε ότι «η χρήση της Αγίας Σοφίας αφορά την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας. Το δικαίωμα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, σύμφωνα με τις ιδρυτικές αρχές της χώρας, έχει την ίδια βαρύτητα με τη σημαία της Τουρκικής Δημοκρατίας, την πρωτεύουσά της, τη γλώσσα, τα σύνορα και τις 81 επαρχίες της.

Ποιους ενοχλεί το 29ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ;


Από την προετοιμασία του χώρου στο Στόμιο 
Από την προετοιμασία του χώρου στο Στόμιο

Ένα ...διαφορετικό διήμερο ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του την Παρασκευή 17 Ιούλη στο Στόμιο της Λάρισας, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους πολύμορφους αγώνες που ανέπτυξαν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου ο λαός και η νεολαία να «μείνουν δυνατοί», διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων τους. Ένα διήμερο «αλλιώς», με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των κατασκηνωτών και επισκεπτών, κόντρα στα ημίμετρα και την κοροϊδία της κυβέρνησης.

Φαίνεται, όμως, ότι το 29ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ ενοχλεί...

Για τα μνημεία του σοσιαλισμού στη Γερμανία



Μόνο αποτροπιασμό προκαλεί η ενέργεια του Λαγού και άλλων ακροδεξιών να επιτεθούν στην ανέγερση αγάλματος του Λένιν σε γερμανική πόλη, έχοντας πάρει αέρα από το πρόσφατο αντικομμουνιστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. Δείχνει τον πανικό όλων τους, γιατί βλέπουν ότι οι κομμουνιστικές ιδέες όχι μόνο δεν έχουν ξεφτίσει, αλλά συνεπαίρνουν όλο και περισσότερους εργαζόμενους, ιδιαίτερα νέους και νέες, που βιώνουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα και θέλουν να ζήσουν χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Να πληροφορήσουμε λοιπόν τους διάφορους «λαγούς» ότι θα πρέπει να κάνουν πολύ δρόμο και πολλές υπερωρίες, γιατί εκτός από το άγαλμα του Λένιν στο Γκελζενκίρχεν, μόνο στο γερμανικό έδαφος υπάρχουν ακόμα 24 αγάλματα και πλακέτες προς τιμή του μεγάλου επαναστάτη, όπως στην πόλη Σβερίν κοντά στη Βαλτική Θάλασσα. Σε αυτά προστίθενται τα χιλιάδες μνημεία του Σοβιετικού Στρατού, της αντιφασιστικής πάλης και των σκληρών αγώνων της γερμανικής εργατικής τάξης, που και αυτά είναι στο στόχαστρό τους.

Αντιλαϊκό σχέδιο


Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

Οι λεπτομέρειες για το σχέδιο αξιοποίησης των 32 δισ. ευρώ που προορίζονται για την Ελλάδα από το «Ταμείο Ανάκαμψης» της ΕΕ δικαιολογούν απόλυτα την ανυπομονησία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων να πέσουν αυτά τα χρήματα στην «αγορά», καθώς δεν υπάρχει ούτε ένα σημείο στο σχεδιασμό της κυβέρνησης που να μην ανοίγει νέα πεδία και να μη διαμορφώνει καλύτερους όρους κερδοφορίας για τις επενδύσεις τους.

Στον αντίποδα, επιβεβαιώνεται ότι τα χρήματα αυτά και η «ανασυγκρότηση» της ελληνικής οικονομίας θα αποτελέσουν μοχλό για πιο βαθιές και μόνιμες αντεργατικές - αντιλαϊκές αλλαγές, για μεταρρυθμίσεις που παγιώνουν προηγούμενες ανατροπές και προσθέτουν άλλες, σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Βασικός άξονας στο πόρισμα της επιτροπής που συνέστησε η κυβέρνηση για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι «ο μετασχηματισμός της οικονομίας με ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων». Σ' αυτήν την κατεύθυνση, προτείνονται μέτρα όπως οι «επιταχυνόμενες αποσβέσεις» και η «μείωση κόστους Ενέργειας», ώστε μια επένδυση να αποφέρει μεγαλύτερο και γρηγορότερο κέρδος.