Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Επόμενη μέρα


Στην «επόμενη μέρα» μεταφέρεται σιγά σιγά από τα αστικά επιτελεία η συζήτηση για τον κορονοϊό. Τι περιλαμβάνει όμως αυτή η συζήτηση; Εκτιμήσεις για την επίδραση που θα έχουν τα μέτρα διαχείρισης της επιδημίας στην οικονομία της Ελλάδας και της ΕΕ. Προβλέψεις για τα ζητήματα συνοχής που θα προκύψουν στην ΕΕ εξαιτίας των αντιθέσεων για τη διαχείριση των συνεπειών από τον κορονοϊό. Εκτιμήσεις για το «δημοσιονομικό κενό» που προκαλούν τα μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, τα οποία ανακοινώνει αυτήν την περίοδο η κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη ύφεση της οικονομίας. Η κατακλείδα αυτής της συζήτησης είναι ότι «πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι, επειδή η διαχείριση της επόμενης μέρας θα είναι δύσκολη». Τι σημαίνει αυτό; Οτι κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι ετοιμάζονται μετά το τέλος της πανδημίας να στείλουν το λογαριασμό στο λαό. Κι αυτό θα γίνει τόσο με τη μονιμοποίηση των αντεργατικών μέτρων που παίρνονται στις «έκτακτες» συνθήκες της επιδημίας, όσο και με τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων, στο όνομα του να ορθοποδήσει η οικονομία και «να καλύψει το χαμένο έδαφος». Και επειδή πολλά γράφονται αυτές τις μέρες, ότι στο δίλημμα «σωτηρία της οικονομίας ή των ανθρώπινων ζωών» η κυβέρνηση επέλεξε το δεύτερο χωρίς άλλη σκέψη, δεν είναι μακριά η μέρα που η κοροϊδία και η υποκρισία θα αποκαλυφθούν σε όλο τους το μεγαλείο. Γι' αυτό χρειάζεται από το λαό επαγρύπνηση και σε καμία περίπτωση να μη δεχτεί να βάλουν σε καραντίνα την αμφισβήτηση της αντιλαϊκής πολιτικής, που συνθλίβει τις ανάγκες του.

Κοινή Ανακοίνωση 44 Κομμουνιστικών Νεολαιών για την πανδημία


Με πρωτοβουλία της ΚΝΕ που συνδιαμορφώθηκε με άλλες Οργανώσεις, προέκυψε Κοινή Ανακοίνωση 44 Κομμουνιστικών Νεολαιών από όλο τον κόσμο για την πανδημία του Covid-19, που ζητούν να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, των εργαζομένων και της νεολαίας. 
Μεταξύ άλλων σημειώνουν:
 
«-- Το δημόσιο σύστημα Υγείας ακόμη και ισχυρών καπιταλιστικών χωρών είναι "γυμνό", είναι ελλιπές, λόγω των πολιτικών που ασκούνται προς όφελος της εμπορευματοποίησης της Υγείας, των καπιταλιστικών κερδών. Η ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων βρίσκεται σε κίνδυνο. Χρειάζεται τώρα να παρθούν επείγοντα και απαραίτητα μέτρα.
-- Ηδη, αλλά και το επόμενο διάστημα, εκατομμύρια εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους ή έχουν μειώσεις στους μισθούς τους, τα ωράριά τους γίνονται "λάστιχο". Οχι εξαιτίας του Covid-19, αλλά επειδή οι καπιταλιστές για ακόμη μία φορά ρίχνουν τα βάρη στις πλάτες τους.

-- Ακόμη και οι επιστημονικές προσπάθειες για να βρεθεί το εμβόλιο για τον Covid-19 είναι αντικείμενο ανταγωνισμών ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές, οι οποίοι είναι αδίστακτοι. Η καπιταλιστική αναρχία στην παραγωγή δεν ικανοποιεί στοιχειώδεις ανθρώπινες ανάγκες.

Νέοι και νέες του κόσμου,

Καταλύτης ανταγωνισμών


  Πηγή: Eurokinissi

Τα «απογοητευτικά» - κατά τα αστικά επιτελεία - αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την περασμένη Πέμπτη, για τους τρόπους θωράκισης των καπιταλιστικών οικονομιών από την πανδημία, τα «μαχαίρια» που ξαναβγήκαν στο τραπέζι, αποκαλύπτουν πόση αξία πρέπει να δίνει ο λαός στα παραμύθια περί «αλληλεγγύης» από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις.

Στα μεταξύ τους παζάρια η «τράπουλα» είναι από τα πριν σημαδεμένη ενάντια στο λαό. Γι' αυτό και η τωρινή αντιπαράθεση ανάμεσα στους υπέρμαχους του «ευρωομολόγου» και τους θιασώτες των «πιστοληπτικών γραμμών» καμιά σχέση δεν έχει με τα δικά του συμφέροντα, αφού όλοι τους έχουν «κοινό παρονομαστή» την ολομέτωπη επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, το φόρτωμα των «σπασμένων» στις πλάτες του.

Η πραγματικότητα «φωνάζει» άλλωστε πως ο καβγάς δεν αφορά το ζήτημα των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά βρίσκεται ήδη «στην επόμενη μέρα», στην προσπάθεια θωράκισης των επιχειρηματικών ομίλων της κάθε πλευράς από τις συνέπειες της επερχόμενης καπιταλιστικής ύφεσης και κρίσης.