Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Ο πραγματικός ένοχος για την ακρίβεια

 

Πηγή: Eurokinissi

 

*Του Γρηγόρη Λιονή

«Να πάρω και φέτα;». «Καλύτερα άστην, έχει φτάσει 11 ευρώ το κιλό». Διάλογοι τέτοιου τύπου είναι πλέον καθημερινότητα για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, που αδυνατεί να καλύψει ακόμα και στοιχειώδεις πλευρές της καθημερινότητάς της. Έτσι, αναγκάζεται να κάνει αλλαγές και περικοπές σε είδη διατροφής, να σταματήσει μια σειρά δραστηριότητες, να κάνει ουσιαστικές εκπτώσεις στην καθημερινότητά της. Η λεγόμενη «ακρίβεια» αποτελεί πλέον κυρίαρχο θέμα για πλατιά εργατικά - λαϊκά στρώματα σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Γύρω από το μέτωπο της ακρίβειας τα αστικά κόμματα «κονταροχτυπιούνται»... Η ΝΔ προσπαθεί να εμφανίσει ότι επιχειρεί να περιορίσει την ακρίβεια για τον λαό, επιμένοντας ωστόσο στο ότι είναι περιορισμένες οι ικανότητές της να το κάνει, αφού «είναι διεθνές πρόβλημα», ενώ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για την ανικανότητά της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. 

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ Κορυφώνονται οι κινητοποιήσεις για δημόσια και δωρεάν περίθαλψη, κόντρα στην εμπορευματοποίηση

 

Στις 29 και 30 Νοέμβρη η 48ωρη απεργία της ΟΕΝΓΕ | Κοινός βηματισμός και κινητοποιήσεις των υγειονομικών με σωματεία και φορείς σε όλη τη χώρα

 

Βδομάδα αποφασιστικής κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων για την Υγεία θα είναι η ερχόμενη, με εκατοντάδες σωματεία σε όλη τη χώρα, μαζί με τους νοσοκομειακούς και συνολικά τους υγειονομικούς να βγαίνουν στους δρόμους, ενάντια στην κατάρρευση των νοσοκομείων.

Σταθμό στις κινητοποιήσεις αποτελεί η 48ωρη πανελλαδική απεργία στις 29 και 30 Νοέμβρη που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, η οποία ήδη αγκαλιάζεται από φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος και γίνεται αφορμή για κοινές κινητοποιήσεις εκείνες τις μέρες. Στην αιχμή των διεκδικήσεων βρίσκονται τα μέτρα ενίσχυσης των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, ξεχωρίζοντας τις προσλήψεις προσωπικού και τη χρηματοδότηση. Διεκδικήσεις που βρίσκονται στον αντίποδα των σχεδιασμών της κυβέρνησης, που φέρνει τα ιδρύματα σε αδιέξοδο, στο πλαίσιο της εφαρμογής του αντιδραστικού «νέου ΕΣΥ», με λουκέτα και συγχωνεύσεις αλλά και με ένταση της επιχειρηματικής δράσης που είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος.

Στις κινητοποιήσεις ξεχωρίζει επίσης η αντίθεση στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση (βλ. και σελ. 23), με τους εργαζόμενους στα ψυχιατρικά νοσοκομεία και τις δομές απεξάρτησης να είναι στο «πόδι» απαιτώντας την απόσυρσή του.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Δυναμώνουμε τον συλλογικό αγώνα ενάντια στην πολύμορφη βία που βιώνουν οι γυναίκες

 

 

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στις 25 Νοέμβρη σημειώνει:

«Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, δυναμώνει τον συλλογικό αγώνα ενάντια στην πολύμορφη βία που βιώνουν οι γυναίκες στο χώρο εργασίας, στην οικογένεια, σε κάθε πλευρά της κοινωνικής τους ζωής, ενάντια σε κάθε μορφής βία που εντείνει την γυναικεία ανισοτιμία τους και βάζει φραγμό στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στη βία των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της προσφυγιάς. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας ιδιαίτερα στις Παλαιστίνιες γυναίκες και τα παιδιά τους, που βιώνουν τη βία κι επιθετικότητα του κατοχικού κράτους του Ισραήλ, με τη στήριξη των ευρωατλαντικών συμμάχων του. Αντιπαλεύουμε την εμπλοκή της Ελλάδας στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και των κομμάτων που στηρίζουν τα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ- ΝΑΤΟ- ΕΕ.