Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

6/7/1976: Σουέτο, ο καθρέφτης της ρατσιστικής σκλαβιάς στη Νότια Αφρική

 

Το χώμα της Αζάνια στη Νότια Αφρική ξαναβάφτηκε με το αίμα των ηρωικών παιδιών του Σουέτο. Δεκάδες καρδιές έπαψαν να χτυπάνε κι αμέτρητοι είναι οι τραυματισμένοι από τις σφαίρες των ρατσιστών. Η Αζάνια και πάλι βουτηγμένη στο πένθος της άδικης σφαγής των παιδιών της. Το 1960 η σφαγή του Σάπερβιλ ξεσήκωσε την παγκόσμια αγανάχτηση. Τώρα το Σουέτο δείχνει ως που μπορεί να φτάσει η ρατσιστική θηριωδία.

Το μαρτυρικό Σουέτο είναι το πρότυπο όλων των άλλων γκέτο όπου μαντρώνουν τους Αφρικανούς των «αστικών περιοχών». Είναι ο καθρέφτης όλων των γκέττο που βρίσκονται στις περιφέρειες για να εξασφαλίζουν την αδιάκοπη ροή φτηνής εργατικής δύναμης. Η λέξη Σουέτο είναι συνώνυμη με τη χειρότερη και πιο άγρια μορφή εκμετάλλευσης που υπάρχει αυτή τη στιγμή πάνω στον πλανήτη μας.

26 γκέττο γύρω από τη «χρυσή πόλη»

(...) Στη «χρυσή πόλη», το Γιοχάνεσμπουργκ, όλες οι αντιθέσεις του ρατσισμού και της αποικιοκρατίας είναι σε μεγάλο βαθμό οξυμένες. Ετσι, μόλις λίγα μίλια έξω από την «άσπρη» πόλη με τους ουρανοξύστες, τις μεγάλες κούρσες και την πολυτέλεια, συναντάει κανείς γκέττο αθλιότητας και φτώχειας, παράγκες και παιδιά ξυπόλυτα με άδεια στομάχια.

Υπάρχουν 26 τέτια γκέττο στα νοτιοδυτικά του Γιοχάνεσμπουργκ. Το Σουέτο είναι το μεγαλύτερο. (...) Σήμερα έχει πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους, που η τεράστια πλειοψηφία τους είναι εργάτες στα μεταλλεία, τις φάμπρικες και τα καταστήματα του Γιοχάνεσμπουργκ.

Παράσταση διαμαρτυρίας συνταξιούχων στα κεντρικά του ΕΦΚΑ (VIDEO - ΦΩΤΟ)



Παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του ΕΦΚΑ στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε σήμερα Τρίτη, 6 Ιούλη, το πρωί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων της πόλης.

Διαμαρτυρήθηκαν μεταξύ άλλων για τις πολυήμερες καθυστερήσεις στα ραντεβού, απόρροια των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό, ενώ εξέφρασαν και την απόλυτη διαφωνία των συνταξιούχων στην ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων που δρομολογεί η κυβέρνηση, με το σχέδιο νόμου, που αυτές τις ημέρες είναι σε δημόσια διαβούλευση και το οποίο προβλέπει τη μετατροπή των ασφαλισμένων σε «επενδυτές».

Όπως σημείωσαν και στο υπόμνημα που κατέθεσαν «τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων της Θεσσαλονίκης γίνονται καθημερινά δέκτες καταγγελιών από συνταξιούχους για την αδυναμία να επικοινωνήσουν και να εξυπηρετηθούν από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, για προβλήματα που αφορούν είτε μεταβολές στις συντάξεις τους, τις οποίες δεν έχουν την δυνατότητα να κατανοήσουν, είτε την καθυστέρηση έκδοσης της κύριας ή της επικουρικής τους σύνταξής, είτε θέματα υγείας και φαρμάκου, είτε άλλες αναγκαίες για αυτούς διευκρινίσεις, όπως π.χ. η έκδοση βεβαιώσεων για τα αναδρομικά που έλαβαν, για κατάθεση συμπληρωματικών φορολογικών δηλώσεων, είτε για τις καθυστερήσεις στις Επιτροπές Πιστοποίησης Αναπηρίας κ.ά.».

Η Ασφάλισή μας δεν είναι τζόγος!

 



Η επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία με την τωρινή επίθεση στους μισθούς, στις συλλογικές συμβάσεις, την αλλαγή προς το χειρότερο στις εργασιακές σχέσεις. Είναι η συνέχεια πάνω στους συνεχόμενους αντεργατικούς νόμους που έχει φέρει έως τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ και οι οποίοι θα ακυρωθούν στην πράξη μέσα στους χώρους δουλειάς και στη ζωή.

Το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο δεν έχει αυτοτέλεια. Η μετατροπή της Ασφάλισης σε ατομική υπόθεση στηρίζεται σε όλους τους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ο νόμος - λαιμητόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (ν. Κατρούγκαλου) έβαλε τις βάσεις της διαμόρφωσης ενός νέου τοπίου στην Ασφάλιση, όπου η συμμετοχή του κράτους και της εργοδοσίας περιορίζεται δραστικά, ανοίγοντας τον δρόμο για να κυριαρχήσουν τα κοράκια ασφαλιστικών εταιρειών. Ο νόμος αυτός παρέμεινε αλώβητος επί ΝΔ, καθώς ολόκληρη η αρχιτεκτονική του όχι μόνο διατηρήθηκε, αλλά πλαισιώθηκε με νέες διατάξεις στην ίδια κατεύθυνση και παράλληλα καλύφθηκαν και τα όποια νομικά κενά.

Ευθύνη ή καθήκον;

 



Το σκληρό παιχνίδι της αμείλικτης πραγματικότητας και της πολιτικής τακτικής και στρατηγικής της αντιμετώπισης, έχει εσχάτως μπουκώσει από την κατάχρηση του όρου ατομική ευθύνη.

Το σκληρό παιχνίδι της αμείλικτης πραγματικότητας και της πολιτικής τακτικής και στρατηγικής της αντιμετώπισης, έχει εσχάτως μπουκώσει από την κατάχρηση του όρου ατομική ευθύνη. Περασμένη από τα διαστρεβλωτικά κάτοπτρα της ταξικής ωφέλειας και την κακοήθεια της καθωσπρεπίστικης επικράτησης ενός άκρατου ατομικισμού – που φόρεσε τη λεοντή της ελευθερίας σκέψης και πράξεων, για να δίνει άλλοθι στο «ο θάνατός σου η ζωή μου» – η ατομική ευθύνη μετατράπηκε σε ιδεολογικό όπλο. Έτσι το καπιταλιστικό σύστημα, σε συνθήκες μάλιστα πανδημίας που το διευκόλυναν να περνάει ως φυσικά τα αφύσικα της ανθρώπινης ζωής και οντολογικής φύσης, πείθει εύκολα μάζες πως πρέπει να απαλλάσσονται της ατομικής ποινικής ευθύνης οι επίσημοι τζογαδόροι των θεόρατων κεφαλαίων που συσσωρεύονται με κρατήσεις και κάθε λογής εισφορές για τη συνταξιοδότηση των εργαζομένων, την ίδια στιγμή που αυτοί, απεργώντας και αντιστεκόμενοι στην εξόντωσή τους, πρέπει να έχουν πολλαπλή ατομική ευθύνη, αστική και ποινική, και όταν τους δέρνουν, τους προβοκάρουν ή ακόμη και τους …απαγορεύουν να αποφασίζουν τι θέλουν να κάνουν το κορμί και τη ζωή τους.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «Μπαλάκι» οι ευθύνες για την «κάμψη» στους εμβολιασμούς


  Πηγή: Eurokinissi

 

«Μετά από μεγάλη προσπάθεια και εκατομμύρια εμβολιασμούς υπάρχει λογικά μια κάμψη», διαπίστωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, καθώς οι εμβολιασμοί -που έχουν αναγορευτεί από την κυβέρνηση ως το μοναδικό μέσο προστασίας- σέρνονται, σε μια περίοδο που υπάρχει έκδηλη ανησυχία για τη μετάλλαξη «Δέλτα».

Ο Β. Κικίλιας απέδωσε αυτή την «κάμψη» στο γεγονός πως «πρέπει να πείσουμε κάποιους συμπολίτες μας που έχουν ορισμένες αμφιβολίες ή φοβούνται ενδεχομένως», ενώ παραδέχθηκε ως μία από τις αιτίες τα προβλήματα που υπάρχουν για τον εμβολιασμό των κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών και των κατάκοιτων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, μόνο το 38,2% του πληθυσμού (4 εκατ.) έχει εμβολιαστεί πλήρως, εφτά μήνες μετά τη χάραξη της «στρατηγικής για τον εμβολιασμό». Το 47% έχει εμβολιαστεί μόλις με μία δόση, αλλά το ποσοστό προστασίας από τη μετάλλαξη «Δέλτα» με μια δόση είναι 33%.

Εμπρηστικός μηχανισμός


Από την πυρκαγιά στην Πάρο τον φετινό Ιούνιο 
Από την πυρκαγιά στην Πάρο τον φετινό Ιούνιο

 

Οι δεκάδες πυρκαγιές που ξέσπασαν μέσα στο Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα, 68 μέσα σε ένα 24ωρο, προμηνύουν ένα ακόμα δύσκολο καλοκαίρι για τα δάση και τον λαό και ενώ έχουν ήδη προηγηθεί ανυπολόγιστες καταστροφές από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου, όπως αυτή στα Γεράνεια Ορη.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά το πόση αξία έχουν τα «παχιά λόγια» της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων περί «ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού», «νέων επιχειρησιακών σχεδίων», «αναβάθμισης της πολιτικής προστασίας» κ.ο.κ., που έχουν γίνει «ψωμοτύρι», ειδικά μετά την τραγωδία στο Μάτι.

Τι έκαναν αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ και κατόπιν η ΝΔ; «Αναδιάρθρωσαν ριζικά» την πολιτική προστασία, τάχα για να γίνει πιο αποτελεσματική η διαχείριση φυσικών καταστροφών. Στην πραγματικότητα, όμως, η «αναβάθμιση» αφορούσε προσαρμογές στα ΝΑΤΟικά πρότυπα, για τη διαχείριση «κρίσεων» όχι μόνο από φυσικές καταστροφές.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ «Δεσμεύεται» για λουκέτα σε νοσοκομεία ενώ η πανδημία φουντώνει

 




Με τις συνταγές της «ατομικής ευθύνης» και της εμπορευματοποίησης εντείνει τον φόβο και τον ανορθολογισμό

 

Eurokinissi

Ολα εκείνα τα εργαλεία που έχουν φέρει τα τραγικά αποτελέσματα στη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας και διεθνώς, από την εμπορευματοποίηση και την επιχειρηματική δράση μέχρι την προσαρμογή της αντιμετώπισής της σύμφωνα με τα πρωτόκολλα των μονοπωλίων, παρουσιάζει η κυβέρνηση ως «μέτρα» μπροστά στο 4ο κύμα που όπως φαίνεται «φουσκώνει», και μάλιστα με την πιο επικίνδυνη μετάλλαξη «Δέλτα» του κορονοϊού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Καθημερινή» ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε την πρόθεση της κυβέρνησης να μην πάρει κανένα μέτρο ουσιαστικής ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, αντίθετα προανήγγειλε παραπέρα βάθεμα της εμπορευματοποίησης, συγχωνεύσεις και λουκέτα σε νοσοκομεία, με κριτήριο το εγκληματικό ζύγι «κόστους - οφέλους». Σε αυτό το πλαίσιο παρουσίασε ως ζημιογόνα τη λειτουργία περιφερειακών νοσοκομείων, λέγοντας ότι «δεν γίνεται να έχουμε τρία νοσοκομεία σε ακτίνα 20 - 30 χιλιομέτρων γιατί όλοι ήθελαν νοσοκομεία στην πόλη τους».

Από την άλλη, σε μια προσπάθεια να φορτώσει στον λαό τις ευθύνες για το νέο φούντωμα της πανδημίας, αναζήτησε «καταφύγιο» στον βολικό αντίπαλο που η ίδια η κυβέρνηση τροφοδοτεί και ενισχύει με την πολιτική και τις παλινωδίες της, δηλαδή στον ανορθολογισμό και τον φόβο. Και αυτό το πλαίσιο, το οποίο φέρει τη δική της σφραγίδα, επιχειρεί να το αξιοποιήσει για να καλλιεργεί τον διχασμό και τα ψευτοδιλήμματα, όπως «εμβολιασμός ή κατάρρευση των νοσοκομείων και της οικονομίας», την ίδια στιγμή που η πολιτική της έχει ως αποτέλεσμα το ξεχαρβάλωμα των δημόσιων μονάδων Υγείας.