Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Η «βόμβα» των ΜΚΟ στο Προσφυγικό






Σαν «βόμβα» παρουσιάστηκε από την πλειοψηφία των ΜΜΕ η είδηση ότι μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συμμετοχή σε δουλεμπορικό κύκλωμα και κατασκοπεία. Σύμφωνα με τη δικογραφία «οι εμπλεκόμενοι, με πρόσχημα την ανθρωπιστική δράση, παρείχαν σε προερχόμενες από την Τουρκία προσφυγικές ροές, μέσω κλειστών ομάδων και εφαρμογών στο διαδίκτυο, πληροφορίες και στοιχεία εμπιστευτικού χαρακτήρα».

Η εξέλιξη αυτή δεν προκαλεί καμία εντύπωση. Αντίθετα, αποκαλύπτει τις βαρύτατες ευθύνες της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης συνολικά στη διαχείριση του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού, αφού οι συμφωνίες και τα «πρωτόκολλα» της ΕΕ αποθεώνουν το ρόλο τέτοιων μηχανισμών, όπου «ανθίζει» κάθε καρυδιάς καρύδι.

* * *

Η κατάσταση δεν διαμορφώθηκε τώρα. Με εναλλασσόμενους ρόλους, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ταΐζουν με χρήμα τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στα νησιά και εμπλέκονται σε όλα τα στάδια υλοποίησης της Συμφωνίας Τουρκίας - ΕΕ, αναπτύσσοντας πολύμορφη δράση στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο.

Πόρτα


«Κλείστε όλα τα παράθυρα και τις πόρτες. Αποφύγετε τις μετακινήσεις». Με αυτό το μήνυμα ...έβγαλε ξανά την υποχρέωση το Σάββατο ο κρατικός μηχανισμός απέναντι στους χιλιάδες κατοίκους της Δυτικής Αττικής, που σαν να μην έφτανε η καθημερινή δυσοσμία, πνίγηκαν και από τον τοξικό καπνό της πυρκαγιάς που ξέσπασε στον ΧΥΤΑ Φυλής, αλλά και σε μια μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, τη 14η μέσα σε σχεδόν ένα χρόνο! Το ίδιο μήνυμα είχε σταλεί λίγες μέρες πριν στους πνιγμένους από τις πλημμύρες σε Ιόνιο και Θεσσαλία, ενώ εκ των υστέρων η κυβέρνηση τους πετάει τα γνωστά ψίχουλα, που δεν φτάνουν ούτε για τα στοιχειώδη, και τάζει μερικά μπαλώματα στις υποδομές, που με μαθηματική ακρίβεια δεν θα αποτρέψουν την επόμενη τραγωδία. Ολα αυτά, φυσικά, με βάση το περιβόητο δόγμα «κόστος - όφελος» για το κεφάλαιο, και την κατεύθυνση της ΕΕ πως ειδικά στις φτωχότερες περιοχές είναι προτιμότερο το κράτος να «αποζημιώνει» τους πληγέντες με αστεία βοηθήματα, παρά να παίρνει προληπτικά μέτρα ουσιαστικής προστασίας των λαϊκών στρωμάτων, από τα οποία όμως το κεφάλαιο δεν έχει άμεσα οικονομικά οφέλη. Τα ίδια ακριβώς κριτήρια είναι που «λάμπουν» και στην περίπτωση της πανδημίας. Σε αυτά λοιπόν πρέπει να κλείσουν την πόρτα οι εργαζόμενοι, όπως και στην προσπάθεια να φορτώσουν τις ευθύνες του κράτους στην «ατομική ευθύνη», όχι για να μείνουν σπίτι, αλλά για να βγουν απ' αυτό, διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής τους.

Εντείνονται οι απαράδεκτες παρεμβάσεις στα εσωτερικά σωματείων και κομμάτων


Εως και την ανάρτηση των προσωπικών στοιχείων μελών σωματείων και φορέων προβλέπει το νέο κυβερνητικό τερατούργημα, που «εμπλουτίζει» νόμο του ΣΥΡΙΖΑ!

 

Ακόμα μεγαλύτερη παρέμβαση στα εσωτερικά των κομμάτων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων προδιαγράφει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Τροποποίηση του ν. 4557/2018 (Α' 139) για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας - Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/843 (L 156) και του άρθρου 3 της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2177 (L 334)», το οποίο από χτες συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Με το νομοσχέδιο εισάγεται στο ελληνικό Δίκαιο η 5η κατά σειρά Οδηγία της ΕΕ υποτίθεται ενάντια στο ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και για την «καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας». Ετσι διαμορφώνεται ανάλογα από τη ΝΔ σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση ο απαράδεκτος νόμος 4557/2018 της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με όχημα ακριβώς το ευρωενωσιακό πλαίσιο περί «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» και με αιχμή τη δήθεν διαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές, θέσπισε νέα μέσα ελέγχου και ευθείας αντιδημοκρατικής παρέμβασης στη λειτουργία και τη δράση τους.

Έχω μια κόρη κι ένα γιο…

 

Από το συλλαλητήριο των μαθητών στο Σύνταγμα

Έχω μια κόρη κι ένα γιο που έμειναν κλειδωμένοι επί δύο μήνες στην περίοδο της καραντίνας για να μη διασπείρουν τον ιό, αναλαμβάνοντας την ατομική τους ευθύνη, ευθύνη δυσανάλογη για παιδιά της ηλικίας τους. Δεν είδαν τους φίλους τους. Δεν συνέχισαν τις δραστηριότητές τους. Μέσα στο καλοκαίρι φορτώθηκαν ένα αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που ανάμεσα σε άλλα επανέφερε την τράπεζα θεμάτων και το χαρακτηρισμό της διαγωγής τους και που έκανε δωράκι στους σχολάρχες την αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη σε 27, μέσα στην πανδημία.

Έχω μια κόρη κι ένα γιο που επέστρεψαν τον Μάιο στο Γυμνάσιο φορώντας τη μάσκα τους πηγαίνοντας στο σχολείο εκ περιτροπής με 80 κρούσματα την ημέρα κι επέστρεψαν το Σεπτέμβρη, στοιβαγμένα σε τμήματα των 25 μαθητών με 350 κρούσματα την ημέρα, με μοναδικό όπλο τη μάσκα τους σε μικρές αίθουσες, πυρωμένες από τη ζέστη του καλοκαιριού.

Η θέση μας είναι στο δρόμο μαζί με τους αγωνιζόμενους μαθητές μας

 

 

Γράφει ο Ανδρέας Καργόπουλος, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, εκλεγμένος με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών»

Είμαστε δίπλα στους μαθητές μας στις μεγάλες, πολύμορφες κινητοποιήσεις που εκτυλίσσονται το τελευταίο διάστημα για το αυτονόητο δικαίωμα μαθητών - γονιών - εκπαιδευτικών για την ασφαλή διά ζώσης πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία. Δεκάδες κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, σε δήμους, Περιφέρειες και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, μεγάλα συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις με αποκορύφωμα την κινητοποίηση της Πέμπτης 24/9 στην Αθήνα, εκατοντάδες σχολεία τελούν υπό κατάληψη. Όλοι μαζί απαιτούμε το αυτονόητο: Μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, πρόσληψη του απαραίτητου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, καθαρίστριες πλήρους απασχόλησης σε όλα τα σχολεία, τεστ ανίχνευσης του ιού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση και υποστήριξη των σχολείων. Αυτές οι κινητοποιήσεις δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι συνέχεια των κινητοποιήσεων για το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε και ψήφισε η κυβέρνηση εν μέσω εγκλεισμού, για το οποίο εξάλλου οι μαθητές είχαν κάνει ξεκάθαρο ότι δεν δέχονται την «Τράπεζα Θεμάτων». Είναι συνέχεια των δεκάδων κινητοποιήσεων εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων από την αρχή της πανδημίας για τους όρους και προϋποθέσεις ασφαλούς ανοίγματος των σχολείων, ενάντια στο αντιπαιδαγωγικό - αντιδραστικό μέτρο της κάμερας μέσα στην τάξη.

Απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ ενάντια στους υγειονομικούς έξω από το υπουργείο Υγείας (VIDEO - ΦΩΤΟ)


 

Τηναπρόκλητη επίθεση των δυνάμεων των ΜΑΤ δέχτηκαν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο της κινητοποίησης που πραγματοποίησαν σήμερα στο Υπουργείο Υγείας για τη μονιμοποίηση των επικουρικών και συμβασιούχων.

Οι άνδρες των ΜΑΤ, ενεργώντας προφανώς με εντολή της κυβέρνησης, επιτέθηκαν στους ...«ήρωες» υγειονομικούς που διεκδικούσαν το αυτονόητο -τη μόνιμη και σταθερή εργασία- προκειμένου να τους εμποδίσουν να πραγματοποιήσουν την προγραμματισμένη συγκέντρωσή τους στο δρόμο, μπροστά από το υπουργείο.