Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

ΤΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ


Ένα ακόμα επεισόδιο υποκρισίας η χορηγία των ΕΛΠΕ με αφορμή την πανδημία



Μόνο ως ακόμα ένα επεισόδιο υποκρισίας μπορεί να χαρακτηριστεί η πρόσφατη οικονομική χορηγία των ΕΛΠΕ με αφορμή την πανδημία, καθώς ο όμιλος, εκμεταλλευόμενος τη συγκυρία, προσαρμόζει την προσπάθεια εξαπάτησης απέναντι στον λαό, λανσάροντας το δήθεν «κοινωνικό πρόσωπο» και την «κοινωνική εταιρική ευθύνη» που αισθάνεται στις τρέχουσες συνθήκες της πανδημίας. Αυτό αναφέρει σε σχόλιό της η ΤΕ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και συνεχίζει:

«Οι χορηγίες αυτές είναι "σκόνη" στα μάτια του κόσμου για να κρυφτεί η ουσία, ότι δηλαδή τα ΕΛΠΕ, μπροστά στην κερδοφορία και στη θωράκιση της ανταγωνιστικότητάς τους, δεν διστάζουν να θυσιάσουν την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.

Αν τα ΕΛΠΕ αισθάνονται ευθύνη για την προστασία της δημόσιας υγείας να υλοποιήσουν τώρα τα δίκαια αιτήματα των σωματείων, συλλόγων και άλλων φορέων σε σχέση με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας και της ζωής των κατοίκων της περιοχής και των ίδιων των εργαζομένων στην επιχείρηση. Για την ώρα "σφυρίζουν" κλέφτικα και συνεχίζουν να ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα με καρκινογόνους ρύπους!

Ο λαός όρθιος και δυνατός!


 
 
 
Η πανδημία ας αποτελέσει αφετηρία για μια ανατρεπτική πορεία σε όφελος των λαών
 
Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συζήτηση


Eurokinissi
Αυτές τις μέρες, αυτές τις ώρες δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις ο λαός μας να βγει όρθιος και δυνατός από αυτή την πρωτόγνωρη δοκιμασία.
 
 Ορθιος και δυνατός προστατεύοντας τη ζωή του, τη ζωή των παιδιών του.

Ορθιος και δυνατός και μέσα στους τόπους δουλειάς, προστατεύοντας τα δικαιώματά του.

Προστατεύουμε τους εαυτούς μας, τους συνανθρώπους μας, για να μείνουμε δυνατοί, δεν μένουμε όμως σιωπηλοί. Και ακριβώς επειδή δεν μένουμε σιωπηλοί, και απ' αυτό το βήμα της Βουλής σάς λέμε ότι ιδιαίτερα τώρα, που με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού βάζετε σε καραντίνα τα εργασιακά δικαιώματα, ακόμα κι αυτό της συνδικαλιστικής δράσης, έχει σήμερα μια επώνυμη καταγγελία ο «Ριζοσπάστης» για συγκεκριμένη επιχείρηση, μόνο και μόνο για να στηρίξετε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Μιλάτε για δήθεν προστασία των θέσεων εργασίας, χωρίς να ακυρώνετε πρακτικά τις πάνω από 100.000 απολύσεις του μήνα Μάρτη.

Την ίδια στιγμή που συμβαίνει αυτό, μάλιστα, δίνετε νέα εργαλεία προς τη μεγάλη εργοδοσία για να ποδοπατήσει όποιο εργασιακό δικαίωμα είχε απομείνει και να απαλλαγεί από χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ακόμα και το Δώρο του Πάσχα, που είναι δεδουλευμένα των εργαζομένων και που υποχρεούται να καταβάλει η εργοδοσία, θα το καλύψετε κατά πολύ μεγάλο μέρος με κρατικό χρήμα. Κρατικό χρήμα που και αυτό είναι χρήματα των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων.

Η «Μαύρη Βίβλος» της εργοδοσίας, τόμος Α'


Ενδεικτικά παραδείγματα, από τα δεκάδες που παρουσίασε χτες το ΠΑΜΕ
Αεροδρόμια
  • Η εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης «Swissport» στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προχώρησε στην απόλυση εκατοντάδων συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, οι οποίοι εργάζονται με μηνιαίες συμβάσεις που ανανεώνονται ακόμα και για 10 χρόνια. Παράλληλα, ενημέρωσε τους εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου ότι θα επιβάλει εκ περιτροπής εργασία.
  • Στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου οι εργαζόμενοι είναι χωρίς υλικά προστασίας. Η «Swissport - Skyserv» δίνει υποχρεωτικές άδειες εναλλάξ κάθε βδομάδα. Η «Goldair» δεν ανανεώνει συμβάσεις - περιμένει να λήξουν - ενώ δίνει κι αυτή υποχρεωτικές άδειες.
Εμπόριο
  • Τα σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» και «Lidl» δεν χορηγούν ούτε τα βασικά μέτρα προστασίας στους εργαζόμενους. Μέχρι πρότινος απαγόρευαν στους εργαζόμενους να φορούν μάσκα που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι προμηθεύονταν. Ακόμα και τώρα που με βάση την οδηγία του ΕΟΔΥ η εργοδοσία υποχρεούται να χορηγεί στους εργαζόμενους μάσκες, αυτές δεν παρέχονται. Και οι δύο εταιρείες δεν έχουν ακόμη τοποθετήσει τζάμια προστασίας στα ταμεία. Εχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο η εντατικοποίηση της δουλειάς. Με ίδιους και λιγότερους εργαζόμενους αυξάνουν τους τζίρους.
  • Σε «Σκλαβενίτη», «My Market» και αλλού δεν χορηγείται πάντα στους εργαζόμενους το ρεπό που δικαιούνται.
  • Στο πολυκατάστημα «Hondos» στη Θεσσαλονίκη η διεύθυνση καταστημάτων καλλυντικών, αμέσως μετά την αναστολή λειτουργίας που επιβλήθηκε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, προσπάθησε να τα κρατήσει ανοιχτά με τη δικαιολογία ότι είναι ...περίπτερα!
  • Στα σούπερ μάρκετ «Παπαγεωργίου» δεν επιτρέπουν να φορούν μάσκα οι εργαζόμενοι για να μη χαλάσει η εικόνα του μαγαζιού, ενώ στο «Market In» αντί να διανέμουν μέσα ατομικής προστασίας, η εργοδοσία έκανε ...ευχέλαιο.

Οι αριθμοί πίσω από τους ... αριθμούς



Πίσω από τους όλο και αυξανόμενους αριθμούς των νεκρών της πανδημίας βρίσκονται κάποιοι άλλοι αριθμοί. Είναι τα στοιχεία που δείχνουν τη γύμνια ή τουλάχιστον τη μεγάλη ανεπάρκεια των συστημάτων Υγείας, ακόμη και των πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών της Ευρώπης και του κόσμου. Αυτό προκύπτει από την πρόσφατη σύντομη μελέτη του ΟΟΣΑ για την πανδημία του νέου κορονοϊού Covid19, όπου ανάμεσα σε άλλα εστιάζει στην αναλογία κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και νοσοκομειακών κρεβατιών προς τον πληθυσμό των κρατών.

Το επιχείρημα ότι και το καλύτερο σύστημα Υγείας δεν θα μπορούσε να αντέξει το «κύμα» των ασθενών αναπαράγεται σε όλους τους τόνους (όπως συμβαίνει και στη χώρα μας), με στόχο να περάσουν «στα ψιλά» οι εγκληματικές ελλείψεις και περικοπές στη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Η όποια ανάγκη για περιοριστικά μέτρα δεν αναιρεί π.χ. την ανάγκη να υπάρχουν επαρκή κρεβάτια ΜΕΘ, ώστε να μην καταδικάζονται σε θάνατο χιλιάδες ασθενείς και οι γιατροί να πρέπει να «επιλέξουν» ποιος θα έχει ευκαιρία να πολεμήσει τον ιό. Ας δούμε ενδεικτικά ποια είναι η κατάσταση με τις ΜΕΘ σε διάφορες αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες του κόσμου, παίρνοντας υπόψιν ότι λόγος γίνεται για ΜΕΘ στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, όπου, ειδικά στον δεύτερο, η πρόσβαση για τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω του κόστους.