Σάββατο 8 Μαΐου 2021

«Δικαίωμα» του εργαζόμενου να δουλεύει 10 ώρες χωρίς πρόσθετη αμοιβή

 

Με επίκληση των «βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών» ξεχαρβαλώματος των εργασιακών σχέσεων και αστειότητες περί «ατομικού δικαιώματος» του εργαζόμενου να δουλεύει 10 ώρες χωρίς πρόσθετη αμοιβή, συνεχίστηκε την Παρασκευή, στον απόηχο της μεγάλης πανεργατικής απεργίας, ο κυβερνητικός εμπαιγμός για το αντεργατικό νομοσχέδιο που αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση τις επόμενες μέρες.

Με νέες δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό, ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης είπε πως «αν και δεν χρειάζεται», στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται «ειδικό άρθρο το οποίο θα κατοχυρώνει ακόμη μια φορά το οκτάωρο, το πενθήμερο και τις 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα». Μια ανέξοδη δέσμευση αντιπερισπασμού, αφού την ίδια στιγμή το εργασιακό νομοσχέδιο θα εμπλουτίζει το «μενού» της «διευθέτησης», που σμπαραλιάζει τον σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, καθιστώντας τελικά το 8ωρο μια εξαίρεση στην «κανονικότητα» της εργασιακής ζούγκλας. Αυτήν την πραγματικότητα αναγνώρισε άλλωστε και ο ίδιος ο υπουργός, λέγοντας ότι η «διευθέτηση» του εργάσιμου χρόνου, που προβλέπεται και από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, έχει ενσωματωθεί με νόμους στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια, και καμία κυβέρνηση δεν τους έχει πειράξει, αντίθετα όλες τούς έχουν εφαρμόσει.

Κοίτα ποιοι μιλάνε για «άρση της πατέντας»...

 

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ

Πρόταση της κυβέρνησης Μπάιντεν στο πλαίσιο ευρύτερων αντιθέσεων και χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας

 

(c) dpa/Pool

Την πρόθεση της κυβέρνησης της χώρας της να στηρίξει προσωρινή άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid-19 σε επερχόμενη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), προανήγγειλε η αντιπρόσωπος Εμπορίου των ΗΠΑ, Κάθριν Τάι, ενώ είχε προηγηθεί σχετική ερώτηση προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Μετά από περίπου μισό χρόνο που έχουν αναπτυχθεί, παράγονται και πωλούνται εμβόλια, με τους νεκρούς της πανδημίας να ξεπερνούν τα 3 εκατ. κι ενώ αρκετές χώρες του κόσμου «δεν έχουν δει» ακόμα ούτε ένα εμβόλιο, η Τάι ...θυμήθηκε πως «πρόκειται για μια παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι εξαιρετικές περιστάσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα»!

Ξεκαθάρισε πάντως πως η αμερικανική κυβέρνηση «πιστεύει ακράδαντα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά προκειμένου να τερματιστεί η πανδημία, στηρίζει την άρση αυτής της περιφρούρησης για εμβόλια για την Covid-19».

Δηλαδή, μπροστά στον κίνδυνο η εξάπλωση της πανδημίας να συνεχιστεί επ' αόριστον με απρόβλεπτες οικονομικές συνέπειες για τους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως έχει δείξει και η αναζωπύρωση στην Ινδία, η αμερικανική κυβέρνηση ρίχνει στο τραπέζι τη συγκεκριμένη πρόταση, «ανακατεύοντας» παράλληλα τους ήδη οξυμένους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Μετακινήσεις επ' αόριστον αντί για μαζικές προσλήψεις στις δομές Υγείας

 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ


Την προσπάθεια «εμπέδωσης» των επικίνδυνων, αντιεπιστημονικών και ανορθολογικών μετακινήσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, μέσω του εκφοβισμού και των διώξεων, συνεχίζει το υπουργείο Υγείας, με εγκύκλιο που έστειλε στις ΥΠΕ και στα νοσοκομεία στις 23 Απρίλη, με θέμα «Μετακινήσεις ιατρικού και λοιπού προσωπικού λόγω Covid-19».

Με την εγκύκλιο επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε μαζικές προσλήψεις προσωπικού και ότι θα συνεχίσει τη γνωστή πρακτική «μπαλώματος» των μεγάλων κενών με μετακινήσεις προσωπικού (ενδονοσοκομειακά, ενδοπεριφερειακά και διαπεριφερειακά), που εν τέλει λειτουργεί σε βάρος της συνολικής λειτουργίας των νοσοκομείων και σε βάρος των ασθενών.

Επιχειρείται ταυτόχρονα ο εκφοβισμός των υγειονομικών που τολμούν να διαμαρτύρονται και να αναδεικνύουν τους κινδύνους από τη μετατροπή των νοσοκομείων σε μίας νόσου, αλλά και τις επιπτώσεις από τη μετακίνηση γιατρών αλλότριων ειδικοτήτων, κυρίως ειδικευόμενων και επικουρικών, στη διαχείριση και νοσηλεία Covid ασθενών.

Με τέτοιες εγκυκλίους και «εντέλλεσθε», επικαλούμενη την «έκτακτη ανάγκη», προσπαθεί η κυβέρνηση να δικαιολογήσει μετακινήσεις όπως οι περίπου 40 που έγιναν για τον μήνα Μάη στο «Ιπποκράτειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με πιο αποκαλυπτική τη μετακίνηση στη ΜΕΘ επικουρικών Χειρουργικής, ΩΡΛ και ειδικευόμενων Ουρολογίας και Παιδοχειρουργικής! Την ίδια ώρα, στο «Ιπποκράτειο» παραμένουν κενές 97 οργανικές θέσεις ειδικών γιατρών, 129 ειδικευόμενων και εκατοντάδες ακόμα λοιπού προσωπικού.

Καλοστημένο σχέδιο προβοκάτσιας από μηχανισμούς που δρουν ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα

 

ΕΝΤΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΜΑΡΦΙΝ

Με αφορμή την τραγική επέτειο του θανάτου τριών εργαζομένων τον Μάη του 2010, ο «Ριζοσπάστης» θυμίζει αποκαλυπτικά στοιχεία για την υπόθεση, τα οποία γεννούν πολλά ερωτήματα

 

Eurokinissi

Εντεκα χρόνια συμπληρώθηκαν στις 5 Μάη από τη στυγνή δολοφονία τριών εργαζομένων στη ΜΑΡΦΙΝ το 2010. Εντεκα ολόκληρα χρόνια χωρίς να έχουν συλληφθεί οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί αυτής της δολοφονικής επίθεσης, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων 11 χρόνων. Τώρα η κυβέρνηση και ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδης - που ήταν και τότε υπουργός - κάνει λόγο για «άνοιγμα» ξανά του φακέλου της υπόθεσης, ενώ τα ρεπορτάζ στον αστικό Τύπο μιλούν για νέα στοιχεία.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η τελική έκβαση αυτού του νέου «ανοίγματος» της υπόθεσης, υπάρχουν κάποια σημαντικά δεδομένα. Υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία από την πρώτη στιγμή της επίθεσης στη ΜΑΡΦΙΝ μέχρι και σήμερα, καθώς και όλα όσα ακούστηκαν στις δικαστικές αίθουσες όπου πήγε η υπόθεση, και τα οποία απλά επιβεβαιώνουν ότι επρόκειτο για μια καλοστημένη προβοκάτσια, κύκλων και μηχανισμών που έδρασαν οργανωμένα.

Στόχος τους; Να καταφέρουν ένα σημαντικό χτύπημα στο οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα, που εκείνη την περίοδο βρισκόταν αντιμέτωπο με την πολιτική διαχείρισης της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου, με την ψήφιση των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, που φόρτωναν τα σπασμένα στις πλάτες του λαού και των εργαζομένων.

Σήμερα, 11 χρόνια μετά, η κυβέρνηση με καλοφτιαγμένα βίντεο και τους μηχανισμούς προπαγάνδας της επιχειρεί να εξωραΐσει αυτήν την πραγματικότητα. Να αξιοποιήσει το γεγονός για να στραφεί για ακόμα μια φορά ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, την ταξική πάλη, να κάνει εκκλήσεις περί ενότητας, δηλαδή υποταγής του λαού στους στόχους του κεφαλαίου.

Στον «Ριζοσπάστη» σήμερα φέρνουμε στη δημοσιότητα στοιχεία της υπόθεσης και καταγράφουμε τις σημαντικές λεπτομέρειες της οργανωμένης δολοφονικής επίθεσης.

Αγώνας για να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ

 

Περιοδεία της βουλευτή του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου στο κέντρο «Νόστος» στον Πειραιά

 

Από τη συνάντηση της βουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου με τη διεύθυνση, τους εργαζόμενους θεραπευτές του «Νόστου» και γονείς
Από τη συνάντηση της βουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντως Μανωλάκου με τη διεύθυνση, τους εργαζόμενους θεραπευτές του «Νόστου» και γονείς
Η αποφασιστικότητα των εργαζομένων του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), των γονέων, αλλά και των ίδιων των νέων ανθρώπων που προσπαθούν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους, να αποκρούσουν τις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον χαρακτήρα του Κέντρου για να πριμοδοτήσει παραπέρα την πολιτική «μείωσης της βλάβης», σύμφωνα με τις Οδηγίες της ΕΕ, είναι αυτό που κυριαρχεί και στο κέντρο κοινωνικής επανένταξης «Νόστος» στον Πειραιά, όπου περιόδευσε την περασμένη Παρασκευή η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον Πειραιά.

Μαζί της ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γρηγόρης Μόφορης και Αλέξανδρος Κοττέας.

Θερμή υποδοχή, πλούσια συζήτηση

Την Δ. Μανωλάκου υποδέχτηκαν ιδιαίτερα θερμά ο υπεύθυνος του «Νόστου», Ανδρέας Κρομμύδας, οι εργαζόμενοι του Κέντρου και αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων.

Αυτό που έγινε εξαρχής καθαρό στη διάρκεια της συζήτησης ήταν, όπως αναφέρθηκε από τον υπεύθυνο του Κέντρου, ότι η κυβέρνηση, εκεί που στοχεύει, με τις αλλαγές που προωθεί (ΠΝΠ και νομοσχέδιο), είναι «η συλλογική και οργανωμένη προσπάθεια και δράση που καλλιεργείται με τα "στεγνά" προγράμματα και αυτό είναι η μεγάλη, η προίκα ζωής που δίνεται με τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ». Γι' αυτό και προωθεί την πολιτική της ΕΕ για προγράμματα που αποσκοπούν στη συντήρηση της εξάρτησης και όχι στην απεξάρτηση.