Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ





Συναδελφισσες, συνάδελφοι.
Η πανδημία του κορονοϊού φανέρωσε τις τεράστιες ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας, για τις οποίες το  συνταξιουχικό κίνημα παλεύει σταθερά εδώ και χρόνια. Ελλείψεις που οφείλονται στο ότι όλες οι Κυβερνήσεις είτε έκλεισαν και συρρίκνωσαν τα νοσοκομεία, είτε μείωσαν τη χρηματοδότηση και το προσωπικό στη δημόσια υγεία, για να μας σπρώξουν στον ιδιωτικό τομέα.
Το ότι τα «πήγαμε καλά» σαν χώρα, δεν το χρωστάμε στην κυβέρνηση. Το χρωστάμε στην τεράστια προσπάθεια των γιατρών και των νοσηλευτών, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να κρατηθούν όρθια τα νοσοκομεία. Το χρωστάμε στο ότι ο λαός αντιμετώπισε με υπευθυνότητα και αλληλεγγύη την κατάσταση, υπάκουσε στις οδηγίες των επιδτημόνων.

Η κυβέρνηση το μόνο που έκανε όλη αυτή την περίοδο ήταν να μιλά για την «ατομική ευθύνη» για να κρύψει τις δικές της ευθύνες, για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αντί να αξιοποιήσει τον χρόνο που κερδήθηκε για να ενισχύσει αποφασιστικά τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, δεν έκανε απολύτως τίποτα σε αυτή την  κατεύθυνση.

Όχι στην καύσης απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ


ΟΧΙ στην ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ στο ΤΙΤΑΝ
Πορεία διαμαρτυρίας ΣΑΒΒΑΤΟ 30/5/20
Δημαρχείο Π. Μελά ώρα 10:30πμ

Εν μέσω πανδημίας, η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ ΑΕ, η κυβέρνηση μέσω του  Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) και με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ως διαμεσολαβητή ενημέρωσης, προχώρησαν στην προσπάθεια νέας αδειοδότησης καύσης RDF/SRF από τον Όμιλο.

Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή εξέλιξη, καθώς η πραγματοποίηση των σχεδίων για καύση απορριμμάτων θα έρθει να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Θα φέρει ακόμα πιο κοντά τον καρκίνο στις οικογένειές μας!

Η καύση των RDF/SRF έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή και την εκπομπή στο περιβάλλον οργανικών ενώσεων  μεγάλης τοξικότητας, τις διοξίνες  και τα φουράνια, όπως και άλλων βλαπτικών ρύπων, επιβαρυντικών για την υγεία του ανθρώπου.

Μόνο αθώος δεν είναι...



Την πρώτη του συνεδρίαση πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα το ΔΣ του νεοσύστατου «Παρατηρητηρίου για τη Δημοκρατία στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο», υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών, στη Θεσσαλονίκη. Στο ΔΣ συμμετέχουν κυβερνητικά στελέχη και ακαδημαϊκοί του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Από τους βασικούς σκοπούς του Παρατηρητηρίου, όπως μας πληροφορεί, είναι η μελέτη «του πολιτικού περιβάλλοντος στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, των θεσμών της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και της πολιτικής κουλτούρας στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο».

Χωρίς περιστροφές, στην πανηγυρική πρώτη συνεδρίαση, ο αρμόδιος υφυπουργός Εσωτερικών, εκπροσωπώντας στο ΔΣ την κυβέρνηση, δήλωσε ότι «το Παρατηρητήριο προβάλλει την ηγετική και στρατηγική θέση που επιδιώκει να διαδραματίσει η Ελλάδα στη Βαλκανική. Παράλληλα, αναλύοντας τις εξελίξεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και της Ανατολικής Μεσογείου, προσθέτουμε νέα εργαλεία για τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής και την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων της πατρίδας μας με τις χώρες της περιοχής. Αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική της θέση, η Ελλάδα πρέπει να αναβαθμίσει και να ενδυναμώσει τον ρόλο και την επιρροή της στους γεωπολιτικούς συσχετισμούς, λειτουργώντας ως δύναμη εμπιστοσύνης και σημείο αναφοράς σε μια ευαίσθητη γεωγραφική περιοχή (...)».

Εξέφρασε μάλιστα τη φιλοδοξία, «μέσα από τον διάλογο και τις συνεργασίες που θα προκύψουν, να συμβάλουμε ακόμα περισσότερο στην εδραίωση της δημοκρατίας, της ασφάλειας, της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή που είναι και το ζητούμενο».