Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Για τις "ανθρώπινες ασπίδες" στη Γάζα: Πώς η προπαγάνδα του ισραηλινού στρατού δικαιολογεί τη σφαγή των αμάχων


 


  Από  το Counterpunch μια ανάλυση από τις αφίσες που κυκλοφόρησε ο ισραηλινός στρατός για να  δικαιολογήσει ηθικά και νομικά  την τυφλή βία του ασύμμετρου πολέμου υψηλής τεχνολογίας και να εμφανίσει τον άμαχο πληθυσμό σαν άτομα που επιτρέπεται  να θανατωθούν νόμιμα χωρίς να κινδυνεύουν να τιμωρηθούν από τη διεθνή κοινότητα

NEVE GORDON και NICOLA PERUGINI
 
Όλες οι μάχες μέσα στις πόλεις και οι βομβαρδισμοί των αστικών περιοχών, ακόμη και οι πιο "ακριβείς και χειρουργικοί", για τον άμαχο πληθυσμό, δυνητικά, δεν είναι παρά  παγίδες θανάτου. Κατά συνέπεια, ο πόλεμος μέσα στις πόλεις αναπόφευκτα μετατρέπει τους κατοίκους τους σε πιθανές ανθρώπινες ασπίδες.

Για τους Παλαιστίνιους που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα, ο χρόνος που περνούν στα σπίτια τους, που πηγαίνουν στο τζαμί, στο νοσοκομείο ή στο σχολείο έχει γίνει πλέον  μια επιχείρηση υψηλού ρίσκου, δεδομένου ότι ορισμένα από αυτά τα κτίρια μπορεί  ανά πάσα στιγμή να γίνουν στόχος και πλέον δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η παρουσία ενός πλήθους ανθρώπων – ακόμα και παιδιών - σε αστικές περιοχές, θα χρησιμεύσει ως μέσο άμυνας των αμάχων από τη θανάσιμη  ικανότητα των κρατών που διαθέτουν υψηλή τεχνολογία.
http://www.counterpunch.org/wp-content/dropzone/2014/07/neve1.jpg

"Πού κρύβουν τα όπλα τους οι τρομοκράτες της Γάζας;"
 
 Από τη στιγμή όμως που τα κράτη με υψηλή τεχνολογία έχουν τη δυνατότητα να σκοτώσουν και αυτό κάνουν εκατοντάδες ή χιλιάδες πολίτες, θα πρέπει να δίνουν και μια ηθική δικαιολογία των πράξεων τους,αν θέλουν να υπερασπιστούν τη θέση τους στη διεθνή κοινότητα. Οφείλουν να αποδεικνύουν ότι προστατεύουν τις αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Αυτός είναι ο λόγος που πρόσφατα οι ισραηλινοί στρατιώτες κυκλοφόρησαν μια σειρά από αφισες  μέσω των λογαριασμών τους στο Twitter, το Facebook και τα blog τους.

Η αφίσα "Πού κρύβουν τα όπλα τους οι τρομοκράτες στη Γάζα; " είναι ένα τέτοιο παράδειγμα και ο υπότιτλος είναι σαφής: σπίτια,τζαμιά, σχολεία και νοσοκομεία είναι νόμιμοι στόχοι, επειδή εκεί μπορεί να αποθηκεύουν όπλα.