Σάββατο 17 Ιουνίου 2023

Νεκρή θάλασσα

 

 

 

Είναι απίστευτο, κάποιες φορές, πώς ο χρόνος διαπερνάται από συγκλονιστικά αειθαλή μηνύματα μέσα από τους στίχους ενός παλιού ποιήματος που τυγχάνει να «δένει» τόσο πολύ με τη σημερινή τραγική συγκυρία.

Με την ποίηση λοιπόν ως «μηχανή του χρόνου» σάς μεταφέρουμε ένα εκπληκτικό ποίημα του Τάκη Ανθήλη (βλ. και εδώ). Το ιχνηλατήσαμε από ένα δυσεύρετο “Ρουμελιώτικο Ημερολόγιο” (χρονολ. 1962-1963-1964).

Ιδού:

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ψηλά στην αντιλαϊκή λίστα η φοροεπέλαση σε εργαζόμενους και επαγγελματίες

 

 

Το τι περιμένει τον λαό από την επομένη των εκλογών της 25ης Ιούνη, που άλλωστε αποτελεί το κοινό πρόγραμμα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, περιέγραψε σε συνέντευξή του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας. Τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, η φοροεπέλαση στα λαϊκά στρώματα που θα συνεχιστεί, οι χιλιάδες πλειστηριασμοί και ταυτόχρονα η συνέχιση της προκλητικής φοροασυλίας για εφοπλιστές, τραπεζίτες και γενικά για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι το μείγμα της πολιτικής που θα συνεχίσει να τσακίζει τα νοικοκυριά.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Γ. Στουρνάρα, προϋπόθεση για τα «πακέτα» του Ταμείου Ανάκαμψης που θα πάνε στους ομίλους για να βελτιωθεί «η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και να προχωρήσουν επενδύσεις» - όπως είπε - είναι να προχωρήσουν μια σειρά από αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που αφορούν την αξιολόγηση στο Δημόσιο, τη δημόσια Υγεία, την Παιδεία, την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων με πλειστηριασμούς.

Πρόστιμο στο ΚΚΕ επέβαλε η Περιφέρεια Αττικής ανασύροντας νόμο για την υπαίθρια διαφήμιση!

 

 

Με απόφαση της εκλεκτής της ΝΔ περιφερειακής αρχής Πατούλη στις 16/6, επιβάλλεται πρόστιμο 12.000 ευρώ στο ΚΚΕ ανασύροντας άρθρο νόμου που αφορά την υπαίθρια διαφήμιση (!), αποδεικνύοντας ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η ενορχηστρωμένη επίθεση στο ΚΚΕ λίγο πριν τις εκλογές, αφού πριν λίγες μέρες πρόστιμο ύψους 21.600 ευρώ στο Κόμμα είχε επιβάλει και ο δήμος της Αθήνας για «αυθαίρετη ρίψη φυλλαδίων».

Σε ανακοίνωσή της για το νέο πρόστιμο που επιβάλλει αυτήν τη φορά η Περιφέρεια, η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ σημειώνει: «Έψαξαν πολύ για να "στοιχειοθετήσουν" ένα τέτοιο πρόστιμο. Εάν είχαν ξοδέψει τον ίδιο χρόνο για τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου και την ανακούφιση του λαού της Αττικής από τα οξυμένα προβλήματα, δεν θα ζούσαμε όλοι την κατάσταση που επικρατεί με τη μόλυνση και την ανεξέλεγκτη δράση επιχειρηματικών ομίλων στην Αττική.

ΚΚΕ, η μόνη εγγύηση για τον λαό, χωρίς «αστερίσκους» και «ναι μεν αλλά»

 




Τους είναι πανεύκολο να ξωκοίλουν τη συζήτηση

...κι εκεί που κάθε τρεις και λίγο

βλέπουν τον πάτο της θάλασσας

δεκάδες (ή εκατοντάδες) μετανάστες

να συζητάμε τι έκανε και τι δεν έκανε το Λιμενικό.

Σαν το επιχειρησιακό να είναι άσχετο με το πολιτικό πλαίσιο και τις κατευθύνσεις

που ορίζουν τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών.

Αστειότητες...

Για να «θολώνουν» ότι τα καράβια δεν τα καταπίνει η θάλασσα

αλλά η ίδια η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων.

Στη χώρα μας, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη κι άλλων.

* * *

Κατά τα άλλα, όλοι έβλεπαν πως το πλοίο πήγαινε για «φούντο»

...αλλά μάλλον περίμεναν πως θα άντεχε μέχρι τα ιταλικά νερά...

Εκεί όπου έχουν βρει τον θάνατο χιλιάδες ακόμα κατατρεγμένοι.

Επιασε πάτο το απάνθρωπο, βάρβαρο οικοδόμημα της ΕΕ.

«Μπαλάκι» οι μετανάστες,

μέχρι να βρεθούν στον πάτο.

* * *

Μηταράκης, πρώην υπουργός Μετανάστευσης της ΝΔ: «Η ευρωπαϊκή πολιτική στο Μεταναστευτικό είναι αμφίσημη (...) από τη μια εναντίον της παράνομης μετανάστευσης (...) από την άλλη επιβραβεύει αυτούς που φτάνουνε παράνομα

και θα ζήσουν πολύ καλύτερα από τους φίλους και τους συγγενείς που παραμένουν στις χώρες προέλευσης (...) Η Ευρώπη είναι το όνειρο για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, άρα αυτό δεν θα σταματήσει όσο επιβραβεύονται αυτοί που φτάνουνε».

Επομένως, δυο «λύσεις» υπάρχουν:

'Η θα τους θαλασσοπνίγουν όλους για να μη φτάνει κανείς...

ή με το που φτάσουν, θα τους μπαγλαρώνουν

και θα τους επιστρέφουν «πακέτο».

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 17 - 18 Ιούνη

 

 

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 17 - 18 Ιούνη:

 

  • Στις 25 Ιούνη ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ! Με το ψηφοδέλτιο όλοι στη μάχη της τελικής ευθείας. Για 100% λαϊκή αντιπολίτευση, για να είναι πιο δυνατός ο λαός την επόμενη μέρα! Με όλα τα μέσα φτάνουμε στην κάλπη με το κόκκινο ψηφοδέλτιο! Κάθε ψήφος είναι πολύτιμη για το Κόμμα και δεν πρέπει να χαθεί!
  • Κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ: Τετάρτη 21 Ιούνη, στις 8.30 μ.μ. στο Σύνταγμα, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα | Κορυφώνεται το πλατύ άνοιγμα των Κομματικών Οργανώσεων, με συγκεντρώσεις σε μεγάλες πόλεις.
  • Ετεροδημότη, η ψήφος σου έχει σημασία! Σε κάθε πόλη και χωριό, σε κάθε νησί, ο λαός μας έχει ανάγκη από ένα πιο δυνατό ΚΚΕ!
  • Δ. Κουτσούμπας: Όσοι το σκέφτηκαν, αλλά τελευταία στιγμή δίστασαν, τώρα να το κάνουν πράξη, να στηρίξουν το ΚΚΕ! Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ σε τηλεοπτικό σταθμό.