Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021

Το αντεργατικό τερατούργημα και τα άλλα που θα ακολουθήσουν είναι τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης

 

 

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για την ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στην εκδήλωση με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

«Μόνο τυχαίο και συμπτωματικό δεν ήταν το γεγονός, ότι μία μέρα πριν την κυβερνητική φιέστα για την παρουσίαση του ελληνικού σχεδίου για την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης, ψηφίστηκε στη Βουλή το αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης. Το νομοσχέδιο αυτό, όπως και άλλα που θα ακολουθήσουν, είναι τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο "υπερμνημόνιο" των λαών της Ευρώπης.

Τα δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου δεν θα πάνε για τις πραγματικές ανάγκες του λαού, για την αναβάθμιση και στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, τις προσλήψεις υγειονομικών, την κάλυψη κενών στην εκπαίδευση, την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάγκη ενίσχυσης και βελτίωσης των κοινωνικών υπηρεσιών, αλλά θα τα "ξεκοκαλίσουν" οι όμιλοι της ενέργειας και της λεγόμενης "πράσινης" και "ψηφιακής μετάβασης".

Τομές


Για να ανοίξει ένας επιχειρηματικός όμιλος παράρτημα στην Ελλάδα αρκεί ένα «κλικ» στον υπολογιστή, όπως διαφημίζει το υπουργείο Ανάπτυξης. Για να αποφασίσει απεργία ένα πρωτοβάθμιο σωματείο, όμως, θα πρέπει να περάσει από χίλια κύματα. Και αν τελικά τα καταφέρει, θα πρέπει να ξεπεράσει και τον σκόπελο των δικαστηρίων, όπου προσφεύγει η εργοδοσία και όπου κατά κανόνα 9 στις 10 απεργίες κρίνονται παράνομες. Μ' αυτήν τη σιγουριά άλλωστε ο Κυρ. Μητσοτάκης διαβεβαιώνει τα αφεντικά ότι στο εξής «όταν μία απεργία απορρίπτεται από το δικαστήριο, δεν θα μπορεί να επιστρέφει από το παράθυρο με άλλη απόφαση δευτεροβάθμιου σωματείου». Για να διοικηθεί ένας δήμος ή μια Περιφέρεια, η ίδια η χώρα, αρκεί μια παράταξη ή ένα κόμμα να λάβει το 43% των ψήφων, ανεξάρτητα από το πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και μια μικρή μειοψηφία μπορεί να εκλέγει κυβερνήσεις που αφορούν τη ζωή εκατομμυρίων, διοικήσεις που διαχειρίζονται εκατομμύρια και δισεκατομμύρια ευρώ, για θέματα που επηρεάζουν άμεσα τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Για να πάρει απόφαση για απεργία, όμως, ένα σωματείο θα πρέπει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή του 50%+1 των ταμιακώς εντάξει, και οι μισοί συν ένας απ' αυτούς να ψηφίσουν υπέρ της απεργίας! Μιλάμε δηλαδή για εμπόδια που κάνουν σχεδόν αδύνατη την κήρυξη απεργίας, ειδικά σε χώρους με πολλούς εργαζόμενους και μεγάλη διασπορά. Προφανώς αυτά - ανάμεσα σε άλλα - είχε στον νου του ο πρωθυπουργός όταν έλεγε χτες στη Βουλή ότι το νομοσχέδιο προωθεί «τομές που βοηθούν επιτέλους την ελληνική οικονομία και κοινωνία να συναντηθούν με τον ταχύ βηματισμό της υπόλοιπης Ευρώπης και την εποχή μας»...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ Εκταμιεύσεις στους ομίλους, βάρη και νέα βάρβαρα μέτρα στον λαό

 


Την επικύρωση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της κυβέρνησης ΝΔ προανήγγειλε χτες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενόψει της σημερινής επίσκεψής της στην Αθήνα και της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη. Οπως ανακοινώθηκε, η ίδια «θα παραδώσει αυτοπροσώπως το αποτέλεσμα της αξιολόγησης και της σύστασης της Επιτροπής προς το Συμβούλιο σχετικά με την έγκριση των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Ανάκαμψης».

Από την πλευρά του, το οικονομικό επιτελείο της ελληνικής κυβέρνησης εκτιμά ότι στη διάρκεια του β΄ φετινού εξαμήνου θα εκταμιευθούν δύο δόσεις συνολικού ύψους άνω των 7 δισ. ευρώ, τα οποία, με ενδιάμεσο κρίκο τον κρατικό προϋπολογισμό, θα διοχετευθούν σε επιχειρηματικούς ομίλους και ισχυρές επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, βασικός πυλώνας της όποιας ανάκαμψης είναι η πλήρης αξιοποίηση των εκταμιεύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και άλλων προγραμμάτων της ΕΕ που προβλέπουν την επιτάχυνση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, όπως το αντεργατικό τερατούργημα που ψήφισε χτες η κυβέρνηση στη Βουλή.

Δεν τους βγήκε

 

 

Τόσο μελάνι χύθηκε στις αστικές εφημερίδες εδώ και πάνω από έναν μήνα, από την πανεργατική Πρωτομαγιάτικη απεργία μέχρι σήμερα, μπας και μαζευτούν τα σωματεία και πάψουν τον αγώνα ενάντια στο νομοσχέδιο.

Τόσα στημένα ρεπορτάζ σε κανάλια και ραδιόφωνα, μήπως και ενεργοποιηθεί ο «κοινωνικός αυτοματισμός». Τόση συκοφαντία από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της για την «αντικοινωνική στάση» όσων τολμούν να σηκώσουν ανάστημα. Τόση χαρτούρα από μηνύσεις εφοπλιστών, υπουργών, εργοδοτών από ένα σωρό κλάδους. Τόσες «υπερωρίες» στις δικαστικές αίθουσες για να δικάζονται σωματεία που πήραν απεργιακές αποφάσεις. Τόση επίθεση στα «γελοία συνδικάτα» από την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, τόση προσπάθεια αποκλιμάκωσης της πάλης από τους εργατοπατέρες, που σε διατεταγμένη υπηρεσία ανέλαβαν να προπαγανδίζουν τα «θετικά του νομοσχεδίου». Τόση «ψιλοβελονιά» για την καλλιέργεια της ηττοπάθειας και της μοιρολατρίας από τους φιλόδοξους χαλίφηδες του ΣΥΡΙΖΑ που σιγόνταραν την κυβέρνηση, λέγοντας πως «όσο μαζική και να είναι η απεργία, το νομοσχέδιο θα περάσει».