Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗ ΔΕΘ


«Σαρωτικές αλλαγές» και δεσμεύσεις για το κεφάλαιο, κι ο λογαριασμός στο λαό



  Πηγή: Eurokinissi/Motionteam

Τις υποσχέσεις και «δεσμεύσεις» του προς το κεφάλαιο επανέλαβε και στη συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός το μεσημέρι της Κυριακής, επιχειρώντας παράλληλα να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες στο λαό ότι «έχει να λαμβάνει» από την ανάπτυξη για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Όλα για τους «επενδυτές»


Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης του «δε θέτει σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους» αλλά είναι πολιτική που δίνει «πρωταρχική έμφαση στην ανάπτυξη», προειδοποιώντας δηλαδή ότι ο λαός θα συνεχίσει να ματώνει για λογαριασμό του κεφαλαίου, και στο πλαίσιο αυτό παρουσίασε ως τους «τρεις βασικούς πυλώνες» της στρατηγικής της κυβέρνησης την «αλλαγή του δημοσιονομικού μίγματος», τις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την προσέλκυση επενδύσεων» και τις νέες διευκολύνσεις για τους τραπεζικούς ομίλους.

ΗΠΑ Ευημερία αριθμών σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων


Ανθρωποι, ποντίκια και σκουπίδια... όλοι μαζί κάτω από τον φωτεινό ουρανό του Λος Αντζελες...
Ανθρωποι, ποντίκια και σκουπίδια... όλοι μαζί κάτω από τον φωτεινό ουρανό του Λος Αντζελες...
«Η Αμερική έχει τη μεγαλύτερη οικονομία στην Ιστορία της. Η οικονομία τα πάει απίστευτα καλά. Γίνεται μεγάλη πρόοδος. Η Αμερική έγινε και πάλι αξιοσέβαστη. Διατηρήστε την Αμερική σπουδαία», δήλωνε στα μέσα Αυγούστου ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, όταν κλήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει τις προβλέψεις οικονομολόγων για μία πιθανή, νέα ύφεση της καπιταλιστικής οικονομίας, ενδεχομένως μεγαλύτερων διαστάσεων και από αυτή του 2008-'9. Λίγες μέρες μετά, ο Τραμπ απάντησε στους επικριτές του για τα αυξανόμενα δημόσια ελλείμματα που ξεπερνούν τα 10 τρισ. δολάρια, υποστηρίζοντας ότι «η οικονομία είναι καλύτερη από ποτέ γιατί έχουμε τα καλύτερα νούμερα σε απασχόληση και χρηματιστήριο». Ωστόσο, όταν η αισιοδοξία του αμφισβητήθηκε ξανά από νέες προβλέψεις για πιθανή ύφεση, μεταξύ άλλων και λόγω της όξυνσης της αντιπαράθεσης στο εμπόριο με την Κίνα, ο Τραμπ φάνηκε να κάνει ένα βήμα πίσω και να παραδέχεται πως μελετά μεταξύ άλλων προσωρινή αναστολή του φόρου εισοδήματος, ώστε να τονωθεί ...η οικονομία.

«ΔΕΘ, ψέματα και βιντεοταινίες»



 «Μωρό μου πάμε Βόρεια/Να σπάσουμε τα όρια/Πάμε Θεσσαλονίκή» 
                                        (Νίκος Νομικός – Στίχοι: Δημήτρης Σμπέκος)


Η Διεθνής Έκθεση της Θεσσαλονίκης, «κλασικά» και φέτος κυριαρχεί  στην πολιτική ζωή του τόπου και γίνεται κομβικό σημείο των εξελίξεων. Ένα διαχρονικό και αγαπημένο βήμα των επίδοξων ή εκλεγμένων πρωθυπουργών.
Για να εξαγγέλλουν όσα αυτονόητα… δεν ισχύουν και κατά κανόνα δεν θα συμβούν ποτέ.

 «Είναι δική μου επιλογή ο Άδωνις» 
Ηταν στις 17 Σεπτεμβρίου του 2017 όταν από τα χείλη του σημερινού πρωθυπουργού, και τότε σχετικά «φρέσκου» αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, πληροφορηθήκαμε ότι ο αντιπρόεδρος του κόμματος και σήμερα υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης δεν εμφορείται και δεν εκφράζει ακραίες απόψεις. Ότι, με απλά λόγια δεν είναι ακροδεξιός.

Χωνευτήρι


Μια ατελείωτη λίστα με νέες διευκολύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους που θέλουν να επενδύσουν στον αιγιαλό περιλαμβάνει, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο που κατατίθεται από την κυβέρνηση στη Βουλή. Το νομοσχέδιο έρχεται να τροποποιήσει παλιότερες ρυθμίσεις για τον αιγιαλό που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας και τότε αντιδράσεις με τις εξαιρέσεις και τα κίνητρα που περιελάμβανε για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης σε θάλασσες και παραλίες. Ενδεικτικά, σύμφωνα με όσα έχουν γραφτεί, θα είναι πλέον δυνατή η απευθείας παραχώρηση στον επενδυτή του αιγιαλού και της παραλίας που βρίσκεται όχι μόνο σε επαφή με το ακίνητο, αλλά και σε παρακείμενο χώρο. Επίσης, θα υπάρχει η δυνατότητα απευθείας παραχώρησης της χρήσης του αιγιαλού σε επιχειρηματικά πάρκα με μέτωπο στη θάλασσα, η αποκλειστική χρήση αιγιαλού και παραλίας θα παραχωρείται σε ομίλους με το πρόσχημα της «ασφάλειας βιομηχανικών ή ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων», ενώ παρατείνεται αυτοδικαίως η χρήση αιγιαλού όταν αφορά έργα που εξυπηρετούν λατομικές και μεταλλευτικές επιχειρήσεις κ.ο.κ. Ο μύλος της ανάπτυξης για τα κέρδη όλα τα αλέθει: Το δικαίωμα πρόσβασης του λαού στον αιγιαλό, την ανάγκη για αναψυχή σε ελεύθερες παραλίες, την ασφάλεια σε περίπτωση φυσικής καταστροφής, την ίδια την προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες. Κι όλα αυτά στο έδαφος της εμπορευματοποίησης της γης και της βελτίωσης του «επενδυτικού κλίματος», που είναι ο κοινός παρονομαστής της πολιτικής της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.