Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Ερωτήματα ζητούν απαντήσεις



Τις τελευταίες βδομάδες, η εξέλιξη της επιδημίας σε όλο τον κόσμο κατέγραψε θανάτους και μεταξύ εφήβων, μικρών παιδιών, ακόμα και βρεφών. Οσο κι αν πρέπει κανείς να ακούει με προσοχή τις διαπιστώσεις των επιστημόνων ότι πρόκειται για «σπάνιες περιπτώσεις», δεν μπορεί να αγνοήσει τις μαρτυρίες των οικογενειών των θυμάτων που συγκλίνουν όλες στον ίδιο τρόπο αντιμετώπισης από την πλευρά των συστημάτων Υγείας: Συστάσεις για «παραμονή κατ' οίκον» σε περιπτώσεις ασθενών με ήπια συμπτώματα, συμβουλές για επικοινωνία με τον «προσωπικό γιατρό». Στην πλειοψηφία, όμως, των περιπτώσεων δεν υπάρχει ένα επαρκώς οργανωμένο και δωρεάν δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για όλους και η ιδιωτική Υγεία είναι μόνο για τους λίγους. Μπορεί επομένως με τον αυτοπεριορισμό και την «αυτοθεραπεία» το σύστημα να απαλλάσσεται από το κόστος εκατομμυρίων αναγκαίων τεστ και να ελαφρύνει τα νοσοκομεία που ήδη «βογκούν», οι ασθενείς όμως αφήνονται κυριολεκτικά στη μοίρα τους, στο έδαφος των ανεπαρκειών και των ελλείψεων στα συστήματα Υγείας όλων των καπιταλιστικών κρατών, όπου θριαμβεύει η δολοφονική για τις λαϊκές ανάγκες αντίληψη του «κόστους - οφέλους».

Με ένα κλικ


Ψηφιακή σύνταξη «με ένα κλικ» από τον ερχόμενο Ιούνη υπόσχεται το υπουργείο Εργασίας, παρουσιάζοντας την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» για την απονομή κύριας σύνταξης. Μάλιστα, ο υπουργός Γ. Βρούτσης μίλησε περιχαρής για «ιστορική μέρα». Αλήθεια, πόσους πανηγυρισμούς δικαιολογεί η εκπλήρωση μιας αυτονόητης υποχρέωσης του κράτους, να καταβάλλει δηλαδή στην ώρα της, χωρίς πολύχρονες αναμονές και «μπρος - πίσω», τη σύνταξη ενός ασφαλισμένου, που μετά από δεκαετίες δουλειάς και συνεπούς πληρωμής των εισφορών του, ήρθε επιτέλους η ώρα να ξεκουραστεί; Πάντως, ακόμα κι έτσι, προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα: Με ένα κλικ, η 13η και η 14η σύνταξη που καταργήθηκαν από τα μνημόνια και ενταφιάστηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου - Βρούτση, υπάρχει περίπτωση να επανέλθουν; Με ένα κλικ, τι σύνταξη θα δει ο μερικώς απασχολούμενος, που με 16 μέρες Ασφάλισης το μήνα θα πρέπει να δουλέψει 62 χρόνια για πλήρη σύνταξη; Με πόσα ...κλικ «σώζεται» ένας συνταξιούχος, που παίρνει 455 ευρώ το μήνα για 4.500 μέρες Ασφάλισης και με μέσο όρο αποδοχών 600 ευρώ; Με ένα κλικ αναστέλλεται η πρόβλεψη για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 72 χρόνια, όπως προβλέπουν οι νόμοι της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων; Αν νομίζει η κυβέρνηση ότι «με ένα κλικ» μπορεί να κοροϊδέψει ασφαλισμένους και συνταξιούχους για την πολιτική που τους καταδικάζει σε δουλειά - λάστιχο και σύνταξη - ψίχουλα, είναι βαθιά γελασμένη...

«Εγγύηση»...


Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου
Πηγή: Eurokinissi

Μόνο ως προειδοποίηση για τα χειρότερα που ετοιμάζουν στο λαό ακούγονται οι παρεμβάσεις κυβερνητικών στελεχών ότι ο τρόπος που η κυβέρνηση διαχειρίστηκε την πανδημία αποτελεί «εγγύηση» για τη διαχείριση και της οικονομικής κρίσης, που έρχεται ξανά στο προσκήνιο, με καταλύτη και τον κορονοϊό.

Στην πραγματικότητα, προετοιμάζουν το έδαφος για να φορτώσουν στους εργαζόμενους και το λαό την επερχόμενη κρίση, όπως ακριβώς τους φορτώνουν τις συνέπειες της πανδημίας, για να προστατεύσουν τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κέρδη τους.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται προκλητικά ότι μοίρασε «δίκαια και σε όλους» τα βάρη της επιδημίας, την ίδια στιγμή που χιλιάδες εργαζόμενοι ξεπατώνονται σε εργοστάσια, στην αλυσίδα εφοδιασμού και στα σούπερ μάρκετ, συνωστίζονται επικίνδυνα σε χώρους δουλειάς και μέσα μαζικής μεταφοράς, εισπράττουν απειλές για να μην πάρουν την άδεια ειδικού σκοπού, ακόμα και για να επιστρέψουν μέρος από το πενιχρό επίδομα των 800 ευρώ, εκβιάζονται για να μη δηλώσουν ότι έχουν συμπτώματα, αποκρύπτονται κρούσματα, τα μέτρα ασφάλειας έχουν υποχωρήσει ακόμα περισσότερο, όπως και κάθε έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες, στο όνομα τού «να βγει η δουλειά» και «να μην κλατάρει η οικονομία».