Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Κόφτες

 

Γράφαμε πριν τις ευρωεκλογές ότι η αντιλαϊκή ατζέντα θα είναι εδώ και στις 10 Ιουνίου και όλα τα αστικά κόμματα που τώρα μαλλιοτραβιούνται μεταξύ τους ή στο εσωτερικό τους, την έχουν εγκρίνει με χέρια και με πόδια. Ετσι, λοιπόν, τις τελευταίες μέρες εμφανίζονται σιγά σιγά και οι συγκεκριμένοι «κόφτες» σε δαπάνες που προβλέπονται από το νέο Δημοσιονομικό Πλαίσιο για το 2025. Οπως προκύπτει λοιπόν από πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ένα πεδίο που θα πέσει χοντρό «μαχαίρι» είναι οι αποζημιώσεις από τις φυσικές καταστροφές. Δηλαδή, τι θα συμβεί; Εάν υπάρξει καταστροφή ανάλογη με αυτή της Θεσσαλίας, πολύ απλά δεν θα υπάρχουν κρατικές αποζημιώσεις. Κι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που έφεραν και ψήφισαν στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση από φυσικές καταστροφές, ώστε να μην υπάρξει κρατική αποζημίωση για σπίτια ή αγροτική γη που θα καταστραφεί. Εκτός από αυτό, ετοιμάζουν κι άλλη εναλλακτική. Να φτιάξουν δηλαδή ένα αποθεματικό είτε από πρόσθετα χαράτσια είτε από νέες εισφορές, ώστε με λεφτά του λαού να δίνουν κάποιες πενιχρές αποζημιώσεις... Οπως ανέφερε μάλιστα πρόσφατα σε έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδας, «ο μεσοπρόθεσμος σχεδιασμός της δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην αξιολόγηση των κινδύνων και στη δημιουργία ικανών αποθεμάτων διαχρονικά, ώστε να υπάρχει δυνατότητα στήριξης της οικονομίας σε περιόδους κρίσης»... Επιπλέον, να μην ξεχνάμε ότι το λεγόμενο Αποθεματικό για Φυσικές Καταστροφές διπλασιάστηκε πέρσι στα 600 εκατ. ευρώ μέσω της αύξησης του φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία...

Δύο κόσμοι


 

Από τη μία τα παζάρια και οι διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα, τόσο στη σοσιαλδημοκρατία όσο και στη ΝΔ. Και από την άλλη οι αγωνίες του λαού για τη ζωή του, η μάχη που δίνουν μεγάλα τμήματα εργαζομένων κόντρα στις επιπτώσεις της πολιτικής τους.

Δύο κόσμοι που για μια ακόμα φορά αυτές τις μέρες αποδεικνύεται ότι δεν τέμνονται πουθενά.

Τι άλλη απόδειξη χρειάζονται οι εργαζόμενοι, πέρα από το γεγονός ότι τα δικά τους βάσανα, όσα διαλύουν τη ζωή τους, οι αγώνες και οι διεκδικήσεις τους δεν περνάνε ούτε ...ξυστά από τις θυελλώδεις εσωκομματικές συζητήσεις και αντιπαραθέσεις που κυριαρχούν στα ΜΜΕ, από τα μαλλιοτραβήγματα και την καμαρίλα ανάμεσα στις φατρίες της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ;

Αυτή την πραγματικότητα αναδεικνύουν οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις αυτές τις μέρες για τα οξυμένα προβλήματα εργαζομένων, τα οποία άλλωστε έχουν τη σφραγίδα των κομμάτων που τώρα (ξανα)ψάχνουν τον βηματισμό τους.

ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΥΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗ Σούζα στα αφεντικά - Σφαλιάρες και 6ήμερο για τους εργάτες (VIDEO)

 



Δείτε βίντεο του ΠΑΜΕ για τους τραμπουκισμούς του βουλευτή της ΝΔ, Λευτέρη Αυγενάκη, ενάντια σε εργαζόμενο του αεροδρομίου.

Σούζα στα αφεντικά.

Σφαλιάρες και 6ήμερο για τους εργάτες.

Λύσεις στα προβλήματά μας θα δώσει μόνο η μαζική- μαχητική συμμετοχή όλων των συνταξιούχων στους αγώνες

 

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

           (ΙΚΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΑΕΕ, ΟΤΑ, ΠΑΣΑΣ-ΔΕΗ, ΔΕΚΟ-ΤΡΑΠΕΖΩΝ)

 

Αριστοτέλους 32 – Ολύμπου 77,    Τ.Κ. 546 31,    Ε.Κ.Θ.    Τηλ: 2310 237694

www.syntaxio.blogspot.com    ---------         e-mail:suntax.ika@gmail.com

 

Από την κινητοποίηση έξω από το Περιφερειακό Υποκατάστημα του ΕΦΚΑ, στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνάδελφοι συνταξιούχοι.

Τα συνταξιουχικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, που συγκροτούν την Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ), οργανώνουν εκστρατεία ενημέρωσης των συνταξιούχων, για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, μετά  το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών.

Η ερμηνεία του αποτελέσματος των ευρωεκλογών από την πλευρά της ως εντολή, και από τους συνταξιούχους, για να συνεχίσει με μεγαλύτερη ταχύτητα την αντιασφαλιστική  της πολιτική, αποτελεί κατάφορη διαστρέβλωση του μηνύματος που της έστειλαν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι στις Ευρωεκλογές και συγχρόνως πρόκληση για την τραγική κατάσταση που βιώνουμε ως συνταξιούχοι.

Βεβαίως με αυτή της την ερμηνεία η κυβέρνηση προσπαθεί να ακυρώσει, ως δήθεν πλήρως ικανοποιημένο, συνολικά το διεκδικητικό μας πλαίσιο.

Καταγγέλλουμε αυτήν την προσπάθεια της κυβέρνησης να παραπλανήσει, να αποπροσανατολίσει και να καταστήσει συνυπεύθυνους τους συνταξιούχους, ως εντολείς της, για τα όποια αντισυνταξιουχικά μέτρα σχεδιάζει να νομοθετήσει το επόμενο χρονικό διάστημα.

Τελικά ποιος (πρέπει να) ανησυχεί για την Λεπέν;

 

«Απειλή για τη σταθερότητα», «αντισυστημικός σεισμός στην Ευρώπη», «προστατέψτε τους θεσμούς»... Τα παραπάνω και άλλα παρόμοια αξιοποιούνται για να σχολιάσουν την επίδοση του κόμματος Λεπέν (RN - «Εθνική Συσπείρωση») στις γαλλικές εκλογές, ενόψει και του β' γύρου. Κι όμως, μια ματιά για το ποιοι αισθάνονται σίγουροι ότι μπορεί να τους «βγάλει τη δουλειά», δηλαδή εκπρόσωποι ισχυρών τμημάτων του κεφαλαίου, δίνει μια απάντηση σε κάθε προσπάθεια να την παρουσιάσουν ως «αντισυστημική δύναμη».

Η ίδια η Λεπέν άλλωστε, αμέσως μετά την προκήρυξη των εκλογών, ξεκαθάριζε ότι «σέβομαι τους θεσμούς» και ότι δεν επιδιώκει «θεσμικό χάος», σχολιάζοντας σενάρια περί παραίτησης Μακρόν την οποία θα ζητούσε σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης της RN. Ενώ ο ίδιος ο Μακρόν ήταν εκείνος που από το 2022 ακόμα (μετά τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες η παράταξή του έχασε την απόλυτη πλειοψηφία), με ζητούμενο να διασφαλιστούν «συμφωνίες μέσα από τον διάλογο», συζητούσε το ενδεχόμενο «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» ακόμα και με την Λεπέν...

Πίσω λοιπόν από την προπαγανδιστική αντιμετώπιση της ανόδου της RN, που υπηρετεί και τις διεργασίες αναμόρφωσης της σοσιαλδημοκρατίας, η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για δύναμη που χαίρει της εκτίμησης ακόμα μεγαλύτερων τμημάτων του κεφαλαίου.